Hoogopgeleide vluchtelingen niet aan werk kunnen

Hoogopgeleide vluchtelingen niet aan werk kunnen

Het meeste voorkomende probleem voor vluchtelingen is om te kunnen integreren in een nieuwe samenleving. De poging om te studeren en later een baan te krijgen in een samenleving waarvan je niets weet. Wat het meeste pijn doet, is het onvermogen van hoger opgeleide vluchtelingen om hun beroep uit te kunnen oefenen, ondanks vele pogingen om een baan te krijgen in hun vakgebied. 

Er zijn een groot aantal voorwaarden en procedures die het stadium van complexiteit bereiken, die de Nederlandse overheid aan elke gevluchte arts stelt. Eerst moeten ze de Nederlandse taal volledig beheersen en moeten zij een C1 niveau bereiken, Daarna hun diploma opwaarderen dan de medische taal leren naast het behalen van verschillende examen in de taal en in het beroep. Het gaat niet alleen om het halen van de examens, maar ook om uitsluitend in een academisch ziekenhuis een opleiding te kunnen volgen, en dit kan meer dan twee jaar duren om aan de beurt te komen door de lange lijst om later een praktische opleiding van negen maanden te kunnen volgen. Wat veel gevluchte artsen er toe heeft aangezet om te proberen zoeken naar een ander beroep.

Hoewel er dringend behoeften is aan artsen, vooral na het uitbreken van de corona-epidemie, hebben de Nederlandse ziekenhuizen de aangeboden hulp van gevluchte artsen niet aangenomen.

Het probleem beperkt zich niet alleen tot de lange bureaucratische procedures die elke gevluchte artsen moet uitvoeren, maar ook tot het financiële probleem, aangezien deze procedures erg duur zijn en veel geld en moeite vergen.

 Het verhaal van Dr. Adel Gamel (46) en Dr. Yumna (40)

In een gesprek met de Jemenitische arts die een graad in geneeskunde van Universiteit van Bagdad- Irak heeft behaald, Dr. Adel Gamel (46 jaar) die al zes jaar in Nederland met name in Hoofddorp woont, zei dat hij erg verdrietig was omdat hij de Nederlandse artsen niet kon helpen tijdens de corona crisis, althans niet op de eerste hulp afdeling. “Ik zag verpleegsters en dokters overuren draaien terwijl dat ik op mijn bank zat en niks kon doen,’’ later bood Dr. Gamel aan om de GGD te helpen met het prikken van vaccins maar zijn verzoek werd afgewezen. 

Dr. Gamel heeft een lange ervaring op medisch gebied, waar hij bijna 15 jaar voor de organisatie van de Verenigd Naties in Jemen heeft gewerkt. Na het verkrijgen van een verblijfsvergunning in Nederland probeerde hij direct weer aan het werk te gaan, maar dat was niet eenvoudig. “Ik heb nog niemand gezien die als arts heeft kunnen werken met een vluchtelinge status.”

Het is vermeldenswaardig dat Dr. Gamel vrijwilligerswerk in het bejaardenhuis en de VWN doet om zo veel mogelijk Nederlandse taal te leren en het Nederlandse systeem op te nemen en toch een beetje te helpen.

De vrouw van Dr. Gamel is ook een arts. Dr. Yumna (40 jaar). Zij is een internist. Vanwege de financiële situatie en de aanwezigheid van een kind moest een van de ouders voor het kind zorgen. “Ik besloot mijn droom op te geven en prioriteit aan mijn vrouw Yumna te geven om haar medische carrière in Nederland te voltooien voegt Gamel er aan toe. “Wat mij betreft, kan ik wel werk vinden zelfs als ik er niet voor gestudeerd heb, maar Yumna heeft nog wel een toekomst als arts”.

De VBGA vertelde vorig jaar aan het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid dat veel buitenlandse artsen graag wilden helpen tijdens de Coronacrisis. De VBGA besloot de drempels van buitenlandse artsen te onderzoeken en zei dat de kandidaat-artsen gemiddeld 5.000 euro aan hun opleiding besteden in een tijd dat ze geen geld kunnen verdienen. De vereniging zegt dat de procedure voor buitenlandse artsen “zeer tijdrovend” is en hoopt dat het ministerie dit zal onderzoeken, terwijl ziekenhuizen zoeken naar manieren om personeelsproblemen te verminderen. 

Hussam Shehada (52)

In een gesprek met Hussam Shehada (52 jaar) een beroemde Syrische advocaat die al 8 jaar in Nederland woont, zei dat het onmogelijk is om op zijn leeftijd hier in Nederland een advocaat te kunnen worden.  Een rechtenstudie is een studie waar taalbeheersing essentieel is. “Een advocaat is tenslotte een persoon die met woorden speelt” zei meneer Shehada. Helaas zijn alle advocaten die naar Nederland gevlucht zijn uiteindelijk een ander beroep gaan zoeken om hun brood te verdienen. Dus voor veel vluchtelingen zit er helaas op de lange niks anders op om een ander vakgebied te zoeken.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *