Restaurant Héron ontvangt groene Michelin ster: “Het is alsof je onverwachts de lotto wint”

Restaurant Héron ontvangt groene Michelin ster: “Het is alsof je onverwachts de lotto wint”

UTRECHT – Vanochtend werden in Amsterdam de Michelinsterren uitgereikt. Restaurant Héron is in Utrecht de enige winnaar van een groene ster. Restaurants die hoog scoren op duurzaamheid maken daarop kans.

Restaurant Héron ligt aan de Schalkwijkstraat in de binnenstad van Utrecht. Het restaurant was al in het bezit van een Bib Gourmand, dat wordt uitgereikt aan restaurants die een driegangendiner rond de 39 euro aanbieden. De groene ster kunnen ze er dit jaar aan toevoegen. Victor Stukker is oprichter van Héron, die vanochtend onverwachts overvallen werd door tientallen belletjes met het goede nieuws. “Wij zijn eigenlijk niet bezig met het winnen van sterren, we doen gewoon wat we leuk vinden”, zegt Stukker. Toch is hij blij met de waardering en geniet hij van de felicitaties.

Het restaurant werkt samen met lokale leveranciers. De tuinders komen bijvoorbeeld uit Maartensdijk of Odijk en de vis wordt alleen uit de Noordzee gehaald. Ook het wild wordt in Nederland geschoten. Ze maken geen gebruik van ‘single-use’ plastic, dat je maar één keer kan gebruiken. Stukker denkt hierdoor de groene ster te hebben gewonnen.

“Ik verwacht dat we hierdoor meer klandizie krijgen”, zegt Stukker. Echter blijft Héron qua werkwijze gewoon hetzelfde doen als wat ze al zes jaar doen. Stukker hoopt dat ze binnen drie maanden zonnepanelen hebben en op inductie kunnen koken.

De groene ster wordt pas sinds vorig jaar in Nederland uitgereikt. Er wordt dan bijvoorbeeld gekeken naar de ecologische voetafdruk, de afvalverwerking of het gebruik van lokale en seizoensgebonden producten. Elf restaurants ontvingen dit jaar een groene ster.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *