Schurft trekt net zoveel rond als studenten

Schurft trekt net zoveel rond als studenten

Het aantal schurft besmettingen neemt toe. Het Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn registreerde in 2014 nog 100 gevallen per 100.000 inwoners en in 2020 groeide dit naar 260. De cijfers van 2021 worden nog berekend en komen medio juni binnen. Hiervan zijn veel studenten slachtoffer van de jeuk veroorzakende huidziekte. 

Schurft (of scabiës) is een infectieziekte van een heel klein beestje; de schurftmijt. Schurftmijten graven gangetjes in de huid die ongeveer 1 cm lang zijn waar ze eitjes in leggen. Schurft kan geen kwaad maar is wel besmettelijk en veroorzaakt heftige jeuk. “De schurftmijt kan bij langdurig lichamelijk contact overlopen naar een ander persoon. Dit gebeurt meestal in een tijdstip van vijftien minuten of langer. Ook bij intensief gebruik van elkaars kleding, handdoeken of beddengoed kan de scabiësmijt overgedragen worden”, vertelt Birgit Peters, AIOS Infectieziektebestrijding bij de GGD Regio Utrecht. 

Dit ervaarde Utrechtse student Caya van Rossum (19) toen haar beste vriend haar op een dag grappend vertelde dat hij schurft had; “Ik had elke week een andere trui van hem aan, ik bleef slapen en zat daar elke week op de bank. Hij ging er erg laconiek mee om dus ik had er niet bij stilgestaan dat ik het ook zou krijgen. Totdat ik op een avond tegen mijn date voor de grap zei dat ik misschien schurft had. Pas toen hij mij heel serieus aankeek en aan me uitlegde hoe besmettelijk schurft werkelijk is kwam ik erachter dat het echt een probleem was.” 

Volgens Peters is het allerbelangrijkste bij een schurftbesmetting dat je anderen inlicht en dat er ook geen schroom voor is. “Iedereen kan schurft krijgen maar je moet elkaar wel inlichten om verdere verspreidingen tegen te gaan. Dat geldt dus als je langdurig huidcontact met elkaar hebt gehad, elkaars kleren draagt of bij elkaar in bed hebt geslapen tijdens de besmettelijke periode. Als je klachten hebt die bij schurft kunnen passen, is het van belang dat je goed nadenkt met wie je in contact bent geweest. Ga daarna naar de huisarts voor advies en voor eventuele behandeling indien daar aanleiding toe is. Voor studenten is het handig om even met het huis te gaan zitten om samen te bespreken hoe je dat gaat aanpakken.” 

“Aan het begin schaamde ik me best wel”, vertelt Caya. “Ik ben heel sociaal en moest heel veel vrienden inlichten over mijn schurft. Maar ook bedpartners van de afgelopen drie maanden. Dat vond ik heel gênant. Ik vertelde al mijn vrienden dat we ons tegelijkertijd moesten behandelen, en goed ook! Van je matras flippen tot echt elke naad en spleet insmeren, anders heeft het geen zin. Ik had een WhatsAppgroep aangemaakt “de schurftlijers” met mijn besmette vriendengroep van vijf man.” 

De huisarts kan een crème of tabletten voorschrijven. Daarbij moet je instructies van de huisarts zorgvuldig opvolgen; “Je mag geen stappen overslaan of te kort door de bocht gaan. Bijvoorbeeld als je kleren moet wassen die je de afgelopen drie dagen aan heb gehad. Dit moet je op een temperatuur van minimaal 50 graden wassen. En dan helpt het niet als je die op 40 graden wast”, aldus Peters. “Als je kleding hebt die je niet op 50 graden kunt wassen, kun je die 72 uur in een afgesloten zak op kamertemperatuur bewaren. Dan is de schurftmijt dood of zodanig verzwakt dat ze niet meer kunnen voortplanten.” 

De behandeling moet gelijktijdig gedaan worden met degene waar jij regelmatig aan blootgesteld wordt. Dat is met name belangrijk om te voorkomen dat iemand in je directe omgeving jou weer opnieuw besmet. Als je na de behandeling weer lichamelijk contact hebt met een besmet persoon kunnen de mijten weer overlopen. “Dan krijg je een zogenaamd pingpong effect”, vertelt Peters. “Het is niet zo dat als je schurft heb gehad dat je nooit meer schurft kan krijgen, helaas.” 

Dit is ook waar het is fout gelopen voor Caya; “Ik weet niet precies hoe maar het bleef opnieuw rondgaan. Uiteindelijk breidde de appgroep uit tot zestig man en heeft het een jaar geduurd voordat we allemaal schurftvrij waren. We hebben toen alles op alles gegooid. In de winter op slippers lopen omdat al onze schoenen in zakken zaten. Niet alleen smeren maar ook de tabletten slikken. Mijn huid ging eraan kapot en was zo droog. Een goeie vriend van mij had zo veel pijn aan de binnenkant van zijn dijen omdat hij ’s nachts in zijn slaap zichzelf openkrabde en bloedend wakker werd.” 

Het is nog steeds niet helemaal zeker waarom schurft zo heftig oploopt, maar Caya heeft wel haar vermoedens; “Uit mijn ervaring zijn studenten wel de bevolkingsgroep is die het meest van hot naar her gaan. Het zou ook wel mee zou kunnen spelen dat hygiëne niet van de hoogste orde is. Studenten zien regels als richtlijnen: Moeten mijn spullen drie dagen in een zak zitten? Tweeëneenhalve dag is ook wel goed! Dan krijg je dit soort gevallen waarbij je vrienden een jaar schurft krijgen. Het is nu wel een leuk anekdote maar op het moment zelf is het niet ideaal!” 

“Ik denk dat het heel belangrijk is dat je er gewoon open over durft te zijn. Het is niet iets waar je je voor hoeft te schamen,” adviseert Peters. “Hoe eerder je elkaar op de hoogte brengt, hoe sneller andere maatregelen kunnen nemen of misschien dan weten waar hun jeuk klachten vandaan zouden kunnen komen.” 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *