Woonprotest Utrecht

Woonprotest Utrecht

Utrecht – Na verschillende demonstraties in andere steden heeft nu ook in Utrecht een woonprotest plaatsgevonden. Op 21 november stond het jaarbeursplein vol met demonstranten die van zich lieten horen voor meer betaalbare woningen en woonzekerheid voor iedereen. Het woonprotest werd georganiseerd door een brede coalitie van huurdersorganisaties, bewonersgroepen, activisten en lokale politieke partijen.

Om 13:00 verzamelde de groep demonstranten zich op het jaarbeursplein in Utrecht. Nadat verschillende sprekers gesproken hebben, begint de stoet met de mars door de stad. Een van deze demonstranten is Judith Hellemons: “Ik loop mee vandaag omdat wij persoonlijk tussen wal en schip zitten. We kunnen geen sociale huurwoning krijgen, we kunnen geen woning kopen, we kunnen gewoon helemaal niks en dat moet veranderen”.

De grootste groep mensen die meeloopt in de mars zijn inwoners uit Utrecht die ontevreden zijn over de huidige woningmarkt, maar er lopen ook politieke partijen mee. Frank-Jurien Dam loopt mee voor de Partij van de Dieren. “Ik vind met name als je om je heen kijkt, het slecht is verdeeld. Die verdeling komt vooral door het neoliberalisme systeem, maar ook door keuzes die de politiek maakt. Ik denk dat dit protest vandaag helpt voor de bewustwording.

De demonstratie is georganiseerd door ongeveer 25 partijen en organisaties. Een van die organisaties is ‘student & starter’.

Medeorganisator en lijsttrekker van ‘student & starter’ Esma Kendir, heeft op het jaarbeursplein de menigte al toegesproken en vertelt nu wat de concrete plannen zijn om het woonbeleid aan te pakken: “We hebben een landelijk woonmanifest opgesteld, dat hebben we ook vanuit Utrecht gesteund. Verder moeten er meer betaalbare woningen komen, willen we dat het rijk per jaar minstens 4 miljard investeert in volkshuizing, de dakloosheid bestrijden moet topprioriteit worden en huisjesmelkers moeten verdwijnen uit ons land. Dat zijn eigenlijk die hoofdpunten die wij vragen aan zowel het rijk als de gemeente Utrecht, om deze crisis aan te pakken.”

Kendir zegt erg tevreden te zijn over hoe het protest verloopt. Met de verscherpte coronaregels was het spannend hoe groot de opkomst zou zijn en of het protest veilig zou zijn.

Na het officieel opgezette protest gaat een kleine groep door naar de Croeselaan. Er is staat een gekraakt pand en een groep demonstranten is naar binnen gegaan om vlaggen en spandoeken uit het raam te hangen. Op de spandoeken staan teksten als “kraken is woonverzet”. Om de hoek staan politie te paard klaar voor als het echt uit de hand loopt.

Aan het begin van de speeches op het jaarbeursplein heeft een man met een megafoon omgeroepen dat deze actie er zou zijn. Deze man was geen medeorganisator van het protest.

Teun, omstander en lid van kraakbeweging Utrecht, verteld dat er veel politie aanwezig was bij het binnendringen van het gebouw: “De politie is zich voor het pand gaan verzamelen, ze hebben de bussen tegen het pand aangezet. De hele groep was er inmiddels. Er zijn wat incidentjes geweest, ik heb gehoord dat er geslagen is met politiestokken. En toen is de politie in principe gewoon afgedropen.”

De kraakbeweging van Utrecht laat op deze manier merken dat ze leegstand direct aanpakken door huisvesting te creëren in panden die anders weg staan te rotten.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.