Stijging voedselprijzen in Balkan reden tot ongerustheid: ‘Arme bevolking heel hard geraakt’

Stijging voedselprijzen in Balkan reden tot ongerustheid: ‘Arme bevolking heel hard geraakt’

(Foto: Pixabay)

Na de sterke stijgingen van de brandstofprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne, volgen prijsstijgingen van de levensmiddelen. Met name in de Balkanlanden, waar het gemiddelde loon ver onder die van West-Europa ligt, is dit een klap voor de bevolking. 

Rusland en Oekraïne verbouwen 30 procent van alle tarwe in de wereld. Export vanuit deze zogenoemde ‘graanschuur van Europa’, is door de oorlog bemoeilijkt. Zo kondigde Rusland aan de export tijdelijk in te perken om, naar eigen zeggen, de vraag in het land veilig te stellen en zo prijsstijgingen te voorkomen. 

Verschillende Balkanlanden zijn nu de dupe van deze beslissing. In Albanië heeft dit geleid tot grote protesten tegen de prijsstijgingen. Duizenden mensen verzamelden zich vorige week in de hoofdstad Tirana om oplossingen van de overheid en een harder beleid tegen bazen die profiteren van de crisis te eisen. 

Ook in Kosovo, het buurland van Albanië, was onrust te merken toen de prijs van zonnebloemolie – een tweede exportproduct van Oekraïne – in één dag omhoog schoot. “Ik zag op Twitter heel veel grappen over zonnebloemolie voorbij komen”, vertelt Stefan van Dijk, journalist en entrepreneur in Kosovo. “Die snapte ik eerst niet, maar al snel bleek het een uiting van woede te zijn over de gestegen prijs. Veel mensen waren ervan geschrokken.”

Maar hoe groot is de impact van de duurdere levensmiddelen werkelijk? Verslaggever Sanne Bakker spreekt hierover met Anne-Lise Lubbers (oprichter van het Albanië Comité) en Van Dijk.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *