Parkinson boksen nu ook in Rotterdam-Zuid

Parkinson boksen nu ook in Rotterdam-Zuid

Rotterdam- Sinds 5 april 2022 wordt er elke dinsdag- en vrijdagmiddag  Parkinson bokstraining gegeven, in het ‘Healthcenter Rotterdam-Zuid’. De lessen, onder begeleiding van bokstrainer Erwin Lagcher, zijn bedoeld om mensen met Parkinson te helpen bij het verbeteren van hun motorische en cognitieve vaardigheden.  

Momenteel zijn de trainingen te volgen in Bergambacht, Woerden en Rotterdam Zuid. Dit zal in verloop van het jaar hoogstwaarschijnlijk uitgebreid worden naar Rotterdam Alexander Polder, Gouda en Waddinxveen. Tijdens de lessen ligt de focus op verschillende aspecten, waar veiligheid altijd op nummer één staat. Verder wordt er gekeken naar balans, oog-hand coördinatie en de juiste houding. Geen dag is hetzelfde bij de trainingen van Erwin Lagcher, trainer en eigenaar van N’Joy Healthy Living & Sports; “Het ligt er maar net aan hoe ze binnenkomen. Een training kan volledig aangepast worden op wat de sporters op dat moment nodig hebben, waar ze zin in hebben, of juist niet.” vertelt Lagcher, “In de lessen focus ik me het meest op veiligheid, dit is het belangrijkste. De oog hand coördinatie, de juiste stand, de balans, maar vooral ook een hoop lol maken.” Deze manier van trainen helpt bij het bevorderen van conditie, balans, spierkracht en fysieke vaardigheden door het leren maken van bepaalde bewegingen.

De training ziet er heel anders uit dan een gemiddelde bokstraining; de les begint met een rustige warming up, door bijvoorbeeld eerst een zachte bal over te trappen en gooien. Daarna wordt er gefocust op de spieroefeningen en valpreventie. Natuurlijk komt er ook een stukje boks techniek bij kijken. Lagcher ziet de sporters per les groeien. Waar ze bij binnenkomst vaak nog een ‘Parkinson houding’ hebben, gaan ze de deur uit met meer energie. Robert Kooijman heeft veertien jaar Parkinson en traint sinds een half jaar mee bij Erwin. Hij ziet deze groei ook terug bij zichzelf: “Ik word fitter, ik voel me er beter bij. Aan het einde ben ik wel erg moe. De oefeningen zijn niet heel zwaar maar de ziekte brengt mee dat je daarna toch je bed in moet. Over het algemeen haal ik er meer energie uit dan dat het me kost.” aldus Kooijman.

Naast mensen met de ziekte van Parkinson, zijn de trainingen ook zeer geschikt voor anderen. Mensen met bijvoorbeeld MS, dementie of beroertes kunnen baat hebben bij het boksen. Henny de Leeuw, sporter bij N’Joy Healthy Living & Sportskan dit beamen; “Ik heb geen Parkinson. Tweeëntwintig  jaar geleden heb ik een beroerte gehad. Ik heb een uitval aan mijn linkerkant gehad, waardoor hier mijn coördinatie minder is geworden.” Door deze uitval was alles verlamd en moest hij alles opnieuw leren; lopen, fietsen, bewegen. “Op je vierde jaar is dit een stuk makkelijker dan op je vijfenveertigste ben ik achter gekomen,” zegt de Leeuw “Voor mijn evenwicht helpt deze training erg, en ook om bezig te blijven. Het is ook erg leuk en gezellig. In principe doe ik dit twee keer per week bij Erwin. Ik merk dat ik er fitter van word en dat ik in mijn hoofd ook wat frisser ben. Het is een gezellige bezigheid, ik denk dat ik sowieso voor veel mensen goed is, niet alleen mensen met Parkinson.” Aldus de Leeuw.

Lagcher is niet altijd bokstrainer geweest, de trainer heeft een sportverleden in oosterse sporten en heeft een tijd als personal trainer gewerkt. Tijdens zijn werk als personal trainer is hij in aanraking gekomen met het boksen en kwam hij een cursus tegen bij de Boksbond. Hier hoorde Lagcher voor het eerst over Parkinson boksen, dit trok zijn interesse. “Ik ben de sporttraining voor Parkinson doen. In combinatie met de bokstraining die ik had gehad mocht ik Parkinson boksen gaan geven, officieel vanuit de Boksbond. Zo is het gaan rollen, steeds meer klanten bij gekregen en zo is dit ontstaan. Parkinson boksen geef ik nu 2,5 jaar.” Vertelt Lagcher. “Ik ben ook al een tijdje opzoek naar sponsoren, niet perse voor materialen maar meer voor een stukje naamsbekendheid. Zo kunnen bedrijven ook nog wat betekenen voor de maatschappij!”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.