Speed pedelec tot eind eind 2022 op het fietspad

Speed pedelec tot eind eind 2022 op het fietspad

Eigenaren van speed pedelecs mogen tot eind 2022 in Amersfoort op het fietspad rijden. Dit is een proef door de gemeente Amersfoort. Bij deze proef mogen deze e-bikes in plaats van op de autoweg op het fietspad rijden. Hiervoor kunnen speed pedelec gebruikers in het voorjaar een ontheffing aanvragen bij het gemeentehuis.

Een speed pedelec is een elektrische fiets die snelheden kan halen van 45 kilometer per uur. Deze fietsen kan je vergelijken met een e-bike, maar dan wel een met een kentekenplaatje. Ook staan de eigenaren van de speed pedelecs geregistreerd bij de gemeente.

Uit een onderzoek door de gemeente Amersfoort is naar voren gekomen dat bestuurders van de speed pedelec het rijden tussen auto’s als onveilig en stressvol ervaren. De gemeente Amersfoort neemt de veiligheid van speed pedelecers in bescherming door hen op het fietspad te laten rijden. Naast dat de speed pedelec op het fietspad mag, moeten bromfietsen, op bepaalde plekken in Amersfoort, op de autoweg.

Naast snorfietsers, bromfietsers en fietsers komen er in het voorjaar ook speed pedelecers bij. Is dat dan nog veilig? Brugt Groenevelt, bestuursadviseur communicatie van de gemeente Amersfoort, vindt van wel: “Op de weg is de kans dat er iets gebeurt groter dan op het fietspad. En dat speed pedelecers op het fietspad rijden over het algemeen beter rekening houden met andere fietser.” De proef duurt tot eind 2022.  “Dan wordt er elk seizoen getest of dit werkt. Wie weet ontwikkelt de markt zich heel erg en willen mensen op een of andere manier een speed pedelec.” De Ontheffing kan in het voorjaar van 2021 aangevraagd worden. “Ja daar is iemand nog druk mee bezig om dat in elkaar te zetten.”

Over de auteur

Anouk Jansen

(Die/diens)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *