Wonen in een studentenhuis als stukadoor

Wonen in een studentenhuis als stukadoor

Hoe is het om als stukadoor in een studentenhuis te wonen? Ik sprak hierover met Danny Janssen (20). Anderhalf jaar geleden besloot hij te stoppen met zijn studie om decoratief stucwerk te maken met zijn oom.

Hoe het is om in een studentenhuis te wonen terwijl je de volgende dag moet stuccen? Ik denk dat het niet heel anders is dan in een standaard woning, al is dit een stuk minder duur en een stuk gezelliger. Doordeweeks heb ik niet heel veel last van feestjes, de studenten om mij heen gaan redelijk op tijd naar bed. In het weekend ben ik zelf ook vrij dus kan ik uiteraard meedoen.

Ik maak decoratief stucwerk. Bijvoorbeeld een accentmuur in een woonkamer die wij dan decoratief afwerken, maar ook in badkamers of op vloeren. Daar houd ik mij voornamelijk mee bezig. Ook maak ik meubels vanaf nul, die ik vervolgens sierlijk afwerk. Soms houd ik het meubel zelf en anders verkoop ik het.

Ik deed eerst een mbo-opleiding. Destijds moest ik elke dag reizen naar Den Bosch. Omdat ik nog geen achttien was moest ik zelf elke dag betalen voor de trein en dergelijke. Op die leeftijd was dat voor mij te duur en haakte ik langzaam af bij de opleiding toen ik niet meer leerplichtig was. Rond die tijd meldde ik mij aan voor een andere opleiding, terwijl ik zocht naar een plekje voor mijzelf in Nijmegen, waardoor ik met de fiets naar school kon gaan. Lang verhaal kort, ik werd gekozen bij een hospiteeravond terwijl ik eigenlijk al een ander plan voor ogen had dan studeren. Toch besloot in het studentenhuis te blijven wonen omdat ik het erg goed kan vinden met mijn huisgenoten. Mijn vrienden studeren voor het grootste deel en ik kan mijzelf wel vinden in de levensstijl van een student, ondanks dat ik niet meer studeer. Bij sommige studenten lijkt het af en toe wel alsof ze vervreemd zijn van mensen die ‘gewoon’ werken, maar eigenlijk verschillen we vrij weinig.

Mijn opa is sinds zijn veertiende al stukadoor en mijn oom voor het merendeel van zijn leven ook. Een jaar of zestien geleden begon mijn oom met decoratief stucwerk. Zij hebben mij de fijne kneepjes geleerd waardoor ik nu redelijk uniek werk kan leveren. Ik heb zeker geen spijt van mijn keus, ik zou er niks aan veranderen op dit moment. Een van de voordelen hiervan is dat ik geen studieschuld heb opgebouwd. Persoonlijk vind ik het ook fijner om met mijn handen te werken in plaats van studeren. Ook geniet ik van de vrijheid als Zzp’er. Ik hoef mij niet aan lesroosters te houden of vaste werktijden. Ik verdien ook wat meer dan de gemiddelde student, althans dat mag ik hopen.

Eerlijk gezegd ervaar ik nog geen nadelen van mijn situatie. Misschien als ik uiteindelijk een groter bedrijf heb met personeel en dergelijke dan zou ik natuurlijk niet in een studentenhuis willen wonen. Tot nu toe is het voor mij ideaal dus voorlopig zit ik wel goed.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *