Bewustwording van alcohol

Bewustwording van alcohol

In Nederland houden de mensen wel van een biertje. Het Trimbos instituut geeft aan dat het percentage van de volwassen bevolking dat geen alcohol drinkt of niet meer dan 1 glas per dag, is gestegen van 37,4% in 2014 naar 41,5% in 2019 en nam in 2020 verder toe naar 44,4%. In 2021 is dit niet verder toegenomen.

Jongeren tussen de 18 en 25 drinken relatief vaak overmatig (ruim 10%). Daarna neemt het overmatig drinken af tot 5,4% onder de 30-40-jarigen, waarna het weer iets lijkt toe te nemen. Zwaar drinken neemt af met het stijgen van de leeftijd, met name jongvolwassenen tussen 18 en 24 jaar drinken vaak zwaar. Maar hoe bewust zijn we nou op welke leeftijd dan ook, hoe schadelijk dat ene drankje nou voor ons is?

“There’s no threshold drinking for harm – any alcohol is worse. Pretty much the whole brain seems to be affected – not just specific areas, as previously thought,” said the lead author, Anya Topiwala, a senior clinical lecturer at the University of Oxford. De studie is uitgevoerd onder 25000 Britten. Hieruit komt dat zelfs heel weinig alcohol ook erg slecht is voor de hersenen. Dit is nog nooit eerder op deze manier onderzocht.

Maar hoeveel weten Nederlanders eigenlijk af van de persoonlijke en maatschappelijke schade van alcoholgebruik? Over die glaasjes wijn op het terras wordt wel op een hele andere manier nagedacht . Het Trimbos-instituut deed in opdracht van het ministerie van volksgezondheid onderzoek naar dit onderwerp. Het Trimbos-instituut is een onafhankelijk, wetenschappelijk kennisinstituut voor mentale gezondheid, alcohol, tabak en drugs. Uit dit onderzoek bleek dat veel mensen eigenlijk niet weten dat een glas bier het risico vergroot op verschillende typen kanker en dementie. Borstkanker (18%) werd het minst genoemd door Nederlanders. Zijn Nederlanders nou wel zo bewust over het gebruik van alcohol in de samenleving?

Het Nederland Instituut voor Alcoholbeleid STAP is een onafhankelijk kennisinstituut dat zich inzet voor effectief alcoholbeleid en voor publieke bewustwording van de gezondheidsrisico’s van alcohol. Op de site van de stichting kun je alles over dit onderwerp lezen. Ze publiceren nieuwsberichten over alles wat met alcohol in Nederland maar ook wereldwijd gebeurt. Er is veel verschillende informatie te krijgen op de site over hoe schadelijk alcohol voor een bepaalde doelgroep is. Ook pleit de organisatie voor veranderingen die ze onderbouwen door standpunten. Ze trekken conclusies uit databases. Zo zou het percentage zware drinkers onder jongeren nam in coronatijd sterk toegenomen zijn. Van de minderjarigen die alcohol gebruiken valt nu een op de vijf in de categorie binge-drinkers. Deze conclusie trekt STAP op basis van nieuwe CBS-cijfers. Waar Wim van Dalen (directeur organisatie STAP) zich op focust bij deze conclusie is dat hij verwacht dat de alcoholproducenten, op termijn verpakkingen eerlijkere informatie aan de consument zullen meegeven over wat hij/zij drinkt.

Waar STAP zich absoluut hard voor maakt is dat er reclame moet komen voor alcoholhoudende dranken. Van Dalen wil een streep door sponsoring van drankmerken, bijvoorbeeld op grote sportevenementen. “Ook in de ideale wereld blijft alcohol beschikbaar. Maar in die wereld zou alcohol alleen te koop zijn bij de slijter. Dat scheelt veel, omdat je het dan bewust moet gaan kopen.” Een andere maatregel zou het verhogen van de prijs van drank zijn. Volgens Van Dalen is alcohol nu veel te goedkoop. “Nu zie je soms een kratje bier voor 5 euro.”

Het kabinet wil door het Nationaal Preventieakkoord Nederland gezonder maken. Hierin staan meer dan 200 afspraken om dit doel te behalen. De punten die hierbij omhoogkomen zijn roken, probleem alcoholgebruik en overgewicht. In dit akkoord staan bepaalde maatregelen tegen problematisch alcoholgebruik. Een paar maatregelen zijn: in 2040 bieden sportkantines geen happy hours of meters bier meer aan, scholen en universiteiten zetten zich in om het alcoholgebruik onder jongeren en studenten terug te dringen en In 2022 heeft 70% van de verloskundigen een training gevolgd om alcoholgebruik bespreekbaar te maken bij zwangere vrouwen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) monitort of de maatregelen in het Preventieakkoord helpen. Het RIVM houdt in de gaten of alles goed verloopt en bepaalt of er maatregelen bij moeten komen. Of dat er eventueel dingen aangepast moeten worden.

Van Dalen spreekt zich uit over de werking van het  onafhankelijk kennisinstituut dat zich inzet voor de publiekelijk bewustwording van alcohol.

Over de auteur

Claire Daemen Daemen

Hoi! Mijn naam is Claire Daemen. Neem een kijkje in mijn publicaties, als je tips of kritiek hebt hoor ik het graag! E-mail: clairedaemen.daemen@student.nl Telefoon: 0641825907 Groetjes Claire

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.