Geslaagd! Maar hoe nu verder?

Geslaagd! Maar hoe nu verder?

Foto - Horeca Vakschool

Het is weer zover, de eindexamens zijn achter de rug en leerlingen wachten met smacht af of ze geslaagd zijn. Ook deze centrale examens, net als vorig schooljaar, stonden nog in het teken van de coronapandemie. Door het ministerie van Primair en Voortgezet onderwijs is in december al toegezegd dat ook de examentijd van dit jaar er anders uit gaat zien dan normaal.

Veel van de examenkandidaten hebben inmiddels weer lessen daadwerkelijk op school kunnen volgen. Maar de vraag blijft of dat de kinderen genoeg heeft geholpen de examens succesvol af te ronden. De Vo-raad liet in december 2021 al weten dat de herkansing voor twee vakken en de mogelijkheid tot spreiding van de examens over meerdere perioden erg bevorderend kan werken. “De herkansing van een tweede vak biedt kandidaten een extra mogelijkheid en de spreiding over tijdvakken moet kandidaten voldoende mentaal comfort bieden als zij onverhoopt niet een of meer examens in het eerste tijdvak kunnen afleggen”.

De toezegging van het ministerie is ook bij veel schoolbesturen en docenten goed bevallen. Marco Meily, directeur van de Horeca vakschool Rotterdam vertelt dat hij blij is dat de examens achter de rug zijn, hij kijkt uit naar het volgende schooljaar. “De examenleerlingen hebben veel last gehad van het sluiten van de scholen. Het voor een langere tijd gemis van sociale- en pedagogische structuur, ritme schoolcultuur en schoolvrienden heeft veel effect gehad op het leren en het leren leren. Hij vindt het daarom prettig dat er deze centale examens nog niet zijn verlopen zoals voor de pandemie werd gedaan. “Het is fijn dat je kan slagen met één vak minder en dat de leerlingen het recht hebben op twee herkansingen in plaats van één herkansing. In veel gevallen is dat nu net het extra duwtje wat de leerlingen nodig hebben om het diploma te behalen”.

Leerling van de Sint-Jozef mavo Delano uit Vlaardingen, geeft aan dat hij het wel fijn vond dat ook voor zijn jaar de regels versoepelt zijn dit jaar. Toch blijft er altijd onzekerheid hangen bij de leerlingen. “Je mist op de een of andere manier misschien toch de informatie die je nodig hebt op het mbo, er zijn natuurlijk meer vakken dit jaar die je weg kan schrappen van je cijferlijst”.

Dhr. Meily zegt hierover dat het nog gissen in het donker is of leerlingen last gaan hebben van de gevolgen van deze aanpassingen. “De tijd zal het moeten uitwijzen, maar natuurlijk is er wel ‘schade’. Daartegenover staat dat de leerlingen ook andere vaardigheden hebben geleerd die ze mogelijk in de toekomst weer een voordeel oplevert”.

Over de auteur

Joost Meily

Ik ben een gedreven student die alles wil weten van natuur en wetenschap. Ik maak graag verhalen over de Nederlandse natuur en nieuwe ideeën voor innoverende projecten. Ook geschiedenis en verdiepende research houden mij niet tegen een mooi verhaal te maken. Bij elk verhaal dat ik heb gemaakt wil ik iets nieuws hebben geleerd, gewoonweg opzoeken is voor mij niet voldoende.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *