VORK: Stevige Coronamaatregelen in Hongkong

VORK: Stevige Coronamaatregelen in Hongkong

Het aantal coronabesmettingen in China het hoogst sinds de start van de pandemie in 2020. Volgens de Worldometer zijn er nu 122.456 mensen positief getest en dus besmet (Worldometer, 16-03-22). Het gaat hier om de omikronvariant van het virus. Wanneer deze cijfers vergeleken worden met de Nederlandse,7.327.235 (Worldometer, 16-03-22), zijn deze besmette getallen een stuk hoger dan in China op dit moment. Hoe komt het dan toch dat er in China nu de meest heftige maatregelen ooit gelden? 

We bespreken deze kwestie met Anouk Eigenraam in de radio uitzending van 17 maart. Anouk is correspondent in China en heeft als eerste journalist de Wuhan regio bezocht tijdens het begin van de uitbraak. Ze heeft veel kennis over de cultuur van het land en de mensen die hier wonen. Ze schrijft verder voor Het Financiële Dagblad, is vaak te gast bij talkshows en heeft een boek geschreven over adoptie, waarmee zij de publieksprijs heeft gewonnen. Wanneer we met haar spreken bevindt ze zich ook in China. Hierdoor heeft ze een direct beeld van de samenleving op dit moment en kan ze hier een realistisch verslag over geven.

Hong Kong is een grote stad in China die al een lange tijd worstelt  met onafhankelijkheid. Het was een lange tijd een kolonie van Engeland. Zij veroverde de stad tijdens de opiumoorlog in 1841, maar in 1997 werd de stad weer overhandigd aan de volksrepubliek China. Hierbij ontstond er een verandering in wetgeving, omdat China communistisch is. Er was afzet tegen deze nieuwe regels, maar dit werd door de overheid neergeslagen. Hoe reageert Hong Kong in deze tijd op de stevige nieuwe regels rondom het coronavirus?

In deze vork bespreken we met haar wat nou de maatregelen zijn op dit moment en wat voor reacties dit bij de bevolking opwekt. Hoe zit het met de winkels, scholen, vliegtuigmaatschappijen en wat doet dit met de Chinese economie? Met name in Hongkong, omdat hier in 2019 en 2020 veel protesten waren tegen het totalitaire regime wat in China heerst. Bij deze protesten werden 200 mensen gearresteerd, maar  deze protesten hebben wel invloed gehad op het huidige beleid. Het is dus zoals eerder genoemd een gebied dat al eeuwen strijd voor vrijheid. Met deze vork willen we uitzoeken of er, met betrekking tot de coronaregels, verzet wordt gevoeld vanuit de burgers tegen de regering. 

Daarbij zoeken we uit waarom China zo heftig reageert op relatief lage besmettingscijfers vergeleken met andere landen. Het virus begon natuurlijk twee jaar geleden in Wuhan, maar nu zijn de cijfers nog vele malen hoger. China volgt het Zero-covid-19 beleid en hierbij gelden hele strenge maatregelen. We willen weten waarom de overheid juist heeft gekozen voor deze vorm bij de “zachtere” virus variant Omikron. In een groot deel van de wereld zijn namelijk bijna alle coronamaatregelen vervallen. In Nederland gaat zelfs binnenkort de mondkapjesplicht eraf.

We vragen ons hierdoor ook nog af of dit te maken zou kunnen hebben met de Rusland-Oekraïne situatie. Kan dit een afleidingsmanoeuvre zijn van de regering om de samenwerking met Rusland te verbloemen voor de inwoners van China? Of werkt dit juist averechts? Men zit veel thuis en daarom ook de tijd om meer op het nieuws te zitten. Hoe dit de bevolking afgaat hoort u in het audiobestand hieronder.

Ten slotte vragen we Anouk Eigenraam hoe het zit met de ziekenhuizen en de sterfgevallen. Met name in Hongkong zijn deze hoog. Heerst hier een angstsfeer onder de bevolking voor het coronavirus? Er zijn meerdere vrijwilligers opgestaan om de straten te desinfecteren. Hoe gaat het met deze mensen en zijn zij bang voor de gevolgen van het virus? Een grote meerderheid van de bevolking is gevaccineerd en zou dus goed beschermd moeten zijn. Dit is ook de reden dat in onder andere Nederland de meeste regels zijn vervallen. In China schijnt het zo te zijn dat voornamelijk ouderen die niet gevaccineerd zijn ernstige klachten hebben. De sterftecijfers liggen op dit moment op 4.636 (Worldometer 16-03-2022). Dit is een hoog getal, maar ook wanneer je dit naast andere cijfers als bijvoorbeeld die van Engeland zou neerleggen, valt het met 163.248 nog redelijk mee. Heeft de vaccinatiegraad invloed op de maatregelen van de maatschappij in China? 

Al deze onderdelen worden besproken in de radio-uitzending van five4you. Het telefonische interview wordt afgenomen door  presentatoren Rave Neering en Sujata Shweta Basgiet. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.