Zaanstad viert derde Pinksterdag met PinksterZaan

Zaanstad viert derde Pinksterdag met PinksterZaan

Foto: Leal Shather

ZAANSTAD- Dit jaar werd Pinksterdrie, ook wel bekend als de derde pinksterdag, in Zaanstad en Purmerend gevierd. Deze dag is al eeuwenlang onderdeel van de Zaanse geschiedenis en cultuur. Op tweede pinksterdag 1574 versloeg Zaanstad de Spaanse bezetters tijdens de Tachtigjarige Oorlog, met behulp van een leger uit Purmerend. Om dat te vieren is Pinksterdrie ontstaan: een traditie en lokale feestdag dat tot de dag van vandaag nog steeds gevierd wordt in Zaanstad en Purmerend.

Op de Zaanse Schans kwamen afgelopen tweede pinksterdag veel Zaankanters samen om Pinksterdrie te vieren en allerlei activiteiten te bewonderen, van een komisch toneelstuk tot een gezellige poppenkast. Ook liepen er soldaten en ambachten met traditionele klederdracht rond, die van alles konden vertellen over de Zaanse geschiedenis van Pinksterdrie. Voor kijkers leek het zo net alsof ze zelf ook bij het verzet van 1574 waren.

Achter het organiseren van deze activiteiten zit de organisatie PinksterZaan, dat is opgericht met als doel om Pinksterdrie weer op de kaart te krijgen. Volgens Bas Husslage, organisator van PinksterZaan, dreigt Pinksterdrie verloren te gaan. Vandaar dat er ook hard aan gewerkt is om van de derde pinksterdag een officiële vrije feestdag te maken in de Zaanstreek. “Iets wat een Zaankanter heeft verworven laat hij zich niet zomaar afpakken. Daarnaast zijn er ook nog steeds bedrijven die sluiten tijdens Pinksterdrie en mensen die vrij nemen tijdens Pinksterdrie, die vinden het nog steeds belangrijk om deze historische dag te vieren en te erkennen. Er zijn er tenslotte ook mensen voor gesneuveld.”, aldus Bas Husslage.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *