Utrechts initiatief “Urban Chess” verovert Nederland: Mijlpaal van vijftig publieke schaaktafels nadert

Utrechts initiatief “Urban Chess” verovert Nederland: Mijlpaal van vijftig publieke schaaktafels nadert

Urban Chess, dat is de term die Jésus Medina Molina in 2017 bedacht voor zijn plan om heel Nederland aan het schaken te krijgen in de publieke ruimte. De bakermat van zijn visie is het Maxima Park in Utrecht waar het in 2018 met de plaatsing van drie tafels allemaal begon. Nu circa vier jaar later in april 2022 nadert een bijzondere mijlpaal voor het concept. Komende week zal naar aanleiding van het succesvolle initiatief alweer de vijftigste gemeente in Nederland een openbare schaaktafel plaatsen.

In 2017 ontstond er in het hoofd van Jésus Medina Molina een visie. Geïnspireerd door de culturele in andere landen om in parken en op pleintjes te schaken besloot hij om dit zelf ook te gaan doen. Zijn idee doopte hij om tot de pakkende naam Urban Chess. Zijn visie: mensen in de publieke ruimte middels schaken verbinden. Binnen een jaar was de gemeente Utrecht overtuigd en werden de eerste drie tafels geplaatst in het Maxima Park, een nieuw concept was geboren.

Volgens Jésus heeft zijn concept zich ondertussen bewezen: “Zolang het onder mijn voorwaarde gebeurt is het heel goed mogelijk een bruisende community op te bouwen rondom de publieke schaaktafels, dat hebben we hier laten zien.” Zijn manier van aanpak hierin probeert Jésus nu zoveel mogelijk gemeentes bij te brengen. Essentieel hiervoor is goede structuur neerzetten met lokale kartrekkers en een vast moment waarop er wekelijks gespeeld wordt. “Als je gewoon willekeurig een paar schaaktafels in een park neerzet gaat er niks gebeuren,” benadrukt Jésus. “Op zijn best zal iemand er een keer gaan zitten om zijn lunch te nuttigen, immers als je ergens willekeurig een hockeyveld plaatst zal er ook niet als vanzelf gehockeyd worden.”

Jésus hoopt dat zijn aanpak overal overgenomen wordt. “Het is simpelweg een kwestie van copy pasten wat we hier ook doen.” Dat het hem gelukt is om van de schaaktafels in het Maximapark een bruisende plek te maken is goed te zien. Het weer zit mee op deze zonnige zondag in eind april en er zijn vandaag dan ook een hoop mensen rondom de chess court te vinden. Nieuwsgierige voorbijgangers worden door Jésus enthousiast uitgenodigd ook een potje mee te spelen of simpelweg even te blijven hangen voor een praatje. Alle tafels zijn bezet en er worden door jong en oud, van schaakmeester tot beginneling een hoop potjes afgewerkt.

Op de middelste tafel brengt Sipke aan zijn vriendin René de basisprincipes van het spelletje bij. Daarnet was hij nog verwikkeld in een intens potje tegen een oudere man in een scootmobiel. “Ik ben hier nu voor de tweede keer”, vertelt hij. “Toen ik over dit initiatief las vond ik dat heel vet dus ik dacht ik kom gewoon een keer langs.” Dat bleek voor herhaling vatbaar, dit spreekt hem namelijk veel meer aan dan bijvoorbeeld lid worden van een schaakclub. “Een schaakclub voelt stoffig en statisch. Hier heb je veel meer een community feel, je kunt er gewoon altijd even heen en gezellig aansluiten als je daar zin in hebt. Lekker vrijblijvend, gezellig en ook nog eens in de buitenlucht.”

De “parkschakers” worden door Jésus dan ook getypeerd als de grootste schaakclub van Nederland. “Iedereen is lid maar niemand betaalt contributie,” grapt hij. Die inclusiviteit is dan ook het allerbelangrijkste voor Jésus. Hij hoopt mensen in contact te brengen en zo ook een stukje eenzaamheid in de wereld tegen te gaan. Ook als je helemaal niet kan schaken ben je dus van harte welkom. Jésus wijst naar een grote bank direct naast de schaaktafels: “Er zijn ook mensen die niet schaken maar daar op zondag gewoon komen zitten voor de gezelligheid en om een praatje te maken.”

De gedrevenheid en ambities van Jésus om mensen bij elkaar te brengen middels het schaken kennen letterlijk geen grenzen. “Het concept wordt nu ook wereldwijd opgepakt. Deze week wordt het uitgerold in hartje Wenen en ook in Spanje en Latijns Amerika nemen mensen het over,” vertelt hij trots. Maar ook binnen de eigen landsgrenzen is hij nog lang niet klaar. Heel Nederland mag vol komen te staan met tafels. Ook is er contact met maatschappelijk organisaties om meer eenzame mensen in het park te krijgen. Een ander nieuw idee is Walk to Chess waarbij er eerst gezamenlijk een korte wandeling gemaakt kan worden door het park richting de tafels. Ook heeft Jésus nog een stiekeme wens voor Utrecht: “Een schaaktafel op de Neude vlak voor de bieb, dat zou ik echt ontzettend gaaf vinden!”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.