Podcastreview: “Een soort God” geeft een intrigerend inkijkje in een bizarre sekte

Podcastreview: “Een soort God” geeft een intrigerend inkijkje in een bizarre sekte

foto: Joseph Redfield

In de podcast Een soort God van de Volkskrant duiken makers Simone Eleveld en Anneke Stoffelen diep in het verhaal achter een kungfu groep die met de tijd meer en meer sektarische trekjes begint te vertonen. Oud leden van de groep komen veelvuldig aan het woord, hoe heeft het zover kunnen komen? – ***** (5 sterren)

Onder kungfu vechtmeester René verandert een kungfu groep langzaam naar iets wat alle kenmerken van een sekte heeft. Het is een bizar verhaal verteld door de ogen van de betrokkenen die in interviews uitgebreid aan het woord komen. De makers nemen ons mee van begin tot eind en brengen zo de ontwikkelingen en de langzaam glijdende schaal richting steeds ingrijpendere gebeurtenissen goed in beeld.

Het verhaal grijpt je vast en laat je niet meer los. Des te meer omdat het je laat afvragen had dit mij niet ook kunnen gebeuren? In de kungfu groep van René vinden jongen mensen die ietwat zoekende lijken in het leven in eerste instantie een prettige vriendengroep waar veel samen wordt gedaan maar waar ook veel aandacht voor zelfontplooiing is. De overtuigingen en eisen van vechtmeester René worden echter steeds extremer en de methodes die hij gebruikt om zijn groepsleden te controleren ook.

Het verhaal is spannend en roept ongeloof en verbazing op. Maar tegelijkertijd is het niet moeilijk je in de schoenen van de slachtoffers te verplaatsen, dit brengt alles heel dichtbij en zorgt ervoor dat de podcast je vastgrijpt en niet meer loslaat. Zonder al te veel te onthullen, het verhaal eindigt met een absolute klapper. Niemand minder dan “sekteleider” René blijkt geen probleem te hebben om zijn kant van het verhaal voor de microfoon te doen. Een perspectief op de gebeurtenissen waarvan je mond zal openvallen. Het geeft een bijzondere inkijk in een geest doorspekt van grootheidswaanzin en narcisme wat zowel fascineert als dat het woede en onbegrip oproept.

Hoe sektarische groepen werken, hoe mensen in hemelsnaam zo ver komen te dansen naar de pijpen van een omhooggevallen leider zal altijd blijven fascineren. Deze podcast slaagt er met verve in de vragen die dit soort verhalen oproepen te beantwoorden en de psychologische beweegredenen te ontrafelen. Daarnaast zit de productie en de opbouw van het verhaal ook nog eens uitstekend in elkaar. Als je eenmaal begint met luisteren grijpt het je vast en laat het niet meer los. Daarom verdient de podcast ook een hoog plekje op de lijst van beste verhalende podcasts die afgelopen jaar in Nederland werden uitgebracht. Absoluut het luisteren waard.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.