De Hoorn maakt weer jong

De Hoorn maakt weer jong

Opening van De Hoorn. Gemaakt door Jochem van Leeuwen

Na 25 jaar wordt op vrijdag 1 oktober tijdscapsule de Hoorn des Tijds geopend. Het kunstwerk, met daarin de tijdscapsule, staat al sinds 1996 voor Poppodium Max in Alphen aan den Rijn. Het is vijf uur s ’middags, het regent hard. Voor de Hoorn staan twee partytenten, waar de ongeveer vijftig  aanwezigen net niet allemaal onder passen. Een aantal van hen staan met paraplu’s ernaast.

Ondanks het slechte weer is de sfeer goed en zijn de mensen nieuwsgierig. Rond de Hoorn proberen de mensen zich te herinneren wat er 25 jaar geleden allemaal in is gestopt. Bij de ingang van Poppodium Max komt muziek vandaan. Er staat buiten een bar waar nog meer droge plekken zijn. Langzaamaan verplaatst iedereen zich naar de tenten daar.

De kunstenaar achter het project, Frits Garenfeld, pakt een microfoon op. Hij heet het publiek, met capuchon op, welkom. “Het is 25 jaar geleden dat we de Hoorn geplaats hebben, nu gaan we hem openen. Iedereen krijgt nu weer de mogelijkheid om er iets in te leggen. Dit kan je in PVC-kokers stoppen, die je in de bibliotheek kan ophalen. De spullen die nu uit de Hoorn komen wil ik daar ook tentoonstellen. Al is er maar één stofje over, dan gaat die in de vitrines.”

Wethouder van cultuur, Eric van Zuylen, neemt het woord over. “De kunst zegt natuurlijk wat over wie we zijn en waar we naar toe gaan. Met deze tijdscapsule heb je dat natuurlijk erg mooi uitgebeeld. Dus ik ben erg benieuwd wat we allemaal tegen gaan komen. Ik vind het ook erg leuk dat we over een maand, wanneer de Hoorn weer gevuld wordt, gaan kijken wat er typerend is voor deze tijd. Dus laten we aan de slag gaan.”

De cirkelzaag raakt het metaal van de Hoorn en de vonken vliegen in het rond. Het geluid van de zaag zorgt voor spanning. “Oh, zal mijn spijkerbroek er nog inzitten?” zegt een vrouw tegen haar man. “Ik had er volgens mij een kettinkje in gestopt. Ik hoop echt dat die nog in een broekzak zit”. De lasser van 25 jaar geleden is echter niet zo hoopvol. “De spullen zijn waarschijnlijk allemaal zwarte modder geworden.”

Gemaakt door Jochem van Leeuwen

Het metaal van de Hoorn is inmiddels doorgezaagd. Voorzichtig wordt het uitgezaagde stuk verwijderd. Er klinkt gejuich. éen voor één haalt Frits de spullen eruit. “Na 25 jaar, een fles port”. Hij noemt de spullen op waarna ze voorzichtig in bakken worden gelegd. “Flippo’s, brieven, een fotorolletje, de Ferrari!” Sommigen stralen van geluk bij het terugzien van hun spullen. “De dildo!” Een aantal mensen lachen hardop. “Dat is mijn broek!” roept de vrouw tegen haar man. Op de broekzakken en een paar draden na is er niks meer van over. Aan de man naast haar vraagt ze of hij kan voelen of het kettinkje in een van de zakken zit. “Niks.”. Het stel kijkt teleurgesteld. Met een stok en een zaklamp wordt er in de tijdcapsule gekeken of er nog meer inzit. Er lijkt niks meer in te zitten dan zwarte modder en een paar munten.

Gemaakt door Jochem van Leeuwen

Frits vond het spannend om zijn kunstwerk na zo veel jaar weer te openen: “We wisten niet wat er allemaal uit zou komen en er is toch een hoop vergaan. Maar ik ben toch positief verrast. Ik had verwacht dat het veel erger zou zijn, dat er water in gelopen was. Het idee voor nu is om er weer een tijdcapsule te maken, dat mensen er voor 25 jaar weer wat in doen. Het liefst zou ik het daarna nog een keer willen doen, als mijn leeftijd dat nog toelaat. Het kunstwerk zelf is een spiraal, die oneindig door kan gaan. Dat staat symbool voor het leven. Het begint ergens en gaat maar door en door tot er toch een einde is.”

Er wordt gevraagd naar het verhaal achter de dildo. “Er was een grapjas, die had zoiets van, ik gooi een dildo er in, trillend, en over 25 jaar dan trilt die nog steeds. Maar die trilt nu natuurlijk niet meer”.

Een vrouw van de organisatie komt gehaast naar Frits toe. “Frits, de performance!” Bij de bar wordt het harde geluid uit de speakers van ‘The Prodigy’s Firestarter’ wordt overtroffen door gelach. Een man van middelbare leeftijd zonder kleding, van top tot teen bedekt met oranje bodypaint, met alleen zijn haar en gezicht rood geverfd maakt dansend zijn entree. Met een oranje miniatuurversie van de Hoorn bedekt hij in het begin nog zijn geslachtdeel, maar die bedekking wordt al snel op de grond gegooid. Met een ook al oranje geverfde golfclub in zijn hand danst en zingt hij wild mee met het nummer. Hier en daar geeft hij mensen high fives en een aantal dansen vanuit de zijkant enthousiast mee. Na de performance van vier minuten, wat voor sommigen “veel te lang duurde”, word er hard geapplaudisseerd.

Gemaakt door Jochem van Leeuwen

Inmiddels zijn de meeste mensen bij de Max binnen. Nog buiten staat Marcel Eilers, die 25 jaar geleden een brief voor zijn zoon in de hoorn heeft gestopt. “Hij is nu 26 jaar oud. Ik heb me de hele week al suf zitten denken wat er nou in staat. Het zal ongetwijfeld iets zijn van ‘jongen, doe mooie dingen op je vijfentwintigste’. En hij is nu toch lekker bezig. Alsnog ben ik erg benieuwd wat er in de brief staat. Misschien doe ik er nu nog wel een brief in, met dit keer iets meer diepgang. Of een paar belangrijke zaden”.

Bij de Hoorn arriveert een kraan. Het houten blok waar de Hoorn op staat wordt doormidden gezaagd, klaargemaakt voor transport naar zijn nieuwe plek voor de komende 25 jaar: het Europapark. Een groepje staat buiten te roken. Rob Ouweling, de performer, inmiddels aangekleed en niet meer oranje, legt het verhaal achter zijn optreden uit. “Frits is een hele goede vriend van mij, al tig jaar. Ik zei tegen hem dat ik het wel wil omlijsten met een performance, anders is het zo’n duf gedoe. Dat was 25 jaar geleden. Toen zei ik, als we dat ding weer gaan openmaken doe ik precies hetzelfde showtje. En als ik over 25 jaar nog leef doe ik het weer!”

Over de auteur

Jochem van Leeuwen

Jochem van Leeuwen (26) is een journalist die de wereld probeert te begrijpen en zijn bevindingen wilt delen. Geïnteresseerd in geschiedenis, de ruimte, filosofie en wetenschap. Verliest regelmatig slaap om het laatste nieuws te volgen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *