JONGEREN IN ALKMAAR KUNNEN GEEN KANT OP

JONGEREN IN ALKMAAR KUNNEN GEEN KANT OP

ALKMAAR – de vraag naar woningen lijkt groter dan ooit. In een tijd van vergrijzing en onzekerheid op de woningmarkt is het moeilijk voor jonge mensen om een plekje te vinden. Toch komen er nieuwe woningen bij, maar aan wie worden deze verhuurd? Jongeren worden vaak gelijk afgewezen. 

In Alkmaar is er een enorm woningtekort, volgens Kennemer Wonen. In een van hun nieuwste projecten zijn zij bezig met het ontwerpen van 20 nieuwe woningen, op de plek van een aantal garageboxen. Deze woningen moeten kleine en toegankelijke woningen worden, die ook nog eens betaalbaar zijn. Dit klinkt voor Jasmin (20) als een perfecte oplossing, zo is ze dichterbij school en op kleine afstand van haar werk als ze op de brommer gaat. Toch ziet zij het niet gebeuren, ze wordt al 2 jaar afgewezen bij dit soort woningen.  

Veel van de sociale huurwoningen die op dit moment op de markt staan, hebben eisen waar een huurder aan moet voldoen. Voor een zoekende student die dichterbij school wil wonen zodat studeren en werk makkelijker te combineren wordtkunnen de eisen van de verhuurders erg hinderlijk zijn. Veel verhuurders weigeren mensen onder 25 überhaupt te interviewen. De meeste van deze woningen hebben naast een leeftijdsgrens ook een preferentie voor 50-65+ers, deze senioren willen liever met andere ouderen wonen, waardoor flats volledig gevuld worden met senioren.  

Het voelt voor de jeugd alsof de vergrijzing naast impact op de economie en zorg, nu ook de mogelijkheid tot zelfstandigheid afpakt. Jongeren willen een actieve rol in de samenleving spelen, maar worden vaak beperkt door het ouderlijk huis. Met een minimumloon dat sinds 2014 minder dan 10% is gestegeen een sociale huurwoningprijs die met 26% is gestegen sinds 2014, lijken de mogelijkheden voor jongeren die uit huis willen steeds kleiner te worden.  

Over de auteur

Kris ten Hove

Ik ben Kris ten Hove, een 22-jarige student Journalistiek uit Heiloo. Ik spendeer mijn tijd graag aan het kijken van documentaires en het luisteren naar podcasts. Ik wil graag ervaring opdoen in de journalistiek om zo uiteindelijk een luidspreker te kunnen zijn voor mensen die misschien niet zo snel aan het woord komen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *