Column: Angst voor altijd

Column: Angst voor altijd

Foto van MART PRODUCTION

Angst voor altijd

Veel mensen ervaren angst in hun leven: angst voor de dood, angst dat ze hun doelen niet behalen of angst voor spinnen. Maar wat als je vrijwel continu in een staat van angst leeft? In Nederland alleen al hebben 1.1 miljoen mensen last van een angststoornis. Angst is zeer nuttig om te overleven, zeker vroeger in de oertijd toen gevaar overal op loer lag. Maar anno 2022 zijn er in Nederland geen wilde dieren meer die je kunnen doden en zelden gebeurt het dat een medemens jou vermoord om jouw spullen te bemachtigen. Die voorzichtigheid was vroeger een levensreddend mechanisme, maar deze dag is het gevaarlijkste buiten de kans om aangereden te worden bij het oversteken van de straat of door een oma op haar elektrische fiets. De angst bij een angststoornis is vaak ongegrond. Zo heb ik ooit met een meisje gesproken dat niet haar huis uit durfde, op een goede dag kon ze nog net halverwege haar eigen straat inlopen. Ik vroeg haar waar ze bang voor was. Als ze er logisch naar keek, kon ze geen reden bedenken. “Maar dat neemt het gevoel en de angst die erbij komt niet weg”, zei ze. Ook ik had hier vroeger last van. Na maandenlang, straatje voor straatje weer te bewandelen kwam ik er langzaam uit. In die tijd ben ik een half jaar geen enkele winkel binnen geweest. Ik was jaloers op mensen die gewoon naar de supermarkt gingen om wat lekkers te halen. Maar al keek ik er logisch naar, kon ook ik geen verklaring vinden.

Het gekke is, is dat het vrijwel iedereen kan overkomen. Zo heeft Nederlands rapper Mr. Polska ook verteld dat er een periode in zijn leven was dat hij niet meer naar buiten durfde en dat zelfs de douchen te spannend was.

Ook Youtuber Qucee heeft een periode gekend waarin hij in een jaar tijd door depressie, angst en paniekaanvallen niet eens twintig keer zijn huis is uitgegaan.

Voor een ‘normaal’ persoon als mij geeft het hoop als (bekende) mensen vertellen over hoe zij er mee zijn omgegaan en hoe ze eruit zijn gekomen. Het laat je minder alleen voelen, want er zijn lotgenoten. Want dat is misschien wel het moeilijkste van het hebben van deze vorm van een angststoornis: eenzaamheid. Als mens wordt er van je verwacht dat presteert, je weg vindt in de maatschappij en leuke dingen met leeftijdsgenoten doet. Zodra iemand daar niet toe in staat is wordt hij of zij vaak ‘achtergelaten’, wat ook begrijpelijk is. Voor sommigen lijkt het hebben van een angststoornis onbegrijpelijk en dat is het ook voor degene die er last van heeft. Maar dat neemt het gevoel niet weg.

In mijn eigen ervaring en ook in die van anderen die hier in het verleden last van hebben gehad krijg je na de angststoornis overwonnen te hebben een nieuwe angst: de angst voor angst zelf. Maar dat is een machtige drijfveer in het leven; het laat je de vaak gezonde gewoontes die je hebt opgebouwd om de angststoornis te bedwingen in stand houden. Want het gevaar van het terugkomen van de angststoornis ligt overal op de loer.

Over de auteur

Jochem van Leeuwen

Jochem van Leeuwen (26) is een journalist die de wereld probeert te begrijpen en zijn bevindingen wilt delen. Geïnteresseerd in geschiedenis, de ruimte, filosofie en wetenschap. Verliest regelmatig slaap om het laatste nieuws te volgen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *