Onderzoek – Hoe ziet de berichtgeving van de Telegraaf en de Volkskrant over drugs eruit?

Hoofdvraag: Hoe ziet de berichtgeving van de Telegraaf en de Volkskrant over drugs eruit?

Inleiding

Drugs spelen een grote en diverse rol binnen de Nederlandse samenleving. Aan de ene kant is drugscriminaliteit, waar geweld en geld de hoofdrol spelen, het hoofdonderwerp is in zaken zoals het Marengo-proces is. Aan de andere kant bieden ze ook voordelen. Zo leert de wetenschap steeds meer over hoe drugs mentale ziektes kunnen verhelpen (Nieuwsuur, 2021). Ook vinden wetenschappers dat de voordelen van drugsgebruik onderzocht moeten worden, “omdat deze kennis van grote klinische waarde kan zijn in behandelingskaders” (Bjornestad et al., 2019)

Deze tegenstrijdige situatie wil ik uitdiepen met een onderzoek over hoe de media schrijven over drugs. Ik wil weten hoe de berichtgeving van de media over drugs eruitziet. Dit is een vrij breed startpunt. Daarom ga ik het systematisch aanpakken.

Ik zal beginnen met een algemeen onderzoek van de trends en frames die te vinden zijn in de berichtgeving van de wereldwijde media. Daarna ga ik empirisch onderzoek doen naar hoe de Nederlandse media over drugs schrijven, aan de hand van inhoudsanalyses van de Volkskrant en de Telegraaf.

Beide kranten hebben een grote invloed op het publieke discours en spelen een belangrijke rol bij het vormgeven van percepties en opinies over dit onderwerp. Met een blik op de periode 2023-2024, tracht ik inzicht te krijgen in de manier waarop deze kranten drugsgerelateerde kwesties presenteren, analyseren en contextualiseren tegenwoordig.

Door de artikelen van de Telegraaf en de Volkskrant over drugs te analyseren, beoog ik niet alleen een beter begrip te krijgen van de manier waarop drugs worden afgebeeld in de Nederlandse media. Met een historisch perspectief als basis streef ik ernaar om de evolutie van discoursen over drugs in de Nederlandse pers te verkennen en kritisch te analyseren.

Onderzoeksvragen

Hoofdvraag: Hoe ziet de berichtgeving van de Telegraaf en de Volkskrant over drugs eruit?

Deelvragen:

1 – Hoe ziet de berichtgeving over drugs er in zijn algemeenheid uit?

1a – Wat zijn frames en trends?

1b – Welke trends zijn er te vinden in de berichtgeving over drugs?

1c- Welke frames worden gebruikt in de berichtgeving over drugs?

2 – Waarom is het de verwachting dat de Telegraaf en de Volkskrant anders schrijven over drugs?

3 – Welke thema’s/frames overheersen in de berichtgeving van de twee kranten over drugs?

Met het beantwoorden van deze deelvragen verkrijg ik de nodige informatie om de hoofdvraag te beantwoorden. Ik zal dan ook beginnen met de deelvragen en afsluiten met de hoofdvraag.

Literatuuranalyse

1 Hoe ziet de berichtgeving over drugs er in zijn algemeenheid uit?

Het zou heel lastig zijn om deze vraag te beantwoorden zonder hem op te delen in aansluitende deelvragen. Deze vraag is namelijk erg breed.

Deelvraag 1a zorgt ervoor dat het onderzoek een goede basis heeft. Frames en trends zorgen voor een structurele onderbouwing van het onderzoek, waardoor ik het juiste zal gaan meten. Ook verzorgt deze deelvraag gangbare definities van trends en frames.

Deelvraag 1b gaat over of er trends te vinden zijn in de berichtgeving over drugs. Aan de hand van internationale studies uit verschillende landen en periodes, zal ik deze vraag proberen te beantwoorden. Ik deel deze studies op in ‘globaal’ en ‘regionaal’, om hiermee het overzicht te behouden.

Deelvraag 1c gaat over het gebruik van frames in de berichtgeving. Bij deze vraag richt ik me specifiek op de expliciete frames die studies noemen. Dit doe ik om diezelfde frames vervolgens bij mijn empirisch onderzoek te gebruiken.

1a – Wat zijn frames en trends?

Frames, ook wel nieuwsframes genoemd, zijn belangrijk bij mijn analyse van de berichtgeving. Wat zijn frames eigenlijk?

Nieuwsframing is het proces waarbij journalisten nieuws identificeren, verwerken en publiceren (De Vreese, 2005). Journalisten framen het nieuws door de manier waarop ze het nieuws brengen. Ze gebruiken een zogenaamd denkraam (kader) om hun boodschap te schrijven. Dit denkraam is de manier waarop de journalist naar de wereld kijkt en wordt gevormd door iemands verleden, persoonlijke overtuigingen en ervaringen. Kortom, het is het accent dat een journalist legt in zijn berichtgeving.

Verder wordt er in de literatuur nog onderscheid gemaakt tussen het ontwikkelen van een frame (frame-building) en het effect dat frames hebben op het publiek (frame-setting) (Tewksbury & Scheufele, 2019).

Een trend wordt in Van Dale (z.d.) beschreven als een “ontwikkelingslijn; neiging, richting”. Door te onderzoeken welke trends er te vinden zijn in de literatuur, hoop ik scherp te krijgen hoe de berichtgeving over drugs eruitziet in de wereldwijde media.

1b – Welke trends zijn er te vinden in de berichtgeving over drugs?

Om deze vraag te beantwoorden deel ik de gevonden bronnen op in de categorieën ‘globaal’ en ‘regionaal’. Bij ‘globaal’ zal ik bronnen gebruiken die een beeld schetsen, op wereldwijd niveau, over hoe de media over drugs schrijven. Bij ‘regionaal’ zal ik bronnen gebruiken die zich beperken tot nationaal (Amerika, Nederland, et cetera) of regionaal (Europese Unie, Arabische wereld) niveau.

Globaal

Het aantal studies dat gaat over hoe de media wereldwijd over drugs schrijven, is vrij beperkt. De meeste studies beperken zich, zoals hierboven beschreven, tot een regionaal beeld.

Een academisch artikel dat expliciet gaat over hoe de media op globaal niveau berichten over drugs, is Outside the outsiders: Media representations of drug use. Het is een artikel van de Britse Dr. Stuart Taylor, gepubliceerd in december 2008 in Probation Journal, een academisch tijdschrift dat gaat over strafrecht en reclassering.

In het artikel bepleit Taylor onder andere dat de media en de overheid elkaar weerspiegelen. Beide nemen het standpunt in dat ernstig of ‘problematisch’ drugsgebruik gevaarlijk is en verdere criminaliteit veroorzaakt. Het artikel beweert ook dat de berichtgeving in de media onevenredig gericht zijn op specifieke stereotypen van drugsgebruikers en drugsgebruikende overtreders. Dit gaat zover dat simplistische begrippen ontstaan die een veel bredere en complexere discussie in de weg staan, wat weer ten koste gaat van een holistisch drugsdiscours. Hierdoor, beweert Taylor, worden gebruikers van heroïne en crack gezien als risicodragende ‘buitenstaanders’ die actief worden uitgesloten van de maatschappij.

Kortom: de media en overheden weerspiegelen elkaar in dat ze drugs en drugsgebruik zien als iets gevaarlijks, waardoor drugsgebruikers worden uitgesloten van de maatschappij.

Een andere globale studie beaamt dit, gedeeltelijk. Güneyli et al. (2022) benoemt niet expliciet dat de media en overheden elkaar spiegelen, maar wel dat de media drugsgebruik weergeeft als “een sensationele [..] kwestie”. Ook, schrijven de onderzoekers, richten de media  zich meestal op misdaad in het nieuws over drugsverslaving en “door drugsverslaafden als verslaafden te bestempelen, zorgt de media ervoor dat ze worden uitgesloten van de maatschappij.”

Regionaal

Zien we bij studies, die inzoomen op specifieke gebieden, hetzelfde gebeuren? Ja, over het algemeen wel. Of de media en overheden elkaar weerspiegelen en of de berichtgeving direct leidt tot de uitsluiting van drugsgebruikers, daar is geen breed gedragen beeld over, maar dat de media drugs overwegend negatief associëren met gevaar, criminaliteit, en gezondheid, dat komt veel terug in de literatuur.

Twee van zulke studies gaan over de Braziliaanse media (Noto et al., 2006). “Van alle mogelijke sociale interventies om met het probleem om te gaan springt repressie eruit,” schrijven Noto et al. (2006), “terwijl verhalen over behandeling en schadebeperking relatief schaars zijn.” Volgens diezelfde onderzoekers bevestigen de resultaten de “discrepanties tussen berichtgeving in de gedrukte media en epidemiologie.”

De auteurs zagen ook dat er verschillend bericht wordt over verschillende soorten drugs. Tabak was de meest besproken drug, waarbij de verhalen zich vooral richtten op schade door gebruik en op maatregelen om het gebruik onder de bevolking terug te dringen. Artikelen over cocaïne, die ook veelvuldig in de gedrukte media voorkwamen, gingen voornamelijk over drugshandel en schade door cocaïnegebruik. Met betrekking tot marihuana gingen sommige artikelen, naast de repressieve aanpak van de wetshandhaving, over decriminalisering en therapeutisch gebruik.

In Maleisische media kwamen onderzoekers overigens tot andere conclusies, die iets meer lijken op die van Taylor. Ze bekeken bijna 500 artikelen die over de meeste gebruikte drugs in Maleisië gaan. “Alle drugs werden voornamelijk behandeld in een strafrechtelijke context en artikelen benadrukten de bezorgdheid over de verspreiding van deze drugs en het misbruik ervan”, schrijven ze.

De andere Braziliaanse studie, Mastroianni en Noto (2008), illustreert waarom Braziliaanse journalisten zo over drugs berichten. De onderzoekers interviewden Braziliaanse journalisten, en die gaven aan “door lezers angst aan te jagen, kranten en tijdschriften hun publiek en/of verkoopcijfers vergroten.” De voornaamste problemen betreffen een gebrek aan kennis over het onderwerp en een gebrek aan tijd om artikelen te schrijven.

Aan de andere kant van de wereld, in Australië, hadden onderzoekers vergelijkbare, maar minder zware bevindingen (Hughes et al., 2011). Ze onderzochten 4379 artikelen die minstens één keer één van vijf verschillende drugs (of afgeleiden daarvan) benoemden: cannabis, amfetamines, ecstasy, cocaïne en heroïne.

Uit de resultaten hiervan bleek dat de berichtgeving sterk vervormd is, en vooral gericht is op criminaliteit en afwijkingskaders. Maar dat is niet het hele verhaal. Uit het onderzoek blijkt namelijk ook dat er veel nadruk ligt op neutraliteit. Er wordt weinig geschreven vanuit zogenaamde crisiskaders; de invalshoek van gezondheid en sociale problemen en kosten voor de samenleving. Hieruit trekken de onderzoekers de conclusie dat de berichtgeving minder openlijk sensationeel, bevooroordeeld en ingekaderd is dan eerder werd gesuggereerd in de literatuur.

Kortom: het is niet allemaal precies hetzelfde in elk land, ook per drug is de berichtgeving niet hetzelfde, maar als er een trend is, dan is het dat ook media op nationaal niveau vrij negatief over drugs berichten.

1c- Welke frames worden gebruikt in de berichtgeving over drugs?

In het onderzoek Frame Analysis of Drug Narratives in Network News Coverage (Orsini, 2017) worden de volgende frames beschreven: voortdurende strijd, gevaarlijk gebruik, gewelddadige handelaars en gevallen ster. Het frame ‘voortdurende strijd’ gaat over het controleren van het drugsaanbod. Het frame ‘gevaarlijk gebruik’ duidt op verslaving, en de gevaren van verschillende drugs. Het frame ‘gewelddadige handelaars’ richt zich zowel op geweld als op inspanningen om de verspreiding van drugs tegen te gaan. Het laatste frame, ‘gevallen ster’ gaat over beroemdheden die overlijden aan drugs.

Het enige andere onderzoek dat ik heb gevonden dat expliciete frames benoemt, is Representation of addiction and drugs victims through TV media door Afzali et al. (2020). Dit onderzoek gaat over hoe verslaving en drugsslachtoffers gerepresenteerd worden op TV. Hierin zijn de volgende frames gepresenteerd: verslaving onder mannelijke adolescenten; verslaving onder sociaal ontaarden; epicuristische verslaving; verslaving als gevolg van het moderne leven; en wetshandhaving op het gebied van drugs.

Geen enkel onderzoek gaf expliciete frames die als positief zouden kunnen worden gezien, bijvoorbeeld frames over hoe drugs kunnen helpen bij PTSS-symptomen  (Elsouri et al., 2022). Een mogelijke reden hiervoor kan zijn dat stoornissen in middelengebruik altijd een van de meest gestigmatiseerde gezondheidsproblemen geweest zijn (Volkow et al., 2021), waardoor onderzoekers er niet voor kiezen om het onderwerp op een positieve manier te belichten.

Een ander, Güneyli et al. (2022), benoemen wel thema’s, zoals “angst” en “misdaad”. Maar dit zijn dus geen expliciete frames, en dus zal dit onderzoek ze niet gebruiken.

In conclusie: weinig onderzoeken in de relevante literatuur benoemen expliciete frames, en de frames die ze benoemen, gaan allemaal over de negatieve kanten van drugs.

2 – Waarom is het de verwachting dat de Telegraaf en de Volkskrant anders schrijven over drugs?

Waarom kies ik voor deze twee kranten? Dat komt omdat uit de literatuur blijkt dat deze twee kranten erg van elkaar verschillen qua inhoud.

De Telegraaf kan gecategoriseerd worden als een ‘populaire krant’, en de Volkskrant als een ‘kwaliteitskrant’. Volgens Boukes & Vliegenhart (2017) maken populaire kranten vaker gebruik van deze drie nieuwsfactoren:

  • Personalisatie
  • Negativiteit (nadruk van mij)
  • Geografische nabijheid

Dit zijn echter niet de enige verschillen tussen kwaliteitskranten en populaire kranten. Hoogendam (2010) identificeert de volgende verschillen:

  • Een kwaliteitskrant bericht meer over ‘(politieke) informatie’ en minder over ‘amusement’, en vice versa.
  • Populaire kranten zijn meer gericht op “commerciële kwaliteit” en kwaliteitskranten meer op “culturele kwaliteit”. Hiermee wordt bedoeld dat populaire kranten de lezers zo goed mogelijk willen bevredigen, en kwaliteitskranten hun lezers zo goed mogelijk willen inlichten.
  • Kwaliteitskranten hebben meer diepgang dan populaire kranten.
  • Kwaliteitskranten maken minder gebruik van illustraties, beelden, en grote koppen.
  • Populaire kranten berichten met (meer) sensatiezucht, besteden meer aandacht aan spectaculaire gebeurtenissen, en schrijven meer over privézaken van belangrijke personen, artiesten en sporthelden. Kwaliteitskranten leggen de nadruk meer op het sober, zakelijk, en genuanceerd overbrengen van het nieuws. “Het gaat bij kwaliteitskranten om goede en eerlijke informatie, niet om het nieuws zo sensationeel mogelijk weer te geven.”

Op basis hiervan valt te verwachten dat de Telegraaf anders zal berichten over drugs dan de Volkskrant, en natuurlijk vice versa. Hiermee wordt niet bedoeld dat al hun berichten onvergelijkbaar zijn, maar dat er wel een meetbaar verschil is in de producties van de twee kranten, zoals beschreven in de hierboven geciteerde bronnen.

Methodologie

Dit onderzoek kan aangeduid worden als een deductieve kwantitatieve inhoudsanalyse. Het is niet bedoeld als aanvulling op één specifiek onderzoek, maar op het algemeen wetenschappelijke beeld. Mijn onderzoek houdt de periode van 5 mei 2023 tot 5 mei 2024 aan.

Hiervoor heb ik gekozen omdat ik graag een zo recent mogelijk beeld wil schetsen, en ik begon op 6 mei 2024 aan de inhoudsanalyse. Een overzicht van de tijdlijn per krant staat bij de resultaten.

Het onderzoek bestaat uit twee delen: dataverzameling en analyse. Eerst wordt er door middel van een trefwoord “drugs” en “drug” gezocht naar de frames die gevonden zijn in de literatuur. Dit gebeurde via LexisNexis. LexisNexis is de exclusieve licentiehouder voor alle content van DPG Media en Mediahuis Nederland voor de grootzakelijke markt (LexisNexis, z.d.). Er werd alleen gezocht naar artikelen die in de geprinte versie van de kranten zijn verschenen. Hiervoor heb ik gekozen, omdat vrijwel alle literatuur die ik hierover heb gelezen, ook de geprinte versie van kranten onderzoeken.

Deze artikelen werden geteld en werden vervolgens aan de hand van een codeerschema in beeld gebracht door middel van grafieken. Aangezien de reikwijdte van dit onderzoek beperkt moet blijven, wordt er alleen gekeken naar nieuwsberichten, opiniestukken, en achtergrondverhalen (zie bijlage).

Met ‘drugs’ en ‘drug’ als trefwoorden hoop ik een groot net uit te gooien voor dit onderzoek. Het codeerschema wordt daarom ondersteund door de frames die ik heb gevonden in de literatuur. Deze expliciete frames betreffen: voortdurende strijd, gevaarlijk gebruik, gewelddadige handelaars en gevallen ster.

Daarnaast plaats ik nog twee andere ‘bakjes’: neutraal en positief. In ‘neutraal’ zet ik artikelen die geen tot weinig lading hebben. In het bakje ‘positief’ zet ik artikelen die drugs niet behandelen als een probleem, maar als een oplossing/iets goeds/et cetera.

Zoals gezegd gooi je met ‘drugs’ en ‘drug’ als trefwoorden een groot net uit. Als artikelen niet per se over drugs gaan, maar wel de trefwoorden worden gebruikt en drugs een aanzienlijke rol spelen, kijk ik in welke context en met welke lading ze worden genoemd, om ze vervolgens in een bakje te kunnen plaatsen.

Ik heb hiervoor gekozen zodat mijn onderzoek een gegronde reikwijdte geeft. De expliciete frames komen allemaal uit de literatuur en de toevoeging van ‘neutraal’ is er zodat alle artikelen die niet in deze bepaalde frames passen toch een bakje hebben. Ook ‘positief’ is gegrond in de literatuur, omdat studies zeggen, weliswaar zonder expliciete frames te benoemen, dat drugs in sommige gevallen als iets positiefs worden gezien (Noto et al., 2006). En met ‘positief’ bedoel ik onder andere artikelen die gaan over decriminalisatie en de therapeutische werking van drugs.

Deze zoekopdracht in LexusNexis gaf voor de Volkskrant 333 artikelen, en voor De Telegraaf 483. Door deze grote hoeveelheid, neem ik een steekproef van deze artikelen. Van de Volkskrant analyseer ik er 50, en van De Telegraaf analyseer ik er 70. Zo hoop ik een representatief beeld te krijgen.

Met de gevonden data maak ik grafieken. Deze grafieken worden vervolgens naast elkaar afgebeeld, om zo een zo overzichtelijk mogelijk beeld te creëren van de verschillen in berichtgeving tussen de Volkskrant en De Telegraaf. Daarna worden er conclusies getrokken en een discussie opgesteld.

Resultaten

Ik begin met de tijdlijn voor de twee kranten. Dit laat zien hoeveel artikelen er werden gepubliceerd in de gegeven periode. Met de gekozen trefwoorden werden 333 artikelen van de Volkskrant gevonden, en 483 bij de Telegraaf. Dit betekent echter bij lange na niet dat alle artikelen over drugs gaan.

Ik laat eerst de tijdlijn zien, dat is de grafiek van LexisNexis die de verdeling van het totale aantal artikelen laat zien. Daarna komen de resultaten van mijn eigen onderzoek, gevolgd door duiding in de vorm van tekst.

Figuur 1 De Telegraaf

Figuur 2 De Volkskrant

Figuur 3 de Volkskrant

Figuur 4 De Telegraaf

Ogenschijnlijk zit er weinig tot geen verschil tussen de kranten. Ze hebben bijvoorbeeld beiden weinig opiniestukken over drugs gepubliceerd en de totale hoeveelheid van de frames is vergelijkbaar. Zelfs in artikelen die over dezelfde onderwerpen gaan, zoals de rechtszaak van Sil A., is weinig tot geen verschil te vinden.

Waar meer het verschil lijkt te zitten, is de vormgeving. De Telegraaf gebruikt vaker tussenkopjes die het woord ‘drugs’ bevatten. Daarnaast zet de krant de zin met het woord ‘drugs’ erin vaker neer als een uitgelichte citaat of zin dan de Volkskrant.

De Telegraaf zet ook vaker kleine nieuwsberichten over drugs in de krant. In de Volkskrant verschijnen iets vaker achtergrondverhalen over drugs.

Beide kranten hadden geen enkel verhaal met het frame ‘gevallen ster’. Het enige artikel dat ik heb kunnen vinden dat te maken heeft met beroemdheden die overlijden door drugsgebruik, is een recensie van het boek Joel Selvin Drums & Demons – The Tragic Journey of Jim Gordon in de Volkskrant. Maar Gordon is niet overleden aan drugs, en het is bovendien een recensie, dus het valt niet binnen de reikwijdte van mijn onderzoek.

Conclusie

Op basis van het onderzoek naar de berichtgeving over drugs door De Telegraaf en De Volkskrant, kan worden geconcludeerd dat beide kranten, ondanks hun verschillen in karakter, een vergelijkbare benadering hanteren in hun artikelen over dit onderwerp.

In De Telegraaf en De Volkskrant zijn achtergrondverhalen meestal negatief van aard, terwijl nieuwsberichten een neutralere toon hebben. Opiniestukken zijn in dit onderzoek onvoldoende vertegenwoordigd om daar een duidelijke uitspraak over te doen. Opmerkelijk is dat geen van beide kranten het ‘gevallen ster’ frame gebruikte, wat suggereert dat dit specifieke frame mogelijk minder relevant of aantrekkelijk wordt geacht in de Nederlandse context.

Dit sluit aan bij de bredere trend in de wereldwijde media, waar de verslaggeving over drugs overwegend negatief is. In Brazilië is gebleken dat onder andere angst zaaien onder lezers een strategie is om meer kranten te verkopen; hoewel deze specifieke motivator niet expliciet is onderzocht in Nederland, zou het de overwegend negatieve toon kunnen duiden.

Dit onderzoek bevestigt ook de discrepantie tussen de berichtgeving in de gedrukte media en epidemiologische bevindingen. Volgens de epidemiologie zijn er namelijk ook positieve kanten aan drugs, die echter nauwelijks worden belicht in de media. Hierdoor ontstaat een eenzijdig beeld dat niet volledig overeenkomt met de epidemiologische literatuur.

Kortom, ondanks de variatie in redactionele stijl tussen De Telegraaf en De Volkskrant, vertonen ze een vergelijkbaar patroon in hun drugsberichtgeving, met een algemene tendens naar negatieve framing, vooral in achtergrondverhalen. Deze bevindingen bevestigen de bredere mondiale trend van negatieve drugsberichtgeving in de media en onderstrepen de discrepantie met epidemiologische inzichten die ook positieve aspecten van drugsgebruik belichten.

Discussie en aanbevelingen

Punt één van de eerste journalistieke code van de Raad voor de Journalistiek (2023), “Waarheidsgetrouw berichten”, beschrijft het volgende: “De journalist bericht waarheidsgetrouw. Dit vloeit voort uit het recht van het publiek om de waarheid te kennen.” Naar mijn mening eren De Telegraaf en de Volkskrant deze code niet in hun berichtgeving over drugs.

De onderzochte artikelen geven het beeld dat beide kranten vooral één kant belichten. Zoals Johan Cruijff zei: “elk nadeel heb zijn voordeel”, daarmee aangevend dat er altijd twee kanten aan een verhaal of situatie zitten. Ik vraag me dan ook af of een eenzijdige berichtgeving past bij het waarheidsgetrouw berichten. Zeker omdat er vanuit de wetenschappelijke literatuur ook positieve kanten van drugs worden aangereikt.

Om een meer bedachtzame berichtgeving over drugs te bevorderen, hebben verschillende organisaties, zoals Adfam en het Schotse goede doel Scottish Families Affected by Alcohol and Drugs, aanbevelingen en hulpmiddelen ontwikkeld. Hun toolkit, “Reporting of Substance” (2022), biedt waardevolle richtlijnen voor journalisten en redacteuren die streven naar een respectvolle en eerlijke berichtgeving over alcohol en drugs. Hieronder staan drie van hun aanbevelingen, die ik het meest relevant acht op deze discussie:

  • Gebruik van beeldmateriaal: Beelden van alcohol en drugs moeten alleen worden gebruikt waar ze gepast zijn in artikelen. Beelden van mensen in kwetsbare omstandigheden, zoals dronken of bewusteloos, zijn stigmatiserend en moeten altijd worden vermeden.
  • Menselijke kant: Beelden moeten het menselijke aspect van het verhaal op een positieve en verantwoordelijke manier vertellen. Foto’s van geïnterviewde personen, ondersteunende diensten en/of de gemeenschap moeten worden gebruikt.
  • Vermijden van stigmatiserende taal: Stigmatiserende termen zoals ‘gebruiker’, ‘verslaafde’ en ‘alcoholist’ moeten worden vermeden. Journalisten en redacteuren moeten de taal passend gebruiken en geïnterviewde personen aanduiden als ouders, professionals, enzovoort. Geïnterviewden moeten worden gevraagd hoe zij willen worden beschreven.

Implementatie in de Nederlandse Media

De Nederlandse media, waaronder De Telegraaf en De Volkskrant, zouden deze aanbevelingen kunnen overwegen, om zodoende op een evenwichtigere manier te berichten over drugs. Door bewust te kiezen voor een evenwichtigere benadering, kunnen zij bijdragen aan het verminderen van stigma en een beter geïnformeerd publiek. Dit zou ook kunnen betekenen dat journalisten extra training krijgen in hoe zij over drugs en drugsgebruik kunnen rapporteren, of dat redacties richtlijnen ontwikkelen voor een ethische en gebalanceerde berichtgeving.

Bijlage

Verantwoording

Frames

In dit onderzoek heb ik twee frames toegevoegd, ‘positief’ en ‘neutraal’, zonder dat ik die expliciet in de literatuur had gevonden. Hiervoor heb ik gekozen om twee redenen:

  • Ik had een bakje nodig waar artikelen in konden die wél in het onderzoek hoorde, maar waar de andere frames niet tot weinig in te vinden waren. Hierom koos ik voor ‘neutraal’. Zo kon ik laten zien dat deze artikelen niet tot de andere frames behoorden, maar wel in het onderzoek behoorden.
  • In de journalistieke literatuur werd er heel af en toe gesproken van artikelen met een positieve lading. Dat drugs bijvoorbeeld een therapeutische werking kunnen hebben of dat drugs gedecriminaliseerd moeten worden.. Ook is er veel wetenschappelijk bewijs dat sommige drugs ook positieve kanten hebben, bijvoorbeeld als hulpmiddel bij therapie. Daarom koos ik ervoor om het frame ‘positief’ te hanteren.

Toepassing van de frames

Wat er in dit onderzoek ook naar voren kwam, is dat het soms lastig te bepalen was of een artikel wel of niet binnen de reikwijdte van het onderzoek paste. Daardoor moest ik vaak goed opletten, zodat mijn resultaten niet te subjectief werden. Om mijn werkwijze te illustreren zal ik één van deze overwegingen uitschrijven.

In De Telegraaf hebben deze twee artikelen gestaan: Het kwam wel eens voor dat er drugs in het spel was’; Ruud Boymans staat met No Art voor andere levensstijl’ en ‘Sterk statement na ‘zekere’ tour-zege’

In beide artikelen worden ‘drugs’ genoemd, maar daar stoppen de overeenkomsten ook meteen. Het kwam wel eens voor dat er drugs in het spel was’; Ruud Boymans staat met No Art voor andere levensstijl’ is een interview met Ruud Boymans over zijn levensstijl. In dit artikel is het drugsgebruik van Boymans niet het hoofdonderwerp, maar het speelt wel een aanzienlijke rol. Bovendien staat het in de titel. Daarom heb ik deze meegenomen als achtergrondverhaal.

In ‘Sterk statement na ‘zekere’ tour-zege’ komen drugs alleen terug in de uitgelichte quote, en in één zin in het artikel. Dus het woord staat niet in de echt titel, en het speelt geen grote rol in het artikel. Daarom heb ik ervoor gekozen om deze niet op te nemen.

Bronnenlijst

Admin. (2022, September 21). Launch of the Reporting of Substance Media Toolkit – ADFAM. Adfam. https://adfam.org.uk/launch-of-the-reporting-of-substance-media-toolkit/

Běláčková, V., Šťastná, L., & Miovský, M. (2011). ‘Selling by drugs’: Content analysis of the coverage of illicit drugs in different news media types and formats. Drugs: Education, Prevention And Policy, 18(6), 477–489. https://doi.org/10.3109/09687637.2011.562937

Bjornestad, J., Veseth, M., Berg, H., Davidson, L., McKay, J. R., Moltu, C., Skaalevik, A. W., Slyngstad, T. E., Svendsen, T. S., & Nesvåg, S. (2019). Reports of the benefits of drug use from individuals with substance use disorders. Psychotherapy Research, 30(6), 718–727. https://doi.org/10.1080/10503307.2019.1677965

Boukes, M. (Author), & Vliegenthart, R. (Author). (2017). Hoe populaire en kwaliteitskranten van elkaar verschillen in verslaggeving. Web publication or website, De Nieuwe Reporter. Geraadpleegd op 4 augustus, van http://www.denieuwereporter.nl/2017/09/hoe-populaire-en-kwaliteitskranten-van-elkaarverschillen-in-verslaggeving/

Chiricos, T. (1996) ‘Moral Panics as Ideology: Drugs, Violence, Race and Punishment in America, in M.J. Lynch and E. Britt Patterson (eds) Race with Prejudice: Race and Justice in America, pp. 19–48. New York: Harrow & Heston.

De Vreese, C. H. (2005). News framing: Theory and typology. Information design journal+ document design, 13(1), 51-62.

Elsouri, K. N., Kalhori, S., Colunge, D., Grabarczyk, G., Hanna, G. B., Carrasco, C., Espino, A. A., Andrés, F., Borosky, B., Bekheit, B., Ighanifard, M., Astudillo, A. A., & Beckler, M. D. (2022). Psychoactive drugs in the management of post Traumatic Stress Disorder: a promising new horizon. Curēus. https://doi.org/10.7759/cureus.25235

Fan, D. P. (1996). News Media Framing Sets Public Opinion That Drugs is the Country’s Most Important Problem. Substance Use & Misuse, 31(10), 1413–1421. https://doi.org/10.3109/10826089609063984

Güneyli, A., Bekirogullari, Z., & Karasalih Ş. (2022). Substance Addiction and Media as an Educational Tool. European Proceedings Of International Conference On Education And Educational Psychology. https://doi.org/10.15405/epiceepsy.22123.12.

Hoogendam, E. (2010). Kwaliteitskrant versus populaire krant. Media & Journalistiek. Geraadpleegd op 8 augustus 2023, van http://hdl.handle.net/2105/6807

Hughes, C., Lancaster, K., & Spicer, B. (2011). How do Australian news media depict illicit drug issues? An analysis of print media reporting across and between illicit drugs, 2003–2008. International Journal Of Drug Policy, 22(4), 285–291. https://doi.org/10.1016/j.drugpo.2011.05.008

Journalistieke genres – nieuws in de klas. (2019, 8 februari). Nieuws in de klas. Geraadpleegd op 10 mei 2024, van https://www.nieuwsindeklas.nl/leerdoel/mediawijsheid/bronnen-voor-informatievaardigheden/journalistieke-genres/.

Lancaster, K., Hughes, C., Spicer, B., Matthew-Simmons, F., & Dillon, P. (2010). Illicit drugs and the media: Models of media effects for use in drug policy research. Drug And Alcohol Review, 30(4), 397–402. https://doi.org/10.1111/j.1465-3362.2010.00239.x

LexisNexis. (z.d.). Lexis Uni. Nexis Uni. Van https://advance-lexis-com.hu.idm.oclc.org/bisacademicresearchhome/?pdmfid=1516831&crid=b2455ac8-dc53-446e-83e1-d80399d2b60e&ecomp=kwryk

Malloch, M. (2007) ‘Changing Focus: “Drug-related Crime” and the Criminological Imagination’, in A. Barton, K. Corteen, D. Scott and D. Whyte (eds) Expanding the Criminological Imagination: Critical Readings in Criminology, pp. 116–35. Cullompton: Willan Publishing

Mastroianni, F. C., & Noto, A. R. (2008). Newsmaking on Drugs: A Qualitative Study with Journalism Professionals. Journal Of Psychoactive Drugs, 40(3), 293–300. https://doi.org/10.1080/02791072.2008.10400644

Nielsen, A. L., & Bonn, S. A. (2008). Media Exposure and Attitudes Toward Drug Addiction Spending, 1975–2004. Deviant Behavior, 29(8), 726–752. https://doi.org/10.1080/01639620701839492

NOS. (2021, 13 juli). Deze veteraan werd met MDMA behandeld tegen zijn oorlogstrauma. Met succes. NOS. Geraadpleegd op 6 mei. https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2389192-deze-veteraan-werd-met-mdma-behandeld-tegen-zijn-oorlogstrauma-met-succes

Noto, A. R., Pinsky, I., & De Carvalho Mastroianni, F. (2006). Drugs in the Brazilian Print Media: An Exploratory Survey of Newspaper and Magazine Stories in the Year 2000. Substance Use & Misuse, 41(9), 1263–1276. https://doi.org/10.1080/10826080600754868

Orsini, M. M. (2017). Frame Analysis of Drug Narratives in Network News Coverage. Contemporary Drug Problems, 44(3), 189–211. https://doi.org/10.1177/0091450917722817

Paimre, M. (2015). Mapping Trajectories of Attention to Drug Related Issues in Estonian Main Dailies. Advances in Journalism And Communication, 03(02), 39–48. https://doi.org/10.4236/ajc.2015.32005

Raad voor de Journalistiek. (2023). Code van de Raad voor de Journalistiek. https://www.rvdj.be/sites/default/files/pdf/code-rvdj.pdf

Taylor, S. P. (2008). Outside the outsiders: Media representations of drug use. Probation Journal, 55(4), 369–387. https://doi.org/10.1177/0264550508096493

Tewksbury, D., & Scheufele, D. A. (2019). News framing theory and research. In Media effects (pp. 51-68). Routledge.

Van Dale NEDERLAND. (z.d.). Van Dale NEDERLAND. https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/trend

Volkow, N. D., Gordon, J. A., & Koob, G. F. (2021). Choosing appropriate language to reduce the stigma around mental illness and substance use disorders. Neuropsychopharmacology (New York, N.Y.), 46(13), 2230–2232. https://doi.org/10.1038/s41386-021-01069-4

Codeerschema

Nieuwsbericht

Een nieuwsbericht is een kort actueel artikel. Het is informatief en bevat feiten. Een volledig nieuwsbericht is opgebouwd aan de hand van de 5W1H-vragen. De 5W1H vragen geven antwoord op wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe.  Het bericht is compact geschreven en in de tegenwoordige tijd.

Achtergrondartikel

Is een informatief artikel dat ingaat op de context van een ontwikkeling of actuele gebeurtenis. Een achtergrondverhaal kan één of meerdere perspectieven op het nieuws benadrukken.

Opinieartikel

Een opinieartikel is een overtuigende tekst waarin een schrijver op een zakelijke manier de lezer probeert te overtuigen van zijn mening. In een betoog wordt altijd een stelling genomen. De meeste kranten hebben aparte opiniepagina’s.

Frames

Voortdurende strijd

Gevaarlijk gebruik

Gevallen ster

Gewelddadige handelaars

Neutraal

Positief

Het frame ‘voortdurende strijd’ gaat over het controleren van het drugsaanbod, van het perspectief van de overheid dus. Het frame ‘gevaarlijk gebruik’ duidt op verslaving, en de gevaren van verschillende drugs. Het frame ‘gewelddadige handelaars’ richt zich zowel op geweld als op inspanningen om de verspreiding van drugs tegen te gaan, meer over drugshandelaars en de war on drugs Het laatste frame, ‘gevallen ster’ gaat over beroemdheden die overlijden aan drugs.

Ruwe data

De Telegraaf

Nitazeen, nieuwe drug die niet zo nieuw is Achtergrondverhaal Neutraal
Nieuwe politiebaas wil drugs legaliseren Achtergrondverhaal Positief
Drugs en telefoons per drone in bajes Nieuwsbericht Voortdurende strijd
‘Dit is erger dan drugs’; Rotterdamse wijk geschokt na inval woning terreurverdachte Achtergrondverhaal Voortdurende strijd
Drank, drugs en golf; Shockrock legende Alice Cooper Achtergrondverhaal Neutraal
Gevangenisstraf niet effectief bij jonge criminelen; Grote zorgen overheid om (drugs)geweld jongeren Achtergrondverhaal Voortdurende strijd
Schuur vol spullen om drugs te maken; Dode in uitgebrande loods is Rotterdammer Achtergrondverhaal Gewelddadige handelaars

 

Drugs zelfs verwerkt in spijkerbroeken en shampoo; Smokkel is een voortdurend kat-en-muisspel Achtergrondverhaal Voortdurende strijd
Verleiding eindigt in fataal drama; Hengeloër doodgeschoten bij kopen drugs Achtergrondverhaal Gevaarlijk gebruik

 

Jihadiste moet periode in kalifaat IS uitleggen; leven ontspoorde vroeg door drugs en tienerzwangerschap Achtergrondverhaal Gevaarlijk gebruik
Zorgen om smokkel via vracht Schiphol; Zeven mensen opgepakt na drugs aan boord Achtergrondverhaal Voortdurende strijd
Uithalers drugs steeds jonger én doelwit geweld; Havenpolitie heeft recordaantal aanhoudingen verricht Achtergrondverhaal Gewelddadige handelaars

Voortdurende strijd

‘Achter supermarkt foute boel met drugs’; Doodgeschoten 18-jarige komt uit Ridderkerk, verdachte vast Achtergrondverhaal Gewelddadige handelaars
Eis: ruim 4 jaar cel na ravage; Huiszoeking levert drugs en wapen op Achtergrondverhaal Neutraal
Het verdriet van Palermo; De hoofdstad van Sicilië kampt met problemen die voortkomen uit het gebruik van de drug crack Achtergrondverhaal Voortdurende strijd

 

Lange adem nodig in strijd tegen narcocriminelen; Niemand weet precies hoeveel drugs ons land in komt Achtergrondverhaal Voortdurende strijd
‘Soufiane B. zit volop in drugs’; Doelwit explosie zou neef hebben omgebracht Achtergrondverhaal Gewelddadige handelaars
Zolder vol drugs stank voor dank; Ex-profvoetballer Radjin de H.: ‘Misbruikt’ Achtergrondverhaal Neutraal
OM: cel voor ex-commando; Sil A. ontkent aantijgingen rond wapens en drugs: ‘Enorm gevoel van onrecht’ Nieuwsbericht Neutraal
Afkicken tussen wilde dieren; BN’ers vliegen de hele wereld over om van alcohol, drugs of seksdrang af te komen Achtergrondverhaal Neutraal
Paniek of drugs?; Er zijn twee redenen waarom een bestuurder op de vlucht slaat na veroorzaken ongeval Achtergrondverhaal Gevaarlijk gebruik
Wie is de baas in de bajes?; Medewerkers: afpersing, alcohol, drugs, wapens, telefoons en moord beramen gewoon mogelijk Achtergrondverhaal Neutraal

 

‘Hulp van binnen onmisbaar’; Politie: vorig jaar meer drugs onderschept in Europese havens, behalve in Rotterdam Achtergrondverhaal Neutraal
Zoveel zware zaken blijven op de plank; Wat geeft de onderbezette politie voorrang: schietpartij, steekzaak, overval, drugs, cybercrime? Achtergrondverhaal Voortdurende strijd
‘Het kwam wel eens voor dat er drugs in het spel was’; Ruud Boymans staat met No Art voor andere levensstijl Achtergrondverhaal Neutraal
Drugs in koek en snoepjes; Vier arrestaties Nieuwsbericht Neutraal
Femke Halsema: reguleer cocaïne; Kritiek ‘war on drugs’ Nieuwsbericht Positief
Nederlandse vrachtwagen vol drugs onderschept; Op weg vanuit Spanje Nieuwsbericht Voortdurende strijd
Lijkwagen met grondstof drugs Nieuwsbericht Neutraal
Tweede Kamer: campagne over gevolgen van drugs Nieuwsbericht Gevaarlijk gebruik
Cannabis als illegale drug meest in trek Nieuwsbericht Neutraal
Halfnaakte vrouw, drugs en nepwapens in auto; Bij controle politie Vlissingen Nieuwsbericht Neutraal
Hoge dwangsom handel in drugs Nieuwsbericht Voortdurende strijd
Autogarage dicht na vondst drugs; Na brand ontdekt Nieuwsbericht Neutraal
Politie moet lading drugs teruggeven aan eigenaar; Vondst valt buiten opiumwet Nieuwsbericht Neutraal
Haven wordt slimme vesting; Robots en drones in strijd tegen drugs Achtergrondverhaal Voortdurende strijd
Niet buigen voor criminelen; ‘Drugshandel harder aanpakken in plaats van reguleren’ Achtergrondverhaal Voortdurende strijd
Drugsverslaafden worden zombies; Killerdrug tranq uit VS heeft Europa bereikt Achtergrondverhaal Gevaarlijk gebruik
Amsterdammer slikt vaker xtc Nieuwsbericht Neutraal
Halsema’s betoog drugsaanpak wringt Opiniestuk Voortdurende strijd
‘Drugsvangst raakt illegale markt niet’ Nieuwsbericht Voortdurende strijd
Geen bloemen maar drugs; Tulpenzaak Heerlen dekmantel Nieuwsbericht Neutraal
Motordief loopt snel tegen de lamp; Ook drugs gebruikt Nieuwsbericht Neutraal

 

Commando cel in voor drugs- en wapenhandel; Vier jaar voor Sil A. Nieuwsbericht Neutraal
Drugs gevonden in huis na ruzie Nieuwsbericht Neutraal
Reguleren cocaïnehandel verstandig plan? Opiniestuk Voortdurende strijd

Positief

NL-trainers Oekraïners vervolgd voor drugs Nieuwsbericht Neutraal
De dood in twee pilletjes; Zoë gaf 8 euro uit en stierf; haar vriendin Pipa en twee clubs starten campagne om jongeren bewust te maken Achtergrondverhaal Gevaarlijk gebruik
Aanhouding met 1200 kilo drugs; Op de A2 bij Echt Nieuwsbericht Neutraal
‘Drugsdouaniers boeken resultaat’; Bewindsvrouw blij met liaison Zuid-Amerika Achtergrondverhaal Voortdurende strijd
Het geheim van de kok; NFI-medewerkers proberen productieprocessen van crystal meth te ontrafelen in strijd tegen criminelen Achtergrondverhaal Voortdurende strijd
Hoogst mogelijke straf drugs- en wapenhandel; Martien R. ‘trok anderen mee’ Nieuwsbericht Neutraal
‘Kijk papa, hoe goed ik het allemaal doe’; Afwezige vader als prikkel voor werkverslaving Achtergrondverhaal Gevaarlijk gebruik
Drugskoppel in Spanje opgepakt Nieuwsbericht Neutraal
Crimineel herziet coke-verstopplek; ‘Twee keer onderwaterscooters gezien’ Achtergrondverhaal Voortdurende strijd
‘Drugstassen’ op stranden Nieuwsbericht Neutraal
Havenpact tegen drugs; Yesilgöz stuurt aan op Europees offensief Achtergrondverhaal Voortdurende strijd
‘Ik was bang dat Koen het niet zou overleven’ Achtergrondverhaal Gevaarlijk gebruik
Zijn maatregelen druppel op gloeiende plaat?; Landen Zuid-Amerika produceerden nooit zoveel coke Achtergrondverhaal Voortdurende strijd
Wijkpark op slot vanwege ernstige overlast Achtergrondverhaal Voortdurende strijd
Zoektocht met man en macht; Schietpartij na nieuwjaarsfeest een raadsel Nieuwsbericht Voortdurende Strijd
Drugsorganisatie ontmanteld; Ook criminelen in Nederland opgepakt na grootscheepse Europese operatie Nieuwsbericht Voortdurende strijd
Sms politie aan drugsgebruikers; ‘Dealers mijden voorlopig Rivierenbuurt’ Achtergrondverhaal Voortdurende strijd
Na ontmoeting met rapper cel in; Eis zes en vijf jaar voor Jesse S. en Oualid A. Nieuwsbericht Neutraal
Volop bewijs na

drugslab-proef

Achtergrondverhaal Voortdurende strijd
Nieuw wapen tegen lachgas; TNO: ontwikkeling meetinstrument is technisch haalbaar Achtergrondverhaal Voortdurende strijd
‘het is een giftige situatie’; Purmerend gaat zwaar gebukt onder golf van geweld: ‘twee verschillende vormen van criminaliteit’ Achtergrondverhaal Gewelddadige handelaars
Celstraf ‘onverbeterlijke’ drugsdealer Nieuwsbericht Neutraal
Zwaar geschut voor douaniers; Semiautomatisch wapen tegen drugscriminelen Achtergrondverhaal Voortdurende strijd
‘Doden van Amir in waas gehuld’; Sem V. weet niets meer van schietpartij Achtergrondverhaal Gewelddadige handelaars

De Volkskrant

Titel van artikel Soort artikel Frame
De heilloze strijd tegen drugs win je alleen door criminelen hun business af te pakken Opiniestuk Positief
1.100 kilo grondstoffen voor drugs door Zaanstad teruggegeven, omdat ze net buiten de Opiumwet vallen Nieuwsbericht Neutraal
Van drugs- en wapenhandel verdachte Sil A. wraakt rechtbank Nieuwsbericht Neutraal
Succes in Ecuadors ‘war on drugs’: vangst 22 ton coke, 1 miljard waard Nieuwsbericht Voortdurende strijd
Ondanks verbod op 3-MMC nam gebruik ervan toe onder kwetsbare jongeren Nieuwsbericht Voortdurende strijd
Verse pieken en dalen Opiniestuk Neutraal
Regulering harddrugs niet langer utopie Achtergrondverhaal Positief
‘Burgemeesters zijn niet in staat om stevig op te schalen bij een geweldsexplosie’ Achtergrondverhaal Gewelddadige handelaars
Een variant op de dichtregel van Marsman. Niet echt heel mooi, maar wel waar Opiniestuk Gevaarlijk gebruik
VN: toename in wereldwijd drugsgebruik, vooral amfetaminen en opioïden in opkomst Nieuwsbericht Neutraal
Designerdrugs worden wellicht toch verboden Achtergrondverhaal Neutraal
Parasite-acteur Lee Sun-kyun, verwikkeld in drugsschandaal, dood aangetroffen in auto Nieuwsbericht Gevaarlijk gebruik
Verondersteld drugsgebruik Elon Musk baart bestuurders van zijn bedrijven zorgen Nieuwsbericht Gevaarlijk gebruik
Pijnstiller Achtergrondverhaal Gevaarlijk gebruik
Softe boel Achtergrondverhaal Voortdurende strijd
In West Virginia heeft de dood een naam: fentanyl Achtergrondverhaal Gevaarlijk gebruik
Politie vindt spullen voor drugsproductie op plaats explosie Nieuwsbericht Neutraal
Recordhoeveelheid cocaïne aangetroffen op schip voor de Calabrische kust Nieuwsbericht Voortdurende strijd
Stoned als een garnaal Achtergrondverhaal Voortdurende strijd
Sinds wiet legaal is, maken New Yorkers een inhaalslag: ‘You want a gummy?’ Achtergrondverhaal Positief
‘Je denkt dat je leuk aan het experimenteren bent’ Achtergrondverhaal Gevaarlijkgebruik
Samen dansen om te helen van de hemel die hel werd Achtergrondverhaal Neutraal
Voortreffelijke biografie van een topdrummer Nieuwsbericht Neutraal
Zoon Biden vormt een steeds pijnlijker politiek probleem Achtergrondverhaal Gevaarlijk gebruik
Ferme taal van Amerikaanse Senaat tegen techgiganten: ‘Er kleeft bloed aan uw handen’ Nieuwsbericht Gevaarlijk gebruik
De man grijpt naar het wapen aan zijn riem: ‘Niet bewegen! Niet bewegen!’ Achtergrondverhaal Gevaarlijk gebruik
‘We opereerden als eilandjes, de misdaad als één geheel’ Achtergrondverhaal Voortdurende strijd
Slachtoffers van Duterte willen geen vergetelheid Achtergrond verhaal Voortdurende strijd
Duitsland legaliseert teelt en consumptie van wiet, Duitsers kunnen lid worden van ‘cannabisclub’ Nieuwsbericht Neutraal
Een jongen met zijn pistool in het grote niks Achtergrondverhaal Neutraal
Toegenomen bendegeweld eist zware tol van toch al kwetsbare bevolking van Haïti Achtergrondverhaal Gewelddadige handelaars
Minder cocaïne onderschept in Rotterdam, juist meer in Antwerpen en Vlissingen Nieuwsbericht Neutraal
Dag 2 proces De Vries: verdachten zwijgen, nabestaanden spreken Nieuwsbericht Neutraal
Elke drie dagen ontmantelt de politie een drugslab, incidenten nemen toe Achtergrondverhaal Voortdurende strijd
Intensievere opsporing en hardere aanpak van mensensmokkelaars in Europese Unie Nieuwsbericht Voortdurende strijd
Blik op eindig Achtergrondverhaal Neutraal
Zó gelachen Achtergrondverhaal Positief
Escaperoom en VR-bril zijn leuk, maar ze houden kind niet af van criminele pad Achtergrondverhaal Voortdurende strijd
Deense vrijstaat Christiania wil af van de wiet, maar het verzet is groot Achtergrondverhaal Neutraal
Van veilige haven in de regio tot gevaarlijke narcostaat, in enkele jaren Achtergrondverhaal Voortdurende strijd
In IJmuiden is drugsgeweld inmiddels al heel gewoon Achtergrondverhaal Gewelddadige handelaars
Duizenden agenten in Bolivia jagen op voortvluchtige Uruguayaanse drugsbaron Nieuwsbericht Voortdurende strijd
Duitse wet voor legalisering wiet ‘de beste’ Achtergrondverhaal Positief
‘Niemand bepaalt voor mij hoe ik moet leven’ Achtergrondverhaal Voortdurende strijd
Criminele liquidatie vindt vaak plaats in eigen kring Achtergrondverhaal Gewelddadige handelaars
‘Hij deed alles op zijn manier’ Achtergrondverhaal Gevaarlijk gebruik
De verslaving die niemand ziet Achtergrondverhaal Gevaarlijk gebruik
Ondanks aanhoudingen opnieuw explosie bij Vlaardingse loodgieter, de twaalfde in een jaar tijd Achtergrondverhaal Gewelddadige handelaars
Wat verdient beter, voetbal of cocaïne? Achtergrondverhaal Voortdurende strijd
De frontsoldaten in narcostaat Ecuador staan machteloos tegenover het drugsgeweld Achtergrondverhaal Gewelddadige handelaars
Kunstenaarscollectief claimt actie in centrum Amsterdam met stickers ‘crack- en heroïnezone’ Achtergrondverhaal Positief
Aantal moorden in Ecuador verviervoudigd, alleen Honduras en Venezuela zijn gevaarlijker Nieuwsbericht Gewelddadige handelaars