Roze Zaterdag ondanks voorspelde hitte toch gezellig

Roze Zaterdag ondanks voorspelde hitte toch gezellig

Hitte houdt de bezoekers van Roze Zaterdag niet tegen. Ondanks de voorspelde warmte is Roze Zaterdag toch een hit.

Op zaterdag 18 juni om drie uur wanneer de brandende zon hoog aan de hemel staat, is de Coolsingel in Rotterdam gevuld met mensen. Men zou verwachten dat de mensen de schaduw opzoeken, maar toch staat er een menigte voor het podium. Omdat het 29 graden zou worden heeft de organisatie opgeroepen om waterflesjes, zonnebescherming en hoedjes mee te nemen. De organisatie zelf heeft ook goed zijn best gedaan om te voorkomen dat mensen bezwijken onder de hitte. Bij de ingang aan de kant van de Bijenkorf staat een tent waar iedereen gratis water en zonnebrandcrème mag halen.

De sleuteloverdracht aan Goes, de volgende stad die het evenement gaat organiseren, is net geweest. Daarvoor was de Pride March. Er gaan dan ook al mensen naar huis. De voornaamste politieke aspecten zijn geweest en de feestelijkheid neemt het nu over. Iedereen heeft zijn beste pride outfit aangedaan. Er zijn mensen in drag, mensen met vleugels, mensen met diadeems of mensen die geschminkt zijn en natuurlijk zijn er regenbogen. Heel veel regenbogen. De golf van kleurtjes ziet er ontzettend vrolijk uit.

Als je vanaf de kant van de Bijenkorf het terrein opgelopen komt, zie je meteen allemaal kraampjes staan. Hier onder de bomen en in de schaduw is het ontzettend druk. De sfeer is gemoedelijk. Al loopt er wel veel politie rond. De politie heeft zelf trouwens ook een stand staan met ‘roze is blauw’. Tussen de kraampjes moeten de mensen schuifelend naar voren, omdat het zo ontzettend druk is. Maar de mensen zijn niet ongeduldig en vinden het prima om met dit tempo vooruit te gaan. In de hitte willen gemoederen normaal gesproken nog wel eens hoog oplopen, maar niet vandaag. Vandaag gaat om tolerantie. Op de grond naast de kraampjes is er nog ruimte en mensen die de schaduw op willen zoeken maken daar dan ook gretig gebruik van. Overal zitten gezellig groepjes mensen op de grond.

Op het rechter torentje van het stadhuis wappert trots een regenboogvlag. Het is het achtergronddecor van het podium, dat recht tegenover het stadhuisplein staat. Het stadhuisplein en het deel van de Coolsingel wat zich tegenover het podium bevindt, ligt wel in de volle zon. Op het stadhuisplein zoeken mensen dan ook de schaduw aan de zijkant op. Voor dansen is het hier misschien toch te heet. Of het is de muziek. Dat kan natuurlijk ook. Voor het podium staan de dappere strijders die de warmte wel trotseren om hun favoriete artiest te zien. Wanneer BABS wordt geïntroduceerd, is dan ook luid gejuich van voren te horen.

Om vier uur, wanneer BABS is afgelopen, komen er nog steeds mensen aan bij pride, ook gaan sommige mensen alweer weg. Geen strak stramien dus, waar anderen bepalen wat je moet. Eigenlijk precies passend bij pride. Ondanks de hitte leeft Roze Zaterdag. En voor een belangrijk doel en een feestje zijn mensen best wel bereid om de warmte te trotseren.

Over de auteur

Leonie Beukers

Welkom, ik zal me even voorstellen. Mijn naam is Leonie Beukers, ik kom uit Schiedam en studeer Journalistiek aan de HU. Met een breed scala aan interesses vind ik het leuk om me in allerlei onderwerpen te verdiepen. En ik ben blij dat ik dat nu met jullie kan delen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *