Interview student Dans, Dyinta Papôt

Interview student Dans, Dyinta Papôt

Hoe is het om als student Dans in de coronatijd je studie te volgen? Dat vroeg ik aan Dyinta Papôt. Dyinta is 20 jaar en zit in haar tweede jaar van de opleiding ‘Docent Dans’ aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

Een jaar geleden sprak ik Dyinta over haar ervaringen in het onderwijs op de school voor de kunsten. De opleiding Docent Dans is een erg fysieke opleiding en dat maakte het juist zo lastig om de studie goed en volledig te kunnen volgen. Het is voor niemand leuk om aan je studie te beginnen en alleen maar les te krijgen via zoom. Toch zijn er best wat dingen verandert in een jaar tijd vertelt Dyinta: “Ik heb inmiddels 5 dagen in de week fysiek les. Ik val onder praktijkonderwijs dus nu hebben wij veel uitzonderingen gekregen.”

Dit was niet altijd het geval. Ze begon haar studie aan het begin van de pandemie en dat viel zwaar: “Ik had 3 dagen per week les via Zoom. Dat was heel moeilijk, omdat je in een kleine ruimte zit en niet de energie hebt van andere mensen. Je bent veel meer op jezelf gericht.”

Dyinta merkt duidelijk verschil tussen het eerste en het tweede jaar. De regels zijn versoepeld voor de dansers en haar studie verandert mee: “In het tweede jaar ga je vooral meer zelf lesgeven en leren over de danswereld buiten school. Corona beïnvloed nog steeds erg de projecten waar we nu mee bezig zijn; Ik kan minder lesgeven omdat we weer met een lockdown te maken hadden en er zijn lessen uitgevallen door besmettingen, waardoor ik minder lesuren kan maken.”

Ondanks dat het jammer is dat Dyinta minder vaak les kan geven, voelt het dubbel voor haar, omdat zij leert wat het is om docent te zijn. Daar hoort ook de verantwoordelijkheid bij van een veilige omgeving creëren voor je leerlingen. Ze kan daarom bij gevaar van een besmetting haar les alweer afzeggen, omdat ze wil dat haar leerlingen zich veilig voelen.

Online les werkt voor veel opleidingen misschien wel, maar dans studenten zijn het erover eens dat het niet de manier is om hun vak uit te oefenen. Dyinta zegt er het volgende over: “Echt contact is cruciaal, omdat dansen met elkaar veel verbinding brengt. Je voelt elkaars energie niet en je ziet elkaar niet echt. Ook heb ik een hele hechte klas en je merkt dat iedereen elkaar nodig heeft.”

Verder gaat de AHK erg goed om met de regeling over afgelaste lessen volgens Dyinta: “Mijn opleiding luistert heel goed naar wat wij te zeggen hebben. Wij mogen meebeslissen over het corona potje. We hebben ook de mogelijkheid gekregen om de eindvoorstelling te doen.” Haar school laat heel duidelijk zien dat ze de studenten een hart onder de riem willen steken in deze moeilijke tijden. De school heeft een vrij nieuwe directeur, die de studenten probeert te inspireren om door te gaan.

Door de lastige maatregelingen is het begrijpelijk dat jonge artiesten hun opleiding of dromen uitstellen voor betere tijden. Tegen die mensen zou Dyinta het volgende willen zeggen: “Als artiest zijnde moet je altijd met oplossingen komen. Ik zou het niet afwachten en er het beste van maken. Ik heb echt wel wat dingen gemist in mijn eerste jaar. Maar daardoor ben ik meer gaan waarderen aan school. Toen het weer openging na de eerste lockdown vond ik dat echt geweldig.”

Ondanks de moeilijke periodes lijkt het al beter te gaan dan een jaar geleden; er mag meer en de online les lijkt bijna verledentijd. Zoals Dyinta al zei: nu is de tijd om je dromen na te jagen. Studenten zijn immers de toekomst.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.