Demonstratie ‘Jongeren Zijn Het Zat!’ op de Dam

Demonstratie ‘Jongeren Zijn Het Zat!’ op de Dam

Zaterdagmiddag 9 april 2022 zal er op de Dam in Amsterdam vanaf 14.00 uur een demonstratie plaatsvinden. De demonstratie, georganiseerd door de Bovenwijsbond, is gericht op de toekomst van jongeren en het onderwijs. Zij streven naar een onverdeelde samenleving zonder medische apartheid.

Tijdens de bijeenkomst zal er gedemonstreerd worden tegen de eventuele toekomstige maatregelen, normalisering van ‘prikken voor vakantie’ en de komst van de digitale ID, zoals vermeld in het persbericht van de Bovenwijsbond. Het programma bestaat uit verschillende sprekers waaronder, onder anderen: jongeren die hun verhaal komen doen, docenten vanuit het Docentencollectief en bekende spreker Willemijn van Brenk. Het programma loopt van 14.00 tot 16.00 uur.

De Bovenwijsbond is een belangenvereniging die staat voor de toekomst van de jongeren en het onderwijs. Het is opgericht in november 2021 en is vanaf het begin voornamelijk gericht op het activisme. Maar waarom is dit nodig? “ Verschillende corona maatregelen zorgen ervoor dat jongeren niet meer naar school kunnen, er veel beperkingen zijn bij fysieke lessen, waaronder mondkapjes. Dit levert voor veel jongeren psychologische klachten op. Jongeren worden onder druk gezet om zich aan deze regels te houden, onder het mom van een immunologisch schild voor ouderen en meer vrijheid.” aldus Lacey Bartels, organisatielid van de Bovenwijsbond. In de toekomst is het doel om te streven naar een nieuw soort onderwijs, waar meer focus ligt op het ‘echt zien’ van de jongeren.

Vanaf 23 maart 2022 zijn zo goed als alle maatregelen stop gezet in Nederland, toch wordt er verder gedemonstreerd. “Ook al zijn de coronamaatregelen nu even niet meer in beeld, dit betekent niet dat ze voorgoed weg zijn. Er is geen garantie dat de QR-code of de 2G regeling niet alsnog terug komt.” vertelt Bartels. Ook wordt er verder gekeken dan alleen Nederland: veel landen in Europa hanteren nog zware coronamaatregelen. “In landen als Letland, Italië of Oostenrijk is de druk op de jongeren ongelooflijk hoog. Als iemand daar de medische keuze neemt om zich niet te laten vaccineren, betekend dat simpelweg dat je ontslagen wordt of niet naar school kan.” aldus Bartels.

Eén van de sprekers die op het programma staat is Isa Baas; een twintig jarige Liberal Arts and Sciences student aan de Universiteit Utrecht. Ze maakt deel uit van het initiatief Jongeren voor Vrijheid en zal op 9 april een speech geven op de Dam: “Ik wil mensen over bepaalde dingen informeren. Ik wil mensen graag wat meegeven over Free Informed Consent (keuzevrijheid); mensen moeten met vrije wil en alle beschikbare informatie keuzes kunnen maken over medische handelingen. Daarnaast wil ik een boodschap van hoop meegeven, omdat ik merk dat veel jongeren die ik ken hier steeds kritischer over na gaan denken. Niemand staat er alleen voor.” Ook Baas vindt dat ondanks de maatregelen in Nederland gestopt zijn, er nog steeds kritisch gekeken moet worden. “Ik denk dat het nog niet klaar is. Corona staat nog op de A-lijst en het is nog steeds mogelijk om bijvoorbeeld een coronapas in te voeren. De maatregelen zitten ‘in de koelkast’.”

Wanneer het niet meer nodig is om te demonstreren is een vage lijn; “Door de afgelopen twee jaar ben ik gaan twijfelen wat het eindpunt is. De maatregelen zijn voor mij een soort symptoom dat de meeste systemen waar we in leven niet meer houdbaar zijn.” vertelt Baas, “Kijk bijvoorbeeld naar de toeslagenaffaire, het financiële systeem staat op klappen, de zorg kan niets meer aan. Al deze systemen zijn zo verouderd en dienen de mensen niet meer. Ik wil helemaal niet terug naar het oude normaal, daarmee is zoveel mis.” Ook  Bartels ziet hier geen finish lijn in; “Ik denk dat er geen punt komt dat dit niet meer nodig is. Ik heb er geen vertrouwen in dat deze maatregelen niet meer terug zullen komen. Ik streef voor een andere toekomst.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.