Leidinggeven in coronatijd

Leidinggeven in coronatijd

Door: Olivier Bakker

Leidinggeven in Coronatijd vanachter je laptop vandaan is best moeilijk. Hoe zorg dat je weet dat iedereen zijn werk doet en dat dat ook zo blijft.

 

Tineke Zweed Lid van het College van bestuur van de Hogeschool Utrecht. Weet als geen ander hoe lastig het is om leiding te geven in corona tijd. ‘Ik zie het als een opgave om in verbinding te blijven met de studenten en medewerkers. Ook is het erg belangrijk de onderwijskwaliteit te waarborgen. Het is lastig voor studenten om ontspannen student te zijn.” De oplossing voor veel vraagstukken omtrent de werkwijze in een coronapandemie zijn lastig. ‘Het blijft een zoektocht. Intensief communiceren is een must. Zo kan je verbinding maken. Het studenten welzijn staat voorop. Je kan hier nooit genoeg aandacht aan besteden.

De kunst voor goed leiderschap is nieuwe methoden verzinnen, Uitvoeren en meten.”

De methoden blijken volgens Tineke Zweed te werken. Studiepunten gaan goed, enquêtes geven goede resultaten. Maar uiteindelijk doen we nooit genoeg.

Sommige Corona ingrepen zullen blijvend het schoolsysteem veranderen. Gedeeltelijk zal het onlineonderwijs blijven. Bepaalde lessen zoals hoorcollege. Kunnen mogelijk online blijven.

‘Ik ga ervan uit dat het onderwijs nooit meer wordt zoals het voor corona ooit was.”

 

Bas van’t Hek assessor voor rechtsgeleerdheid in Utrecht. Verteld over zijn ervaring.

‘Ontzettend leuk. Maar ook heel moeilijk. Ik ben alles online aan het regelen en dat gaat toch een stuk moeilijker. Al mijn bestuursvergaderingen zijn online, lobbyen doe ik tegenwoordig ook online. Het moeilijkste is echter op de hoogte blijven. Als student-lid is het mijn taak om op de hoogte te zijn van onderwerpen die onder studenten spelen, doordat ik geen studenten zie, is dit haast onmogelijk geworden. Ik doe daarom erg mijn best om eens in de zoveel tijd mensen te appen/mailen om toch gevoel te krijgen voor nieuwe ontwikkelingen.”

‘De verbinding tussen student is een groot obstakel. Bij een massieve opleiding als rechten is het makkelijk om een nummertje te worden, Zeker tijdens de Coronacrisis.”

‘Ik vind het belangrijk om met studieverenigingen te blijven kijken naar eventuele mogelijkheden om deze eenzaamheid tegen te gaan. Het is mijn doel om studieverenigingen zoveel mogelijk bij te staan in hun plannen en advies te geven waar nodig.”

 

Holger Bakker begon aan het begin van de corona tijd als leidinggevende op een Communicatieafdeling. Communicatie is heel belangrijk in deze tijd maar ook heel lastig. ‘De grootste moeilijkheden liggen bij het echt verbinding maken met je collega’s. Zeker als je in corona tijd met een nieuwe baan begint is het eigenlijk niet te doen om echte persoonlijke relaties op te bouwen. Je mist veel als contact alleen maar via beeldschermen plaatsvindt. Overleg heeft de neiging om zich tot alleen zakelijke onderwerpen te beperken en menselijke verbinding blijft achter. Zeker in overleg met grotere groepen mis je in een ‘teams-setting’ bijna helemaal hoe iedereen persoonlijk in een discussie zit. In de ‘echte’ wereld is dit veel groter onderdeel van het gesprek.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *