Onduidelijkheid over boostercampagne leidt tot frustratie onder kwetsbaren

Onduidelijkheid over boostercampagne leidt tot frustratie onder kwetsbaren

Beeld: Noor van Wesel

[Oorspronkelijke publicatiedatum: 17-12-’21]

Nu een omikrongolf Nederland dreigt te overspoelen, wordt de versnelde boostercampagne nóg eens versneld. Elke volwassenen die dat wil, moet eind januari een boostershot hebben gekregen. Hoewel de landelijke koepel GGD GHOR Nederland vraagt om begrip voor langere wachttijden en moeilijkheden bij het maken van een afspraak, is de onvrede groot.

Frustrerend, noemt Froukje (62) het. De Amsterdamse was vorige week naar de GGD-vaccinatielocatie bij de RAI gegaan. “Ik heb astma en kan door mijn beroep niet thuis werken. Bovendien ben ik eerder gevaccineerd met AstraZeneca, waardoor ik minder goed beschermd ben tegen de omikronvariant van het coronavirus. Ik wil dus een snel een boosterprik.”

Maar eenmaal binnen, met haar mouw zelfs al opgerold, werd ze weggestuurd. Boosterprikken worden zonder afspraak niet gezet en haar geboortejaar was nog niet aan de beurt. Hoe ze het in haar hoofd haalde om voor te dringen, was de boodschap.

Prikken op de bonnefooi

Froukje vindt het onbegrijpelijk. “De priklocatie was halfleeg. Zeker vijf prikkers hadden niets te doen. Toen ik bovendien wel een afspraak mocht maken en belde naar het landelijke GGD-nummer, werd de verbinding wegens drukte gelijk verbroken. Online bleek pas in het nieuwe jaar plek te zijn. Omdat ik niet nog langer wil wachten, laat ik mij nu prikken in Ede, ruim een uur rijden van mijn huis”.

Volgens een woordvoerder van GGD-koepelorganisatie GGD GHOR zijn boosterprikken zonder uitnodiging nooit gezet. De GGD’s volgen daarin het beleid van het RIVM en het ministerie van VWS. Maar Froukje spreekt dat tegen. “Ik ken meerdere mensen die op de bonnefooi hun booster hebben gehaald. Drie weken geleden was dat nog geen probleem”.

Volgorde prikcampagne

Onduidelijkheden rond het boosterbeleid irriteren ook Jaela (60) uit Amsterdam. Omdat een snelle boosterprik voor haar chronisch zieke zusje van levensbelang is, probeert zij al dagen de GGD te bereiken. “Ik wil weten waarom ervoor gekozen is om de boosterprik te geven op volgorde van geboortejaar in plaats van op datum van de tweede vaccinatie. Mijn zusje uit 1971 heeft ME. Ze kreeg haar eerste vaccinaties daarom eerder, maar moet nu heel lang wachten. Deze aanpak volgend moet zij zich schuil houden tot eind januari. Dat is toch geen doen?”

Minister Hugo de Jonge kondigde dinsdagavond aan de boostercampagne te versnellen. Eind januari moet elke volwassenen die dat wil een boostershot hebben gekregen. De landelijke GGD meldt vandaag de extreme drukte die na de persconferentie is ontstaan niet aan te kunnen en vraagt om begrip ‘wanneer het maken van een afspraak niet helemaal vlekkeloos verloopt’. Aan RTL Nieuws heeft het ministerie van VWS laten weten al op zeer korte termijn met een oplossing te komen voor jonge kwetsbare mensen: “Op dit moment prikken we op advies van de Gezondheidsraad van oud naar jong: eerst de zestigplussers en alle medewerkers in de zorg. Daarna staan we voor de overweging om de switch te maken van geboortedatum naar laatste prikdatum.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *