Meer voedselbank aanmeldingen door verhoogde energieprijzen?

Meer voedselbank aanmeldingen door verhoogde energieprijzen?

Verschillende voedselbanken uit een aantal grote steden geven aan dat de vraag naar voedselpakketten stijgt. De voedselbank in Breda organiseert zelfs een inzamelingsactie in samenwerking met lokale horecazaken. De huishoudens zouden niet meer rondkomen door de stijgende prijzen van bijvoorbeeld energie of boodschappen. Is dit ook het geval bij de huishoudens in Utrecht? We gaan langs bij de centrale opslag van de voedselbank in Utrecht.

‘In het begin van de corona crisis hadden we verwacht dat er meer mensen bij ons aan zouden kloppen’, aldus Jan Zwarts coördinator van de voedselbank in Ondiep en voorzitter van MoHuKa (wat staat voor mogelijkheden, hulp en kansen). Het kan zijn dat er door de verhoogde energieprijzen en vluchtelingen uit Oekraïne meer mensen naar de voedselbank komen, maar dit blijft altijd afwachten. Vooralsnog lijkt het mee te vallen. ‘Er zijn sporadisch mensen die vluchtelingen in huis hebben genomen die bij ons aankloppen voor een noodpakket.’, vertelt Zwarts. 

Aan de vrijwilligers zal het niet liggen, die zijn er genoeg. ‘We worden al maximaal bevoorraad vanuit de supermarkten, maar we zijn afhankelijk van wat er over is. Dit wordt een probleem als er opeens veel mensen extra zullen komen. In zo’n situatie zullen alle mensen iets minder producten in hun pakket krijgen’, aldus Niek Dijksma coördinator centrale opslag voedselbank Utrecht.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.