Geef kerken een nieuwe kans

Geef kerken een nieuwe kans

Door: Olivier Bakker

Steeds minder mensen gaan naar de kerk. Steeds meer kerkgebouwen komen leeg te staan. Maar wat kan er nu met deze prachtige panden gedaan worden het zou zonde zijn om deze gewoon weg te laten rotten.

 

Volgens Sjoerd van de Kuur (bioloog voor welzijn en mens) Is het veel beter voor het milieu om woningen in leegstaande gebouwen te maken. Het is minder belastend om dat simpel gezegd het gebouw er al staat. Je kan voor een lage huur een mooi groot appartement aanbieden. ‘Wie wil nou niet in een kerk wonen’. De Greidhoeke kathedraal in Lollum is een goed voorbeeld hiervan. Deze kerk is nu vol in verbouwing om 6 woningen te verwezenlijken. Het is geen groot risico voor de bank om geld te lenen om zo’n project te financieren. Aangezien het geen stikstof uitstoot er genoeg animo voor is een nieuwe bestemming geeft voor een al bestaand gebouw.

Liuwe Westra oud dominee van de kathedraal verteld dat ze lang bezig zijn geweest met een nieuwe bestemming veel was niet mogelijk omdat de staat van het gebouw dat niet toeliet. Het bouwen van appartementen in de kerk samen met een ruimte voor andere activiteiten zoals optredens is het meest rendabel. Na wat onderhoud aan de kerk kon dit verwezenlijkt worden.

Er is uiteraard nog veel meer mogelijk in een kerkgebouw. Een heus pop walhalla werd in de kerk in Borger verwezenlijkt. Henk Eggens is het grote master mind achter dit plan. Sinds 2013 is het dorpje Borger op zijn kop gezet. ‘Het hele dorpje bloeide op’ Volgens Henk Eggens.

Uit heel Nederland en soms ook Duitsland stroomde bezoekers naar het dorpje toe. Dit succes is mede mogelijk gemaakt door sociale media en de goede keuze in bands. ‘Als je bands kiest die op veel andere plekken optreden gaan mensen niet afreizen’. Het cultuurpodium VANSLAG is een perfect voorbeeld van wat er allemaal mogelijk is in kerken en leegstaande gebouwen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.