Freerunnen: The B(a)rt of Motion

Freerunnen: The B(a)rt of Motion

UTRECHT – Iedereen heeft het wel eens gezien: een durfal die van dak naar dak springt en dan van drie meter hoog van het dak afspringen met een salto. Dat is nou freerunnen en parkour. Maar veel meer dan dit weten veel mensen toch niet. Waar kan je eigenlijk trainen? En zijn er wedstrijden? Te gast in onze podcast ‘Jij spo(o)rt echt wel’ is winnaar van Red Bull’s Art of Motion (voor de meesten de meest prestigieuze freerun- wedstrijd ter wereld), Bart van der Linden, te gast om uitleg te geven over deze bijzondere sport.

Bart is professioneel freerunner. Hij krijgt betaald voor clinics, workshops, lessen, theatershows en heeft ondertussen naar eigen zeggen de hele wereld wel gezien. De 27-jarige Eindhovenaar ‘Flying Dutchman’ is naast freerunner ook nog vader. Hij krijgt met freerunnen brood op de plank voor zijn gezin.

Freerunnen gebeurt met name op straat maar tegenwoordig zijn er ook een hoop plekken waar dit binnen gebeurt. Tegenwoordig heb je zat freerun-gyms. Erg handig voor als het regent en het te glad is om buiten te trainen. Trainen gebeurt óf samen, óf met elkaar. Bart vertelt dat hij in beide gevallen wel lekker traint maar toch wel het liefst met drie of vier anderen. Je hebt dan niet teveel mensen zodat je kan blijven bewegen. Vaak wordt het op een plek namelijk te druk als je met te veel mensen traint. Te weinig is ook niet fijn. ‘Met je vrienden doe je ook de beste dingen. Alleen is wel fijn, dat is wat mediterend. Maar met vrienden hype je elkaar echt op en zoek je de grens op’, aldus Bart.

Trainingen verschillen ook. ‘Als ik met vrienden train is het vooral de vraag, waar ga ik trainen? Als je je plek hebt gevonden begin je met een warming up. Die leer je op den duur echt wel waarderen. Vervolgens daag je elkaar uit met kleine challenges. Zo begint de één met een sprong, moet de ander die nadoen en verzint weer wat nieuws zoals bijvoorbeeld een rol, waarna ik op mijn beurt weer wat extra’s toevoeg. Zo leer je de omgeving kennen. Daarna begin je echt met trainen en kan het alle kanten op gaan. Soms heb je echt zin in grote sprongen om wat stoom af te blazen. Andere momenten heb je juist zin in een lekker flow’.

Een training is voldoende als je bepaalde dingen hebt gedaan die je nog niet eerder hebt gedaan. ‘als je een goede dag hebt dan heb je twee, drie of vier dingen gedaan waarvan je echt denkt wow, daar ben ik echt blij mee’. Vaak wordt zoiets dan ook gefilmd. Dit zijn dan ook de hoogtepunten die je ziet op de bekende YouTube filmpjes.

Die geweldige filmpjes zijn dan wel het uithangbord van de sport, toch is dit maar een klein gedeelte van de hele cultuur. Ja, freerunnen wordt ook wel een cultuur genoemd. Zo heeft Bart in zijn lessen drie mannen van boven de vijftig. ‘Ze hebben echt hun passie gevonden’. En om dus helemaal bij de groep te passen hoef je dus niet de gekste sprongen te maken. Het is bij groepstrainingen vaak lachen met elkaar. Bart heeft ook het grootste gedeelte van zijn vrienden leren kennen met het freerunnen. Je doet het fysiek gezien misschien wel alleen, toch doe je het eigenlijk altijd samen.

In onze podcast staan sporten die minder vaak in het daglicht staan centraal. Bart vertelt dat hij niet vindt dat freerunnen ondergewaardeerd wordt. ‘De sport heeft ook gewoon tijd nodig om te groeien’. De sport is dan wel minder groot in het nieuws, Bart wordt met regelmaat nog herkend op straat. ‘Daar verbaas ik me dan toch wel over’.

In de podcast vertelt Bart vertelt Bart over the Red Bull Art of Motion, de sport zelf, de potentiële plek op de Olympische Spelen voor de sport en over de cultuur van het freerunnen.

Beluister hier het gesprek met Bart van der Linden:

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.