‘Ik hoop dat we Paarse Vrijdag in de toekomst niet meer nodig hebben, maar daar zijn we nog niet’

‘Ik hoop dat we Paarse Vrijdag in de toekomst niet meer nodig hebben, maar daar zijn we nog niet’

BINNENLAND – Morgen is het Paarse Vrijdag, de dag waarop scholieren en studenten door het dragen van de paarse kleur op hun school solidariteit kunnen tonen met de LHBTI+ gemeenschap. In Nederland wordt de dag sinds 2010 ieder jaar op de tweede vrijdag van december centraal gesteld.

Onder de LHBTI+ gemeenschap vallen onder andere homoseksuele mannen, biseksuelen, lesbiennes, transgender – en intersekse personen. De kleur paars komt uit de regenboogvlag van de homobeweging. Paarse Vrijdag is ontstaan naar een voorbeeld van Spirit Day in de Verenigde Staten, die eerder in 2010 ontstond op initiatief van de Canadese studente Brittany McMillan, die haar solidariteit wilde tonen nadat er in de media in de Verenigde Staten veel aandacht was geweest voor zelfmoord onder homojongeren.

In Nederland werd er in 2010 voor het eerst aandacht gevraagd voor Paarse Vrijdag, geïnitieerd door Nazmul Zaman, die van een vriendin die in Amerika was geweest hoorde over Spirit Day. Zaman wilde op zijn school op een positieve manier seksuele en genderdiversiteit zichtbaar maken, en steun bieden aan jongeren van de LHBTI+ gemeenschap. Sindsdien wordt deze dag georganiseerd door het netwerk van Gender & Sexuality Aliances (GSA) van LHBTI+ belangenorganisatie COC.

De voornaamste reden dat deze dag jaarlijks georganiseerd wordt, is omdat scholen in Nederland nog vaak geen veilige plek zijn voor LHBTI+ jongeren. De helft van alle middelbare scholieren heeft moeite met openlijke uitingen van homoseksualiteit en daarom is school voor deze groep minder leuk, ze spijbelen vaker en voelen zich niet thuis. LHBTI+ jongeren worden vaker gepest en ook suïcide is een probleem. Het aantal dat weleens een zelfmoordpoging heeft gedaan, ligt bijna vijfmaal hoger dan onder heterojongeren.

Een GSA is een organisatie of groep leerlingen en vrijwilligers, ondersteunt door een docent, die zich sterk maken voor een veilige omgeving op school. De organisatie wordt gesteund door COC Nederland. Het uitgangspunt is dat iedereen de vrijheid moet hebben om te zijn wie ze zijn. De GSA organiseert allerlei acties, waaronder ook Paarse Vrijdag. In 2018 heeft het GSA-netwerk met meer dan duizend LHBTI+ leerlingen gesproken en daaruit blijkt dat op scholen met een GSA de LHBTI+ leerlingen zich meer thuis voelen, ze voelen zich vaker geaccepteerd en ze spijbelen minder.

Marjan Muis, docent op de opleiding Media & Redactie op het ROC van Amsterdam, is daar momenteel bezig met het opzetten van een GSA. Ze vertelt over het belang van Paarse Vrijdag en welke verschuiving ze al ziet plaatsvinden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.