De migratiecrisis aan de Poolse grens: wat is de rol van Nederland?

De migratiecrisis aan de Poolse grens: wat is de rol van Nederland?

De situatie aan de Poolse grens wordt als maar slechter en slechter. Duizenden migranten proberen via Polen de Europese Unie te bereiken, maar zitten onder erbarmelijke omstandigheden vast.

De situatie aan de Poolse grens begon sinds juni dit jaar. Deze route vanuit Wit-Rusland naar de grenslanden van de EU (Polen, Letland en Litouwen), werd eerst niet gebruikt. Sinds juni kwam daar verandering in. De Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko haalt migranten uit gebieden als Afrika en het Midden-Oosten naar Wit-Rusland toe. Via de hoofdstand Minsk worden deze migranten naar de grensgebieden van de EU gestuurd. Dit doet hij uit wraak, vanwege de sancties die hij van de EU heeft gekregen door het schenden van de mensenrechten in zijn land. Deze migranten worden als middel gebruikt om zo druk op de EU te leggen om deze sancties op te heffen.

Polen

Met name bij de grens van Polen is een crisis ontstaan. Duizenden migranten zitten nog altijd onder erbarmelijke omstandigheden vast in tentenkampen in de koude bossen rondom Polen. Waar aan de ene kant migranten staan, staat aan de andere kant een grote groep Poolse militairen klaar om deze vluchtelingen tegen te houden. Afgelopen dinsdag heeft Polen zelfs waterkanonnen ingezet, omdat migranten met stenen begonnen te gooien naar de grenswacht. De secretaris-generaal van de NAVO waar Nederland ook lid van is, Jens Stoltenberg, heeft afgelopen dinsdag tegen het ministerie van Defensie in Brussel zijn steun betuigd aan Polen, meldt de NOS.

De migrantenmassa wordt door Wit-Rusland expres naar de Poolse grens gestuurd. Journalisten ter plekke hebben gezien dat dit zelfs met het gebruik van politiehonden gedaan wordt. Ze zitten nu gevangen tussen de grenshekken van Wit-Rusland en Polen. Vanwege uitdroging en onderkoeling zijn er inmiddels al tien migranten overleden in het grensgebied. In Polen wordt er gevreesd voor een langdurige situatie. Het Ministerie van Defensie vreest dat de situatie nog maandenlang gaat duren en hoopt niet op een jarenlange crisis. De EU is daarom bezig om opnieuw sancties op te leggen aan Wit-Rusland, dit maal vanwege mensensmokkel.

Op de spoedeisende hulp van het Bielsk Podlaski ziekenhuis in Polen is het leeg, terwijl dit ziekenhuis 45 kilometer van de grens met Wit-Rusland ligt. Het ziekenhuis vangt vanwege dit asielbeleid nog altijd geen migranten op die de hulp nodig hebben. Medewerkers vrezen voor een uit de hand lopende situatie, aangezien het volgende week weer gaat vriezen. De dalende temperaturen brengen nog meer gevaar voor de migranten met zich mee.

Noodtoestand

Waar de Poolse overheid actief migranten tegenhoudt, is de bevolking van het land aan het protesteren tegen het asielbeleid. Er wordt geen eten, drinken of onderdak voor de migranten geregeld. In plaats daarvan is de noodtoestand zelfs uitgeroepen. Dit betekent dat nog meer militairen naar het gebied worden gestuurd om de grens veilig te houden. Door deze noodtoestand schendt Polen de wetten van de Europese Unie. Volgens de EU moet ieder mens dat asiel aan wil vragen, recht hebben op een asielprocedure in het betreffende land. Polen moet hier niets van weten en wijst naar Wit-Rusland. Vanwege de noodtoestand is het ook lastig voor media en hulpverleners om het gebied te bereiken.

Sms-berichten

Naast deze militairen werkt Polen ook met sms-berichten. Met berichten als ‘’De Poolse grens is dicht. Wit-Rusland heeft jullie bedrogen, ga terug naar Minsk’’ of ‘’Polen laat geen migranten door’’ probeert de overheid de migranten terug te laten keren. Ook Wit-Rusland stuurt sms-berichten. Zo sporen zij de migranten juist aan met berichten als ‘’In 2015 hebben migranten ook maandenlang aan de grens gewacht, hou vol’’ of ‘’Laat kinderen zien aan de media om het beeld te versterken’’.

Nederland

Ons land is natuurlijk ook lid van de EU en de NAVO. Vanuit de EU wordt hier flink over gesproken en de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft afgelopen maandag telefonisch met Loekasjenko gesproken. De bondgenoot van Wit-Rusland, Rusland, was erg blij met het contact, terwijl Polen dat juist helemaal niet was. Franka Hummels, Wit-Ruslandexpert en buitenlandredacteur bij de NOS, legt uit wat de rol van Nederland is en wat de gevolgen voor Nederland kunnen zijn. Beluister hieronder het gesprek.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *