Internationale Dag Tegen Homo-, Trans- en Bifobie

Internationale Dag Tegen Homo-, Trans- en Bifobie

Foto: Anouk Jansen

Op 17 mei is het IDAHOT of te wel International Day Against Homo-, Trans- and biphobia. Jaarlijks is di teen dag waarop organisaties internationaal aandacht vragen voor alle vormen van homohaat.

Dat de dag op 17 mei valt is niet toevallig. Zo heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op 17 mei 1990 homoseksualiteit officieel geschrapt van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten, de International Classification of Diseases. Hiervoor stond homoseksualiteit als een psychische aandoening op deze lijst. Waar het bij Pride vooral gaat over het trots zijn op je – seksuele en gender – identiteit gaat bij IDAHOT over de haat die daarbij komt kijken.

Uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat Nederlanders de afgelopen 15 jaar positiever zijn gaan denken over LHBT’ers, maar de acceptatie van genderdiversiteit ziet al jaren geen stijging. Het onderzoek van SCP is gehouden in de periode van 2006 tot 2020, hier werd vooral gefocust op lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender personen. Dat de acceptatie vooruitgaat is goed nieuws, maar in juni 2021 heeft de Rijkoverheid een rapport naar buiten gebracht waarin staat dat – na herkomst (43 procent) – de seksuele gerichtheid de aanleiding is waarover de politie de meeste meldingen en aangiften van ontvangen.

International Day Against Homo-, Trans- and biphobia (IDAHOT) is een dag waarop men bewust wordt gemaakt van de haat die er nog altijd is tegenover LHBT’ers. “Op zo’n dag kan je mensen confronteren met wat er daadwerkelijk gebeurt” zegt Herman* van COC Nederland, “op onze hulplijnen komen er ook nog mensen die problemen ervaren en ook vervelende ervaringen hebben. Zo’n dag als vandaag is gewoon belangrijk, wordt er bewust van wat er nog speelt”.

Op de 2022 Rainbow Europe Index – een rapport van ILGA Europe – is Nederland van plaats 12 naar plaats 13 gezakt. Hierdoor staat Nederland onder meer lager dan België, Zweden en Frankrijk, Malta staat voor de zevende jaar op de eerste plek en Azerbaijan is helemaal onderaan te vinden. Om een plek te kunnen stijgen adviseert ILGA Europe om een verbod op conversietherapie te leggen, de meerderheid in de Tweede kamer is een initiatiefwet om dit zelfs strafbaar te stellen.

Dat Nederland een plaats is gezakt op de Rainbow Europe Index verbaasd Caitlin Griesdoorn – Nederlandse Biseksuele cis vrouw – helemaal niks, “Ik had het idee dat het een tijd redelijk goed ging, maar vorig jaar kwamen er best vaak dingen in het nieuws. Dat er meer daden waren gepleegd, haatdaden richting de queergemeenschap”. Dat zo’n dag als vandaag – International Day Against Homo-, Trans- and biphobia – nodig is vindt Caitlin ook “Ik heb zelf gelukkig geen haat meegemaakt, maar als mijn zusje, die ook queer is en daarnaast erg actief is binnen de gemeenschap, mij verteld wat voor opmerkingen mensen allemaal maken. Dan denk ik echt van wat loopt Nederland nog eigenlijk achter”.

Nederland kan dus stappen maken “begin jong,” zegt Caitlin “waarom leer je op school alleen over man en vrouw die verliefd op elkaar worden en niet over verliefd worden op hetzelfde geslacht of non-binaire mensen?”. Zij zou mensen ook iets willen meegeven op deze dag “wees lief voor elkaar en heb gewoon respect voor elkaar. En als je iets niet snapt, vraag dan op een respectvolle manier om uitleg het is echt niet zo moeilijk”.

Over de auteur

Anouk Jansen

(Die/diens)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.