Hardnekkige Japanse Duizendknoop moeilijk te bestrijden

Hardnekkige Japanse Duizendknoop moeilijk te bestrijden

UTRECHT – De Japanse duizendknoop rukt weer overal in het land op, een groot probleem volgens hoveniers in Utrecht. Deze ´probleemplant´ breidt zich zo snel uit dat andere planten en zelfs straten en funderingen kapot kunnen gaan.  

De Japanse duizendknoop is een plant die eind april haar eerste rode knoppen laat zien. Dat de plant nu weer in het nieuws komt omdat het standaard voor problemen zorgt, is dus niet zo gek. Een volgroeide duizendknoop heeft grote bladeren en een groene kleur. De stengels lijken op bamboe en kunnen rode vlekken hebben. Omdat de wortels van de plant erg diep de grond in gaan, kan ze zich makkelijk uitbreiden. Dit zorgt ervoor dat andere planten overwoekert worden en zelfs straten en funderingen kapot kunnen gaan.

Een groot probleem volgens Diederik Uijterwaal, eigenaar van Mooier Groen Hoveniersbedrijf in Utrecht. Hij heeft een aantal klanten waarbij hij de plant weghaalt. Maar of particulieren daar veel aan kunnen doen is voor hem twijfelachtig. “De plant uitsteken in eigen tuin is op zich geen probleem, maar als de plant bijvoorbeeld door is gegroeid onder de straat, dan is het een probleem van de gemeente”, zegt hij. Als hovenier kan hij er dan niet veel meer aan doen, behalve als hij een opdracht krijgt vanuit de gemeente, maar dat heeft hij tot nu toe nog niet gehad. Uijterwaal vindt dat de gemeente veel strikter zou moeten zijn op het weghalen van de plant. “De plant kan ook voor financiële problemen zorgen bij de klant, want bestrating weg moeten halen is een duur grapje.”

Hovenieren Diederik Boekelo en Erik Middelhoven hebben zelf nog niet vaak te maken gehad met de duizendknoop. “Ik heb het idee dat het vooral in het openbaar groen aan het verspreiden is”, zegt Boekelo. Dat maakt het nogmaals een probleem van de gemeente. Erik Middelhoven werkt in stadstuinen in Utrecht, dat zijn niet zulke grote oppervlakten. De duizendknopen die hij tegen is gekomen, waren daardoor makkelijker te behandelen. De gemeente krijgt te maken met veel grotere oppervlakten en Middelhoven ziet dat de gemeente daarvoor wel haar best doet. “Via elektriciteit of met kevers die de plant kapot maken, proberen ze het wel te bestrijden”, zegt hij. Echter ziet hij dat de planten via gemeenteplantsoenen ook bij de particulieren terechtkomen. Het is dus wel van belang dat de gemeente dit hard aan gaat pakken.

De gemeente geeft aan de plant al een aantal jaar te bestrijden. “We maaien de plant een aantal keer per jaar af om hem uit te putten, zodat hij niet verder verspreidt”, aldus persvoorlichter Sanne Hermans. Het maaisel wordt vervolgens afgevoerd in afgesloten zakken. Ook heeft de gemeente sinds twee jaar de plant geïnventariseerd en weergegeven op een openbare kaart. Ze roepen inwoners op om het aan hen door te geven als ze de Japanse Duizendknoop zien. Zo kunnen ze de kaart up-to-date houden en weten medewerkers waar ze de plant moeten bestrijden. Dat het een hardnekkige plant is en daarmee moeilijk te bestrijden is, blijft ook voor de gemeente een lastig probleem. Linda Voortman, wethouder bij de gemeente Utrecht met Groen in haar portefeuille, kan nog weinig zeggen over eventueel nieuwe maatregelen voor de plant. “De portefeuilles zijn afgelopen vrijdag heringedeeld, dus Voortman weet hier nog niet veel vanaf”, aldus haar woordvoerder.

Melden en zo snel mogelijk uitsteken zijn in ieder geval de tips die ook de hovenieren voor nu kunnen meegeven aan de inwoners. Echter blijft het ook voor hen een ingewikkeld probleem.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *