Het tijdloze aspect van classic-rock

Het tijdloze aspect van classic-rock

Foto door Willem van Gastel

Met het 60 jarige bestaan van The Rolling Stones, het daarbij horende optreden in juli en The Beatles documentaire die eind vorig jaar uitkwam lijkt de populariteit van classic-rockbands bijna weer helemaal terug van weggeweest. Zo blijven oudere bands nog steeds populair bij jongere doelgroepen door bijvoorbeeld de opleving van vinyl. Deze aandacht gaat voorlopig dus nergens heen. Maar wat maakt classic-bands als Led Zeppelin, The Beatles en The Rolling Stones nou zo tijdloos?

Vandaag de dag is de invloed van Rock op de popmuziek niet meer weg te denken. Na het ontstaan van het genre in de jaren 50 is de populariteit voor classic rock eigenlijk nooit meer weggegaan. Rock is nog steeds een van de grootste muziekstijlen die vele sub-genres kent en door de loop van de jaren ongelofelijk veel nieuwe muzikanten heeft geïnspireerd. Jeroen Vedder, medewerker bij platenzaak Plato in Utrecht geeft zijn verklaring voor de oneindige populariteit van het genre: “De belangrijkste reden om als band een klassieke status te krijgen is dat de muziek aansluit bij een bepaald tijdsbeeld. The Beatles hadden bijvoorbeeld echt een sociale impact, zo hebben ze met hun muziek bewustzijn voor  onderwerpen als vrouwenrechten, homoseksualiteit en klimaat kunnen creëren. Dit zorgde er uiteindelijk voor dat de muziek van destijds ook heel veel geassocieerd wordt met dat tijdperk. Hierdoor zie je dat een band als The Beatles nog steeds op de radio gedraaid blijft worden en op die manier toch een jongere doelgroep weet te bereiken.”

Ook Dominique van der Geld, eindredacteur van muziekblad ‘Lust for Life’, is heel duidelijk over het succes van classic-rockbands: “Bands als Led Zeppelin en The Rolling Stones pakte de invloeden van artiesten die voor hun kwamen en wisten er iets nieuws mee te maken wat tot op vandaag de dag eigenlijk nooit meer gedaan is. Natuurlijk zijn er wel nieuwe stromingen uit rock ontstaan, zoals indie-rock en metal, maar uiteindelijk vallen deze genres altijd weer terug op de bouwstenen die door classic rock-bands gelegd zijn in de jaren 60 en 70.”

Wat volgens van der Geld ook een belangrijk aspect is die moderne bands vaak missen is een bepaalde “attitude” van de frontman. “Veel van die oude bands hadden een charismatische frontman. De energie van een goede zanger als Robert Plant of Freddie Mercury is iets wat je compleet weg kan blazen. Deze energie zie je tegenwoordig niet zoveel meer terug bij moderne bands, naar mijn mening vind je dit soort iconen ook meer bij andere muziekstijlen terug. Artiesten zoals Bruno Mars en Stromae pakken natuurlijk ook makkelijk een zaal in, maar het is toch niet helemaal hetzelfde.”

Een vergelijkbare opleving zoals die er in de jaren 60 en 70 was, zit er volgens Vedder niet meer in: “Het beeld van de individuele muziekliefhebber is veel verspreider geworden. Vroeger had je één radiostation waar je muziek leerde kennen, tegenwoordig heb je zoveel meer mogelijkheden om nieuwe muziek te ontdekken. Dus ik denk niet dat er ooit nog één band gaat komen die op een vergelijkbare manier alles overneemt.” Gelukkig is dit volgens van der Geld helemaal niet nodig: “Ik denk niet dat classic rock een comeback nodig heeft, mede door films en documentaires blijven deze bands een soort mythische status behouden die steeds opnieuw een jongere generatie weet te bereiken.”

Over de auteur

Willem van Gastel

Mijn naam is Willem van Gastel en zit momenteel in mijn tweede jaar op de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik ben gespecialiseerd in video -en audiomontage en het afnemen en uitvoeren van interviews. Mijn interesse ligt vooral bij onderwerpen als kunst, cultuur, maatschappij en politiek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *