Geen drukte op het stembureau in het laatste verkiezingsuur

Geen drukte op het stembureau in het laatste verkiezingsuur

Er zijn slechts vier stemmers aanwezig tijdens het laatste uur om te stemmen in het grootste stemlokaal van Schiedam. De oproepen van partijleiders als Rutte en Klaver om te gaan stemmen lijken niet geholpen te hebben.

Omdat de oorlog in Oekraïne de laatste twee weken het nieuws gedomineerd heeft en omdat er bij de gemeenteraadsverkiezingen altijd een lage opkomst is, wordt er dit jaar niet anders verwacht. Zou Schiedam, de stad die bij de verkiezingen in 2014 nog de laagste opkomst van heel het land had, zijn eigen diepterecord gaan verbreken?

Het allerlaatste uur om nog te gaan stemmen is ingegaan. In Theater aan de Schie, het grootste stembureau van Schiedam zijn nog behoorlijk wat mensen aanwezig. Maar het gros daarvan lijken medewerkers van het stembureau zelf te zijn. Twee medewerkers staan bij de ingang en verwijzen mensen naar het loket waar ze hun stembiljet op kunnen halen. Aan de rechterkant van het stembureau zitten drie mensen en slechts een van hen is bezig met een stemmer. Omdat er veel meer medewerkers aanwezig zijn, dan op dit tijdstip nodig lijkt te zijn, verloopt alles heel soepel en snel. Even een hokje inkleuren en voilà, klaar is kees. Van de zeven stemhokjes, waarvan een speciaal is ingericht voor blinden en slechtzienden, zijn er maar twee bezet. De mevrouw die de stembiljetten die in de stembus gaan turft, heeft zelfs de tijd om nog even een gesprekje met een stemmer aan te gaan.

Laurens Priester, de sticker op zijn jasje geeft aan dat hij de voorzitter van het stembureau is, vertelt dat het rond lunchtijd wat drukker was dan nu. Op het laatste telmoment zaten er ongeveer 1500 stemmen in de bus. ‘Ter vergelijking’, vertelt hij, ‘vorige keer, bij de landelijke verkiezingen toen het stemmen ook verspreid was over drie dagen, zaten er ongeveer 4000 stembiljetten in de bus bij het laatste telmoment’. Hij vertelt dat hij vandaag niet heel veel ouderen heeft gezien op de momenten dat hij dat verwacht had. ‘Zij hebben misschien wel gebruik gemaakt van de eerdere stemmomenten’, zegt hij.

Deze verkiezingen is er ook iets nieuws bedacht om het stemmen voor iedereen nog toegankelijker te maken. Er is dit jaar een speciale mal voor mensen die slechtziend zijn, zodat ze zonder hulp kunnen gaan stemmen. Laurens heeft tijdens zijn dienst als voorzitter maar een keer gezien dat er gebruik van is gemaakt. Zijn collega heeft ongeveer drie stemmers gezien die van de mal gebruikmaakten.

Ondertussen nadert het einde van de gemeenteraadsverkiezingen en Laurens moet straks het stemmentellen overzien. Het is negen uur, de andere voorzitter doet voor de opgestelde camera’s van SchieTV de stembus dicht en daarmee zijn de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 in Schiedam officieel afgesloten. Of Schiedam ook dit jaar de laagste opkomst van het land zal hebben, zullen we pas morgen weten.

Bij het naar buitenlopen wordt nogmaals duidelijk dat de gedachten van mensen momenteel niet bij de gemeenteraadsverkiezingen zijn. Zelfs het stembureau zelf, wat gehuld is in blauwe en gele lichten, wordt overschaduwd door de oorlog in Oekraïne

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.