FvD tweede kamerlid Simone Kerseboom over politiek in de media

FvD tweede kamerlid Simone Kerseboom over politiek in de media

Deze week maken we een podcast over media, journalistiek en de politiek die hier een rol in speelt. De media zijn onmisbaar als het gaat over de journalistieke en politieke wereld. Er wordt van Journalisten verwacht dat ze kritische vragen stellen over politieke onderwerpen maar, ook vooral dat ze objectief blijven. In de podcast gaan we in gesprek met Simone Kerseboom, tweede kamer lid van de partij Forum voor Democratie.

In een eerder interview tussen Thierry Baudet, de partij voorzitter van Forum van Democratie, en BNN-presentator Emma Wortelboer is meneer Baudet weg gelopen omdat hij vond dat er geen ‘goede’ vragen werden gesteld, “Ik vind de toon van de vragen irritant en niet empathisch. Je straalt geen interesse uit en dat inspireert me niet om iets over mezelf te vertellen.” Als Wortelboer vervolgens vraagt hoe Baudet dan wil dat ze de vragen stelt, reageert hij: Ja gewoon, je hart is dicht. Je bent hard. Een hard persoon, daar praat ik niet graag mee over intieme zaken.”

Als journalist wordt er verwacht dat je objectiviteit nastreeft, objectiviteit is een moeilijk begrip maar daarmee wordt bedoeld dat bij een interview elk kant van het onderwerp wordt belicht. Je eigen mening doet er eigenlijk niet toe en het is de bedoeling dat je als journalist feiten op het papier neer kan zetten.

In het interview tussen Emma Wortelboer en Thierry Baudet worden een aantal stellingen gegeven, ‘koffie zwart, koffie met melk of koffie met suiker,’ Baudet reageert hierop dat het eraan ligt uit wat voor een apparaat te koffie komt en verteld zijn mening over Italiaanse koffie die eigenlijk altijd goed smaakt.

De vragen die gesteld worden hebben eigenlijk niks met objectiviteit te maken maar, zoals hierboven is aangegeven is Baudet uit het interview gestapt omdat hij de toon waarop de vragen werden gesteld hem niet liggen.

Moeten journalisten daar dan ook rekening mee houden, de toon waarop een vraag wordt gesteld? Want als de vraag niet objectief gesteld wordt is het misschien ook moeilijk om een objectief gestreven interview na te leven.

Hoe kijkt een partij als FvD dan naar de media en journalistiek, zeker omdat ze aangeven dat ze als partij vaak als minder worden neergezet dan dat ze zijn.

Simone Kerseboom is lid van de Tweede Kamer namens de partij van Forum van democratie. Ik ging met haar in gesprek over journalisten en de politiek, want wat zou een journalist nu beter kunnen doen om te zorgen dat een interview nou wel goed verloopt en wat zou zij als politicus mee willen geven aan de studenten voor de school van journalistiek zodat een interview als boven vermeld niet nog een keer gebeurt. Hieronder is het gesprek te beluisteren.

Five4You podcast: Orde van de dag

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.