Zwemmen, suppen of kanoën voor FSHD

Zwemmen, suppen of kanoën voor FSHD

UTRECHT – Over minder dan een maand, op 10 juli, vindt na twee jaar corona de SingelSwim in Utrecht weer plaats. Er kan dit jaar naast zwemmen ook gesupt of gekanood worden voor fondsenverwerving voor de spierziekte FSHD.

Dit jaar is de zesde editie van de SingelSwim. De SingelSwim wordt al sinds 2015 georganiseerd, maar kon dus vanwege corona twee jaar niet plaatsvinden. De zwemtocht in de oudste verdedigingsgracht van Utrecht, de Utrechtse singel, wordt gezwommen voor de spierziekte FSHD. FSHD staat voor Facio Scapulo Humerale Dystrofie en is een “erfelijke chronisch progressieve spierziekte waarbij de skeletspieren langzaam ‘oplossen’ door een genetisch defect” (zie link). FSHD is een veelvoorkomende spierziekte over de wereld. In Nederland hebben 2000 mensen hier mee te maken. Omdat er nog geen medicijn of behandeling voor is, is de SingelSwim ontstaan, om fondsen te werven voor onderzoek naar deze ziekte. De opbrengsten gaan naar Stichting FSHD, waar Stichting SingelSwim uit voortgekomen is. Astrid van Belzen is marketing- en communicatiemedewerker bij CentralEvents, de sportevenementenorganisatie die voor de tweede keer is ingezet door Stichting SingelSwim om het evenement te organiseren. “Heel veel mensen kennen ALS of MS als spierziekten, maar voor FSHD was er nog niet veel aandacht, vandaar dat de Stichting SingelSwim is opgezet”, aldus Van Belzen. De stichting is heel blij dat de SingelSwim eindelijk weer kan plaatsvinden, want er kan volgens hen nooit genoeg geld opgehaald worden voor deze ziekte.

Tot dusver is de SingelSwim alleen een zwemtocht geweest, maar dit jaar is er ook een mogelijkheid om te suppen of te kanoën. “We merkten dat sommige mensen toch een beetje afkeer hadden voor zwemmen in niet-officieel zwemwater, daarom hebben we suppen en kanoën bedacht”, zegt Van Belzen. Wel geeft ze aan dat het water ieder jaar gecontroleerd wordt door Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, die een go of no-go geven of het veilig is om te zwemmen. Ook zegt ze dat suppen en kanoën toegankelijker is voor de 5,5 kilometer afstand, die dit jaar ook voor het eerst is. “De Singel is in 2020 namelijk helemaal rond gemaakt, waardoor het parcours nu langer is geworden”, aldus Van Belzen. Verder is er de mogelijkheid om 1,2 of 2 kilometer te zwemmen en is er een KidsSwim voor jeugd van tien tot vijftien jaar van 400 of 800 meter. Ook kan er meegedaan worden met een estafetteteam of met een bedrijf. Het inschrijfgeld kan teruggewonnen worden als er individueel 500 euro opgehaald wordt. Voor suppen en kanoën kan er materiaal gehuurd worden, waar ook weer een deel van naar Stichting FSHD gaat. De stichting hoopt met de nieuwe onderdelen een zo breed mogelijk publiek aan te spreken, zodat ze meer inschrijvers kunnen werven en dus meer geld op kunnen halen.

De reden dat de SingelSwim nu al in het nieuws komt, is dat de organisatie zoveel mogelijk deelnemers en sponsors wil werven. De stichting heeft dit jaar een streefbedrag van 50.000 euro. “We zijn natuurlijk met alles blij, maar vanochtend hebben we de mijlpaal 25.000 euro gehaald en naar onze deelnemers gecommuniceerd dat we dat bedrag graag willen verdubbelen”, zegt Van Belzen. Dit hoopt de stichting te bereiken met 200 à 300 deelnemers en hun achterban als sponsors.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *