Regieverpleegkundige Jet Blok in het veranderende werkveld

Regieverpleegkundige Jet Blok in het veranderende werkveld

Heiloo – Jet Blok zit in haar vierde jaar van de opleiding hbo-verpleegkunde. Als alles goed gaat is ze over een paar maanden afgestudeerd en mag ze zichzelf ‘regieverpleegkundige’ noemen. Van alle studenten die aan de opleiding beginnen haalt ongeveer de helft het tot de eindstreep.

Met haar 20 jaar is ze een erg jonge afstuderende student. “Ik kwam meteen van de Havo en was 17 jaar toen ik aan de opleiding begon. Ik had achteraf gezien wel ouder willen zijn, omdat je op het hbo meteen in het diepe wordt gegooid en jezelf maar moet zien te redden in de grote mensen wereld. Van de honderd man die aan de studie begon, zijn er 45 overgebleven. Dit gebeurde vooral in het eerste jaar al, omdat een groot deel de opleiding te pittig vond”.

In het eerste jaar krijgen de studenten veel anatomie, fysiologie en pathologie vakken. Dit zijn vakken waar veel leerstof aan vast zit, wat de toetsen extra moeilijk maakt. “Waarschijnlijk zijn deze toetsen de voornaamste reden dat mensen stoppen, omdat ze gewoon heel groot en moeilijk zijn”.

Jet is onderdeel van de tweede lichting die als ‘regieverpleegkundige’ afstudeert. Dit verschil met de ‘normale’ verpleegkundige is er gekomen nadat de nieuwe BIG-2 wet werd afgewezen. “De wet had ervoor moeten zorgen dat er een onderscheid zit tussen de mbo- en hbo geschoolde verpleegkundigen”.

Hoewel de wet nooit is aangenomen, is er sindsdien wel een verandering in het opleidingsprofiel gekomen, waardoor hbo studenten nu als ‘regieverpleegkundige’ afstuderen. Ziekenhuizen kunnen nu bijvoorbeeld specifiek naar regieverpleegkundigen opzoek zijn. Ook is het classificatiesysteem aangepast, wat betekent dat een hbo-verpleegkundige nu niveau 6 is in plaats van niveau 5.

De huidige BIG-1 wet zorgt ervoor dat alle gediplomeerde zorgverleners zichzelf moeten registeren in die wet. Als je daar niet ingeschreven bent mag je ook geen medische handelingen uitvoeren.

“Het verschil tussen de mbo- en de hbo-verpleegkundige opleiding is dat een mbo’er uitvoerend is en een hbo’er is uitvoerend en organiserend. Je merkt dat de zorgvraag steeds complexer wordt en daarom denk ik dat het belangrijk is dat er regieverpleegkundigen zijn die ook een organiserende rol aannemen”.

“Ik loop nu stage in het ziekenhuis, maar als verpleegkundige kan je echt overal werken.

Ik werk nu op een afdeling waar ik zaal sta, waar ik in de gaten hou of het goed gaat met de patiënten. Ook help ik bij het diagnosticeren van een patiënt, als ze bijvoorbeeld van de huisarts komen”.

De opleiding hbo-verpleegkunde leidt studenten op tot flexibele werknemers. Door de steeds veranderende maatschappij is de zorg genoodzaakt om mee te innoveren. “De zorg wordt complexer, de thuiszorg groeit en de ziekenhuisopnames worden korter. Dit komt doordat er minder plek is, maar ook omdat onderzoeken en operatiekamers zijn verbeterd, wat tot een sneller herstel leidt. Een probleem waar de zorg ook mee kampt is het personeelstekort. Hierdoor zijn regieverpleegkundigen zeker nodig, zodat de taken beter en efficiënter verdeelt kunnen worden”.

“Als ik afgestudeerd ben kom ik direct aan een baan, daar is geen twijfel over mogelijk. Ik heb nu al een baan voor in de zomer. Er zijn helaas nog steeds te weinig verpleegkundigen voor het oplopende aantal patiënten. Hopelijk is het ondertussen algemeen bekent dat de opleiding verpleegkunde zo veel meer is dan alleen mensen wassen, wat vroeger nog wel eens gedacht werd. De opleiding is eigenlijk heel technisch en je mag veel verschillende dingen doen, waar je ook veel kennis voor nodig hebt. Ook zit je als verpleegkundige aan wetten vast waar je kennis van moet hebben.

Al met Al ben ik ontzettend blij met mijn opleiding en raad ik anderen zeker aan de opleiding te overwegen. We hebben nog steeds meer verpleegkundigen nodig, dus alle nieuwe studenten zijn een aanwinst”.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *