Heropenen speciaal basisonderwijs kwam voor veel kinderen en onderwijzers te laat

Heropenen speciaal basisonderwijs kwam voor veel kinderen en onderwijzers te laat

feb 12, 2021

WESTLAND – Op de meeste scholen in Nederland werd afgelopen week het fysieke basisonderwijs, na een maand online les, weer hervat. Voor kinderen in het speciaal onderwijs en voor hun onderwijzers is dit een bevrijding. De sluiting van de scholen heeft zijn tol geëist.

De Nederlandse Vereniging van Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten (NVAVG) pleitte halverwege januari al dat scholen voor speciaal onderwijs weer open moesten, desnoods in aangepaste vorm. Joy Heijboer, een Westlandse onderwijsassistent op een school voor kinderen met psychische- en gedragsproblemen, vertelt: “Het terugkomen op school is voor veel leerlingen in het speciaal onderwijs wennen. De band van de kinderen naar elkaar toe voelt niet meer vertrouwd en er moet heel rustig worden opgestart met lessen, om onveilige situaties te voorkomen.”

Gerjanne Vlasveld, arts bij de NVAVG, legt uit wat het thuisonderwijs met de leerlingen doet. “Niet alleen kinderen komen in problemen als ze thuis moeten zitten. Ook hun ouders, broertjes en zusjes. De druk op deze gezinnen is toegenomen. Hun thuissituatie is vaak al anders dan bij kinderen in het normale basisonderwijs.”

Joy bevestigt dit. “Thuis kunnen onveilige situaties ontstaan. De kinderen kunnen gefrustreerd raken als hun werk niet lukt. Bij een fysieke les kan je als leerkracht direct ingrijpen wanneer een kind iets niet snapt.” Om het de ouders iets makkelijker te maken hebben ze op de school van Joy ingezet op laagdrempelig onderwijs. “Hierdoor hebben de kinderen wel een grote leerachterstand opgelopen,” vertelt ze.

Wel snapt ze waar de sluiting van de scholen vandaan komt, en de huidige besmettingscijfers baren haar zorgen. Sommige maatregelen zijn in het speciaal onderwijs lastig te handhaven, zoals het houden van anderhalve meter. “De kinderen hebben nabijheid en knuffels nodig. Ik ben blij dat we weer open zijn, maar had het niet beter geweest om tot de voorjaarsvakantie dicht te blijven?” vraagt Joy zich af. “Ik weet het niet. Ik hoop alleen dat wij niet nog een derde keer onze deuren moeten sluiten.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *