De steeds verder oplopende spanningen tussen Rusland en Oekraïne

De steeds verder oplopende spanningen tussen Rusland en Oekraïne

(Foto: Pixabay)

De spanningen langs de Russisch-Oekraïense grens lopen steeds verder op. Rusland en Oekraïne zijn inmiddels bezig met het opbouwen van een troepenmacht in dit grensgebied. De Russische president Poetin probeert af te dwingen dat Oekraïne geen lid wordt van de NAVO. Het is momenteel de vraag of Rusland daadwerkelijk Oekraïne zal gaan binnenvallen. Amerika beweert hier betrouwbare informatie over te hebben, maar is dat wel zo?

In de talkshow van vandaag snijden we samen met Heleen over de Linden en Laurien Crump dit onderwerp aan. We hebben het gehad over de vraag of we nu op een hoogtepunt zitten wat betreft de spanningen maar ook over wat de Europese Unie hiertegen kan doen. Heleen over de Linden is expert op het gebied van Rusland en de situatie tussen Rusland en Oekraïne.

Wie is Heleen over de Linden?

Heleen studeerde van 1985 tot 1991 Russische taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. In 1988 heeft zij ook een jaar aan het Poetsjkin instituut in Moskou gestudeerd. In 1999 heeft Heleen haar doctoraalexamen behaald en is zij beëdigd door de rechtbank Amsterdam als vertaler Russisch. Heleen heeft tijdens haar studie Russisch een studentenreisbureau opgericht gespecialiseerd in reizen naar Rusland en de voormalige Sovjet-Unie gericht op Nederlandse en Vlaamse toeristen. Dit reisbureau heeft ze later uitgebouwd tot een professionele reisorganisatie. Sinds 2015 werkt Heleen parttime aan haar proefschrift over: sancties tegen Rusland, de Krim en Oost-Oekraïne.

Wat is er precies aan de hand?

Zoals heel regelmatig de laatste vijftien jaar gaat het ook nu weer over de spanning tussen Rusland en Oekraïne. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken heeft gesproken samen met zijn Russische collega Sergej Lavrov over de situatie rondom Oekraïne. Er zijn voorlopig geen aanwijzingen dat de spanning is afgenomen of zal afnemen. Blinken herhaalde hier het Amerikaanse standpunt dat een Russische invasie beantwoord zal worden met onder andere harde sancties tegen Moskou. Blinken wil dat Rusland en Oekraïne zich aan de gemaakte afspraken houden die zijn vastgelegd in het akkoord van Minsk in 2015. Hierin staan onder andere afspraken in over het weghalen van zware wapens langs het front en de start van een gesprek tussen de door Rusland gesteunde separatisten in Oost-Oekraïne en de Oekraïense regering in Kiev. De situatie die nu speelt in voornamelijk Oost-Oekraïne wordt gezien als de gevaarlijkste bron in de Oost-West-verhoudingen sinds de Koude Oorlog.

Begin november begon Rusland troepen te verzamelen langs de Oekraïense grens. Inmiddels zouden dat er nu al bijna honderdduizend zijn, gewapend met tanks en rakketten. De NAVO geeft aan dat dit de grootste militaire activiteit is van Rusland sinds de annexatie van de Krim. President Poetin geeft aan dat hij bang is dat de NAVO zijn invloed naar Oekraïne uitbreidt. Poetin wil afspraken maken met de NAVO over een uitbreidingsstop.

Wat is de rol van Amerika?

Amerika beschuldigd de Russen ervan dat zij een militaire aanval voorbereiden op Oekraïne met maar liefst 175.000 man sterk. De Russen geven dan dus vanuit hun kant weer aan dat zij bang zijn dat Oekraïne lid zal worden van de NAVO. Ze vrezen dat Oekraïne de oefeningen van de Amerikanen zal toestaan op hun grondgebied en dat het land op deze manier zal uitgroeien tot een militaire basis van het westen. Het Witte Huis heeft laten weten dat dat de Verenigde Staten zijn steun voor ‘de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne’ zal uitspreken.  De Amerikanen hebben vroeger wel vaker gedreigd met het feit dat er ‘kosten’ verbonden zijn aan een aanval op Oekraïne, dit hebben ze nu dus weer benadrukt.

Echte sancties vanuit Amerika tegen Rusland zijn moeilijk te bedenken, mede omdat het handelsverkeer tussen Rusland en Amerika niet heel erg groot is. Het enige wat Amerika zou kunnen doen om Rusland te raken is door ze uit Swift te gooien. Swift is een systeem dat internationaal betalingsverkeer mogelijk maakt, echter is dat wel een hele zware sanctie. Voordat er zo’n sanctie uitgevoerd gaat worden moet er eerst wel echt een interventie gaan plaatsvinden van Rusland.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *