Voetballen met een motor, het is echt een sport!

Voetballen met een motor, het is echt een sport!

Iedereen kent voetbal. Het is wereldwijd misschien wel de grootste sport. Maar voetbal kan ook met een motor gespeeld worden. Dat klinkt misschien gek, maar het is echt een sport: Motoball. Ook in Nederland wordt deze sport beoefend, al is er maar één actieve club: Motoball Vereniging Budel (Noord-Brabant).

Motoball, of motorvoetbal, is eigenlijk niet heel moeilijk te omschrijven. Bij deze sport moet je vanaf een speciale motor een grote bal in het doel proberen te krijgen. Het is dus voetbal op een motor en daarmee de snelste balsport ter wereld. Net als bij voetbal, is Motoball een teamsport. Twee teams strijden tijdens de wedstrijd om de winst. De teams bestaan in totaal uit tien spelers, inclusief de coach. Zo is er een keeper, zijn er vier veldspelers en drie wisselspelers, is er een monteur die voor de motoren zorgt en een coach. Er staan dus per team vijf spelers tegelijk op het veld, in tegenstelling tot de elf bij voetbal. De wedstrijd bestaat in totaal uit vier verschillende delen, ook wel manches genoemd. Elke manche duurt 20 minuten, met tussen elke manche een pauze van tien minuten. Na de tweede manche, dus op de helft van de wedstrijd, ruilen de teams van kant (zoals dat in het voetbal na de rust gebeurt). Bij de wedstrijden zijn altijd twee scheidsrechters en twee grensrechters aanwezig.

Geschiedenis en de Nederlandse club

Motoball is in het begin van de jaren 30 ontstaan in Frankrijk. In Nederland is de sport nog relatief jong. In 1978 werd de eerste Nederlandse Motoballclub opgericht in Budel. Toen heette het ‘Motor Racing Team de Blokhut’. Tot op de dag van vandaag is deze oudste motoballvereniging nog steeds actief, maar dan onder de naam ‘Motoball Vereniging Budel’. Het is nog altijd een zeer bloeiende vereniging met ruim 80 actieve leden, bestaande uit enkele jeugd- en seniorenteams. Deze club is tevens ook de enige motoballvereniging in Nederland. In het begin van de jaren 70 begon de club vooral met wedstrijden op straat. Toen deze straatraces en straatwedstrijden steeds illegaler en later verboden werden, is de club eind jaren 70 overgestapt naar motoball op het veld. Aangezien de Budelse club de enige Nederlandse motoballvereniging is, doen ze mee aan de Duitse Motoball-Liga. Hier strijden ze tot op de dag van vandaag voor de titel in Duitsland.

Internationaal

Naast de landelijke competities in bijvoorbeeld Frankrijk, Duitsland en Rusland, waar de sport het bekendst is, worden er ook Europese Kampioenschappen (EK) georganiseerd. In 2012 en 2019 deed het Nederlands team mee aan de EK’s. Dit team bestaat uit acht spelers van de club uit Budel, en één speler van het inmiddels opgeheven Motoball Combinatie Dordrecht. In het EK van 2012 wat in Frankrijk werd gespeeld, werd het Nederlands team zesde. Tijdens het meest recente EK van 2019, dat in Duitsland werd gespeeld, werd het Nederlands team vierde. In eerste instantie zou het Nederlands team ook meedoen aan het EK van 2014 in Rusland, maar vanwege de politieke omstandigheden in het land heeft het team besloten niet mee te doen. Nog altijd is het een droom om een internationaal toernooit te organiseren in Budel zelf.

Het laatste nieuws

Het laatste nieuws van de Budelse vereniging dateert van 14 september dit jaar. Toen speelde de club hun meest recente wedstrijd, uit tegen het Duitse MSC Kobra Malchin. Hiervoor moest het team uit Budel een rit van ruim 700 kilometer afleggen. Deze reis was in ieder geval niet voor niets, want de wedstrijd werd met maar liefst 0 – 9 door MBV Budel gewonnen.

Niemand kan de sport beter uitleggen dan een motoballspeler zelf. Beluister hieronder het gesprek met de 39-jarige Kenny Houben. Houben speelt al jarenlang Motoball bij de vereniging uit Budel en reist regelmatig naar Duitsland voor zijn wedstrijden in de Duitse competitie met zijn team. Hij vertelt ons alles over de sport zelf, de motoren en andere materialen die gebruikt worden en de populariteit van de sport in zowel Nederland als het buitenland.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *