Hoe zit het met de persvrijheid in de wereld?

Hoe zit het met de persvrijheid in de wereld?

BUITENLAND – Persvrijheid, het hoofdonderwerp in de tweede aflevering van de podcast: De orde van de dag gemaakt door de redactie van Five4you. Hoe het zit met de persvrijheid in Nederland wordt uitgebreid gesproken. Zo staat Nederland op de zesde plek van de World Press Freedom Index. Terwijl ze in 2016 nog op de tweede plek stonden. Een aantal gebeurtenissen hebben ervoor gezorgd dat ze in vijf jaar met vier plekken zijn gezakt. De redenen hierachter zijn volgens Reporters Without Borders, dat de regering de media niet goed en vaak te laat toegang geeft tot staatsinformatie, dat populistische politici de legitimiteit van de media aanvallen door ze af te schilderen als bronnen van ‘Fake news’, ook nemen de bedreigingen tegen journalisten toe en speelt de coronacrisis en de moord op Peter R. de Vries een rol in de daling. Hoe zit het met de rest van de wereld?

 Reporters Without Borders

In Nederland noemen we deze organisatie, Verslaggevers Zonder Grenzen. De internationale niet-gouvernementele organisatie houdt zich bezig met de persvrijheid in de wereld en probeert dit te verbeteren. Reporters Without Border werd opgericht in 1985 door de Fransman Robert Ménard. Ze hebben een raadgevende status bij de Verenigde Naties, UNESCO (Organisatie der Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur), de Raad van Europa en de Internationale Organisatie van Francofonie. Ze halen hun inspiratie uit Artikel 19 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens uit 1948. Dit houdt in dat ‘iedereen het recht heeft op vrijheid van meningsuiting’ en het recht ‘ongeacht grenzen inlichtingen en denkbeelden op de sporen, te ontvangen en door te geven’. Vanaf 2002 publiceert de organisatie de World Press Freedom Index. Dit is een ranglijst van landen gebaseerd op de gesteldheid van de persvrijheid in het land. De lijst bestaat uit 180 landen. Op nummer één staat Noorwegen en het land waar de persvrijheid het slechts is en dus op plek 180 staat is Eritrea.

Scandinavische landen

De noordelijkste landen van Europa doen het goed op het gebied van persvrijheid. In de World Press Freedom Index lijst die in 2021 is gepubliceerd, staat Noorwegen op plek één, Finland op plek twee, Zweden op plek drie en Denemarken op plek vier. (Ons landje bevindt zich op de zesde plek.) Hoe komt het nou dat deze landen het zo goed doen? Noorwegen bevindt zich al jaren aan de top. Een nieuwe wet op het gebied van mediaverantwoordelijkheid die in 2020 van kracht ging en die de vrijheden en verantwoordelijkheden van journalisten definieert, wordt gezien als een positieve prestatie voor de persvrijheid. In Finland worden de media af en toe wel bedreigd via sociale media platformen. De overheid kwam daarom vorig jaar met een wetgeving die bedoeld is om media en journalisten te beschermen tegen de gevolgen van de online bedreigingen. Maar over het algemeen door deze wetten zijn de media vrij en staan journalisten niet onder enige politieke druk of censuur.

Aziatische landen

Met de persvrijheid in Aziatische landen is het slechter gesteld. Het eerste Aziatische land op de ranglijst is Zuid-Korea. Ze staan op de 42e plek. Een reden waarom de persvrijheid slechter is in Aziatische landen is omdat daar vaak geen democratische landen zijn.

 Aan de lijn

In de podcast die vrijdag is opgenomen hadden we Jeroen Visser aan de lijn. Hij werkt voor de Volkskrant en is sinds drie maanden Scandinavië correspondent en is daarvoor jarenlang correspondent in Azië geweest. In het onderstaande fragment vertelt hij precies hoe het gesteld is met de persvrijheid in deze gebieden. Zo praat hij over zijn ervaringen en over de grootste verschillen die hij heeft gezien als correspondent qua persvrijheid. Check het interview met Jeroen Visser hieronder:

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *