De Toekomst van de Venneperstraat

De Toekomst van de Venneperstraat

Foto: Door Renate Rijerkerk

De toekomst van de Venneperstraat

De Venneperstraat in Nieuw-Vennep was ooit een levendige winkelstraat in het centrum van Nieuw-Vennep en bevat één van de ingangen van het Nieuw-Vennepse winkelcentrum de Symfonie. De straat ziet er al een lange tijd vervallen uit, dus zijn er nu eindelijk plannen gemaakt om de straat helemaal opnieuw op te knappen.

Het levendige beeld van de Venneperstraat met het opvallende postkantoor, winkeltjes en het ontmoetingscentrum is nu slechts een herinnering gekenmerkt door de lege panden die er nu al jaren staan. Er zijn al langer plannen om de straat op te knappen en nu zijn er eindelijk plannen in zicht met de oude panden en braakliggende stukken grond in de Venneperstraat en het aangrenzende gebied, zoals de parkeerplaats en de braakliggende stukken grond vanwaar huizen zijn afgebroken. GREEN Real Estate en Wilma Wonen hebben grootse plannen om een levendig en veilig dorpscentrum te creeëren.

Wat zeggen mensen nu van de straat?

Veel omwonenden en ondernemers die momenteel in de straat gevestigd zijn ergeren zich aan de vervallenheid van de straat. Drie voorbijgangers werden gevraagd wat hen opviel aan de uitstraling van de straat en zei zeiden het volgende: ‘’Dat het hier zo leeg en zo kaal is,’’ ‘’Het oude dorp moet opgeknapt worden,’’ en ‘’De Venneperstraat moet aandacht schenken aan de hygiëne, geen kauwgom, blikjes of plastic zakjes,’’ dus de meningen zijn duidelijk dat de verandering snel moet komen.

Wat zijn de toekomstplannen?

Hoewel de panden er nog staan zijn er gelukkig al stappen gezet zoals: nieuwe bestrating en nieuwe fietsenrekken, toch zijn we er dan nog lang niet. Het eerste definitieve plan is de sloop van alle panden vanaf Parfumerie de Groot die zich van alle onderneming in de straat zich nog het langste staande houdt. GREEN Real Estate en Wilma Wonen hebben samen een centrumplan met stedelijke allure opgesteld naar eigen zeggen. Hiermee willen ze een fijn woon, winkel en werkklimaat creëren. De geplande gebouwen zullen een uitstraling van een binnenstad geven met woningen boven en commerciële instellingen op de begane grond. Ook heeft de gemeente Haarlemmer samen met woningcorporatie Ymere al besloten dat er op de aangrenzende braakliggende stukken grond zoals bij de Gelevinkstraat er gewoon weer nieuwe woningen gebouwd zullen worden.

Hoe reageren ondernemers op de plannen?

Natik (53) is met zijn vrouw Lena eigenaar van Massy een Turkse winkel en snackbar in de Venneper. Naar zijn mening zijn de plannen om de huidige panden tegenover zijn zaak te slopen en de zijn plannen voor de nieuwe gebouwen alleen maar gunstig voor zijn onderneming. Zo ziet hij de straat met de nieuwe gebouwen alleen maar levendiger worden wat in zijn geval meer klandizie zou betekenen dan wat er nu komt in de lege vervallen Venneperstraat. Het is ‘Alleen maar goed’ naar zijn zeggen en staat volledig achter deze plannen. Erik de Groot die werkzaam is in Parfumerie De Groot aan de kant waar gesloopt gaat worden zegt: ‘het heeft absoluut geen aanzicht,’ en heeft ook graag dat de verouderde panden gesloopt worden en dat de winkels terug komen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *