Wegwerpbeker op festival binnenkort verleden tijd: inwisselbare beker en ‘retourtoken’ de norm

Wegwerpbeker op festival binnenkort verleden tijd: inwisselbare beker en ‘retourtoken’ de norm

Foto: Creative Commons

Stapels plastic bekers op de dansvloer zijn binnenkort verleden tijd. Veel festivals stoppen met wegwerpbekers. In plaats daarvan moeten festivalgangers hun gebruikte beker bij iedere bestelling inwisselen.

Wie weleens een festival bezoekt weet: tegen het einde van de dag ligt het hele festivalterrein bezaaid met plastic bekers. Niet alleen irritant op de dansvloer, maar ook hartstikke slecht voor het milieu. Daarom stoppen steeds meer festivals met het gebruiken van wegwerpbekers. De oplossing? Een muntje dat je bij de bar kunt inwisselen voor een recyclebare beker. Dat gooi je na gebruik niet op de grond, maar lever je in als je een nieuw drankje haalt. Even geen dorst? Dan krijg je het muntje terug. Voor sommigen is het even wennen om de bekers op de grond te gooien, maar andere festivalbezoekers zeggen dat het een hoop troep op de dansvloer scheelt en dat je niet uit kunt glijden over een verdwaald bekertje.

Een aantal kleinschalige festivals, zoals Welcome to the Village en DGTL is inmiddels overgestapt op herbruikbare harde plastic bekers. Doordat bezoekers hier statiegeld over betalen, worden de bekers niet zomaar op de grond gegooid, maar over het algemeen netjes terug naar de bar gebracht. Daar worden ze omgespoeld en opnieuw gebruikt. De grote festivals in Nederland zien vooralsnog te veel beren op de weg, met uitzondering van Best Kept Secret in Hilvarenbeek, waar al vanaf het begin in 2013 met deze hardcups wordt gewerkt.

Grote stapels met plastic bekers op de dansvloeren zijn sowieso vanaf 2024 definitief verleden tijd op festivals. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) schrijft in een brief aan de Tweede kamer dat alle wergwerpbekers- en bestek plaats moeten maken voor herbruikbare materialen: zoals een beker die je de hele dag gebruikt. “Elke dag gooien we alleen al in Nederland 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg, na eenmalig gebruik. Daar moeten we toekomstige generaties niet mee blijven opzadelen”, zegt staatssecretaris Heijnen tegen RTL Nieuws.

Op die manier gebruiken we minder wegwerpplastic en belandt minder plastic in de natuur. De inwisselbare bekers gaan aan het eind van het festival naar een recyclingfabriek of ze krijgen een sopje. Klaar voor hergebruik.

De grootste festivalorganisator van Nederland, Mojo, deed dit jaar vier proeven om het systeem te testen. De laatste was vorig weekend op het hiphop-festival Woo Hah! Ruud Lemmen, directeur van het festival, zegt daarover tegen NOS: “De bekers worden ingezameld, komen in een perscontainer terecht en worden dan opgehaald. Dat is extra werk, maar dat spaar je uit in schoonmaak. Het scheelt enorm als er niet 100.000 bekers op de grond liggen.” Een recyclebedrijf die deze nieuwe methode hanteert, is Revema Recycling. Dat ziet u in onderstaande video.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *