Taboes rondom fetisjisme

Taboes rondom fetisjisme

(Foto: Pexels)

UTRECHT- Deze week maken wij een sekspodcast genaamd Wet Ass. Deze podcast gaat over opwinding waarbij we het onder andere gaan hebben over fetisjen, seksspeeltjes en de eerste keer. Onze presentatoren Amy, Max en Giorgia vertellen je van alles over hun ervaringen en we spreken met verschillende experts zoals Anne Rodermond.

 Een van de onderwerpen die we bespreken in onze sekspodcast deze vrijdag is fetisjisme. Er heerst namelijk nogal een taboe op het onderwerp fetisjisme. Veel mensen vinden het raar of schamend om het hierover te hebben, volgens EasyToys behoort fetisjisme tot een van de grootste seks taboes allertijden. We spreken in onze podcast met gepensioneerd seksuoloog Jelto Drenth.

Jelto Drenth heeft medicijnen gestudeerd, daarna is hij bij stichting Rutgers gaan werken en heeft hij zich nog bijgeschoold in de psychotherapie en de relatietherapie. Naast het feit dat Drenth seksuoloog is geweest in zijn werkende jaren heeft hij ook een boek geschreven genaamd: De man is geen jager: mannelijkheid, seks en angst. In dit boek houdt Drenth een pleidooi tegen stereotypie. Daarnaast heeft hij in verschillende wetenschappelijke bladen gepubliceerd. Ook schreef hij in 1981 in boekvorm over zijn ervaringen: ‘De Oorsprong van de Wereld; feiten en mythen over het vrouwelijk geslacht’.

Wat fetisjisme precies inhoud is voor veel mensen onbekend. Volgens het internet is een seksuele fetisj het hebben van een seksuele voorkeur waarbij seksuele opwinding wordt beleefd aan een voorwerp of niet-genitaal lichaamsdeel. Dit kan zich uiten in verschillende vormen, er zijn bijvoorbeeld mensen met een fetisj voor leer, latex of bont. Mensen met een fetisj voor leer of latex ervaren dus een seksuele opwinding bij het zien of voelen van dit object. Dit wordt gezien als een fetisj omdat dit een vrij ongewone vorm is van opwinding. Niet iedereen heeft een fetisj, er zijn altijd wel mensen die een bepaalde voorkeur hebben voor een standje of blinddoek.

Er zijn dus ontzettend veel verschillende soorten fetisjen. Veel voorkomende soorten naast voeten zijn latex, keer, rubber, plas en BDSM. BDSM is een term voor rollenspellen en seksuele voorkeuren waarbij gebruik wordt gemaakt van opgelegde fysieke beperkingen, het spelen van een machtsspel of intense zenuwprikkels. Bij BDSM kan er gebruik gemaakt worden van speciaal daarvoor bedoelde seksspeeltjes, bijvoorbeeld speeltjes die de bewegingsvrijheid beperken zoals handboeien. Kortom bedenk maar iets en er bestaat een fetisj van en precies om deze reden is de ene fetisj makkelijker bespreekbaar dan de andere fetisj. Het kan zijn dat jouw partner het bloedgeil vindt als jij hoge hakken draagt. Of dat jouw partner wil dat jij hem/haar neukt terwijl jij een latexpakje aan hebt. Het is over het algemeen niet raar om naar de hakken te vragen maar als je over latexpakjes begint word je regelmatig raar aangekeken.

Rondom het begrip fetisjisme bestaat gewoon ontzettend veel onduidelijkheid. Het is voor veel mensen bijvoorbeeld onduidelijk hoe een fetisj precies ontstaat. Zelfs in de wetenschap bestaat nog discussie over hoe een fetisj precies ontstaat. Meestal wordt er een link gelegd naar de jeugd waarin een bepaald onderwerp steeds een vooraanstaande rol speelde. In het voorbeeld van een voetenfetisj kan het bijvoorbeeld gaan om de moeder, die vroeger heel erg hield van mooie schoenen. In de basis is het dus helemaal niet gek, maar het is wel iets wat aangeleerd is en dus niet aangeboren. Het is namelijk eigenlijk nooit zo dat je er bewust voor kiest dat er een fetisj ontstaat. Een fetisj valt onder de noemer ‘parafilie’: parafilie is een seksuele voorkeur voor iets wat afwijkend zou zijn.

In de podcast Wet Ass gaan we onder andere in gesprek met Jelto Drenth. In zijn boek ‘De man is geen jager: mannelijkheid, seks en angst wijdt hij ook een hoofdstuk aan fetisjisme. In onze podcast vertelt hij wat een fetisj precies inhoudt, hoe het fetisjen ontstaan, wat maakt dat er een taboe heerst op fetisjisme en tot slot of fetisjen gevaarlijk kunnen zijn. Het kan namelijk wel degelijk zijn dat fetisjen gevaar met zich meebrengen. Wurgseks is ook een voorbeeld van een fetisj en dit kan soms wel dodelijke ongelukken veroorzaken.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.