Lucht doet leven

Lucht doet leven

-Utecht

Door: Olivier Bakker

Door de groeiende industrie en het aantal Auto’s en vrachtwagens is de lucht kwaliteit niet echt verbeterd in de afgelopen decennia.

 

Het longfonds meldt dat 100.000 Nederlanders met longklachten willen verhuizen uit verschillende steden omdat de luchtkwaliteit zo slecht is. Eddie van der Weij beleidsadviseur van de Gemeente Utrecht verteld dat er veel gedaan wordt aan het verbeteren van de luchtkwaliteit. Er zijn bepaalde Europese richtlijnen maar die halen volgens de gemeente Utrecht niet het juiste doel. Namelijk het verwezenlijken van een gezonde leefomgeving voor de inwoners van Utrecht. Daarom houdt de gemeente Utrecht de advieswaarden van de WHO (World Health Organisation) aan om zo sneller dit doel te behalen. Dit doel heeft de raad in 2015 al uitgesproken. Bepaald maatregelen die al getroffen zijn zijn uiteraard minder verkeer in de stad. Maar ook voorlichtingen over hout stook en goede ventilatie in huizen. Ook willen ze de bouw schoner maken met minder vervuilende bouwwerktuigen.

Maar wat kan slechte lucht kwaliteit allemaal met je doen. Uiteraard is het niet goed om vervuilde lucht in te ademen. Je kan er allemaal longziektes aan overhouden.

Sjoerd van de Kuur bioloog voor het welzijn van de mens verteld mij dat goede lucht kwaliteit van groot belang is. Hij zegt dat de vervuiling binnen huizen vaak slechter is dat buitenshuis. ‘De gevolgen die dit met zich mee zijn zijn uiterst serieus.’ ’stel je voor er zit een lokaal vol kinderen in een slecht doorluchtend lokaal. Dan zit er veel meer co-2 in het lokaal dan zuurstof. Dit zal geen schade aan het lichaam van de kinderen toe brengen. Toch is het erg kwalijk de kinderen krijgen minder zuurstof en worden hierdoor suffer en moe. Ze kunnen veel minder goed opletten en raken afgeleid. De stof wordt niet opgeslagen en aan het einde van de dag hebben ze niks geleerd. Als dit jaren doorgaat kan dat een hele grote achterstand opleveren. Als je 2 klassen naast elkaar zet met de ene hele goede ventilatie en de ander slecht. Zal je na een aantal jaar merken dat de klas met goede ventilatie qua IQ ruim 10 % hoger zal scoren. Ik zou de gemeentes aanraden om overal in huizen openbaren ruimtes en scholen goed te ventileren. En uiteraard ook buiten er voor te zorgen dat alles schone lucht heeft zodat er gewoon een raam open kan en er geen ventilatiesysteem met filters aangelegd hoeft te worden.

Sanneke Crezee is een inwoner van Utrecht en geeft de Luchtkwaliteit een 6-. Elke ochtend als ze wakker wordt ligt er een dikke laag vuil van de auto’s en het overige verkeer op haar ruimkozijn. Ze kan zich niet voorstellen dat mensen dit inademen. En hoopt dat er spoedig iets aan gedaan wordt.

De vraag is dan uiteraard wat kan eraan gedaan worden. Moet de gemeente ineens alle niet elektrische auto’s verbannen uit de stad?

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.