Overlast in het Limburgse heuvelland

Overlast in het Limburgse heuvelland

Door: Olivier Bakker

-Limburg

Ieder jaar weer overlast in het Limburgse Heuvelland door fietsers motor groepen en asociale toeristen. De bewoners zijn er klaar mee en gaan in protest voor strengere maatregelen. Te veel fietsers en motoren op de weg vinden ze.

 

Luuk ten Klooster stichting voorzitter van Heuvelland cultuur vertelde me waar de problemen liggen en wat al aan gedaan wordt. De overlast verschild erg tussen de gemeentes. De ene heeft meer overlast dan de andere logisch als je het mij vraagt. De maatregelen die al getroffen worden zijn dat bepaalde wegen worden afgesloten vooral in de weekenden of op feestdagen, strengere controles. Er heerst een ware strijd tussen de bewoners en de commerciële bedrijven zoals horecagelegenheden. Er wordt niet actief contact gezocht met de bewoners de stichting hoort van ze omdat ze in protest gaan tegen het toerisme en ze klagen veel. Hier wordt dan wel naar geluisterd.

Ik sprak met Ramon van den Nobelen over waar de frustraties vandaan komen en of ze het gevoel hebben dat er iets aan gedaan wordt. Het probleem ligt onder andere bij de toertochten. Wielrenners die reserve spullen in een tuin dumpen naast de weg pissen en afval op straat dumpen. Ze fietsen breed over de weg waardoor de doorstroom geblokkeerd wordt. Er is vooral overlast op mooie dagen, In vakanties en op feestdagen. Ramon wil dat er op een positieve manier de regels worden uitgelegd aan toeristen. En houden ze zich hieraan geef ze dan een compliment bijvoorbeeld een bon voor Limburgse vlaai die ze dan met korting op zouden kunnen halen. De toeristen zijn belangrijk en we willen ze graag houden volgens Ramon maar, zorg ervoor dat ze snappen waar de bewoners last van hebben.

De politie lied op hun facebookpagina weten team verkeer politie Limburg dat ze aanwezig zullen zijn op de drukke plekken in het heuvelland. Een probleem is wel dat de regulier politie die nu aanwezig is uitermate gering is. Het is dus de vraag hoeveel de politie kan beteken voor de bewoners op het gebied van controles.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.