Boekenweek 2022 ‘eerste liefde’

Boekenweek 2022 ‘eerste liefde’

Foto door Isis van Haren

Door de corona maatregelen heb je er een maand langer op moeten wachten, maar zaterdag 9 april is het zo ver. De boekenweek van 2022 begint, met als thema dit jaar: ‘Eerste Liefde’. Door heel Nederland zijn er in verschillende bibliotheken en boekwinkels activiteiten te beleven. Van signeersessies, tot muzikale opvoeringen. De boekenweek is een echt Nederlands fenomeen dat al sinds 1930 bestaat. Het begon als idee om de boekverkoop te stimuleren, maar het is op de dag van vandaag uitgegroeid tot een echte traditie. 

Boekenweekgeschenk
Ilja Leonard Pfeijffer verzorgd dit jaar het boekenweekgeschenk. “Monterosso Mon Amour” heet het boek. Het verhaal gaat over Carmen, een kinderloze vrouw van iets meer dan middelbare leeftijd. Ze neemt in haar eentje het vliegtuig naar de Italiaanse stad Monterosso, waar ze jaren geleden haar eerste zoen kreeg. Van negen tot en met achttien april zal je, bij aankoop van een Nederlands boek, Monterosso Mon Amour gratis meekrijgen. Hebban, de site voor en door schrijvers noemt het een verhaal over het belang van verhalen en “een ode aan de anonieme mensen die het literaire bedrijf draaiend houden.” Daarmee worden boekhandelaren, bibliotheekmedewerkers en organisatoren van lezingen bedoeld. 

Boekenweekessay
Marieke Lucas Rijneveld verzorgd het boekenweekessay. Het boek, dat het Warmtefort heet, is een ode aan het onderwijs maar vooral aan de juf. In september 2021 werden de twee schrijvers bekendgemaakt. Alleen al omdat de namen zo lekker van je tong rollen, vindt de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) dat de schrijvers een goede match zijn en het thema ‘Eerste Liefde’ helemaal in hun straatje past. Naast het boekenweekgeschenk en het boekenweekessay is er ook nog een boekenweek gedicht geschreven. “Kortom”, van Bart Moeyaert.

Belang van de boekenweek
Volgens de CPNB is het belangrijk dat de schrijvers van het geschenk, essay en gedicht een verhaal kunnen vertellen dat mensen naar de boekwinkels trekt. Vooral na corona. Puk Gerkema is medewerker Communicatie & promotie van de Utrechtse boekenwinkel Broese, zij is het hiermee eens. “Door corona zijn er veel mensen die een tijd niet naar de winkel durfde te komen. Als ze hier binnen lopen, vragen ze of we verhuisd zijn. Ondertussen is dat alweer twee jaar geleden. Vaak zien ze een boek liggen die eigenlijk allang uit was, maar waar ze nog geen mogelijkheid voor hebben gehad om het te kopen omdat ze de winkel niet in durfde.” Puk vertelt dat dat de boeken zijn die het tijdens de boekenweek goed doen, samen met de boeken van de schrijvers van het geschenk en het essay. 

Het programma tijdens de boekenweek is zo druk bij Broese, dat ze zelfs drie dagen eerder zijn begonnen. “Er komen mensen signeren, een eerste boekpresentatie geven en we doen interviews met schrijvers over het schrijfproces of over wat ze ontdekt hebben tijdens hun onderzoek. We hebben eigenlijk elke dag wel iemand op bezoek, en dat is heel erg leuk!” Ook vertelt Puk waarom zo een boekenweek belangrijk is. “Ter bevordering van het lezen. Er wordt wel gezegd dat lezen echt belangrijk is, maar mensen kijken toch liever netflix dan dat ze een boek lezen. Een feestelijk event zoals de boekenweek is dan misschien wel een stimulans voor die mensen om ze naar de boekwinkel te trekken en hopelijk vinden ze dan een passend boek.”

Marijke Kolk
“Literatuur vormt je en geeft je een bepaalde blik op de wereld. Het helpt ook nog eens met je taalgevoel.” Zegt Marijke Kolk.De boekenweek vindt zij erg belangrijk omdat literatuur een kunstvorm is en alle kunstvormen volgens haar belangrijk zijn. In 2015 schreef Marijke het boek Waterkind, nu werkt ze aan haar tweede. Samen met haar man heeft ze een kleine uitgeverij. “Door de corona pandemie zijn er  veel boeken verkocht, drieënveertig miljoen. Maar dat waren vooral online boeken. Tijdens de boekenweek kan je auteurs ontmoeten in de boekhandel en echt in gesprek gaan, dat is juist zo belangrijk.”

Corona
Corona heeft dus gezorgd voor een stijging in het aantal verkochte boeken, maar helaas heeft het ook nog wat roet in het eten gegooid. De laatste zondag van de boekenweek kan je namelijk, met het boekenweekgeschenk, vrij reizen door heel Nederland. Omdat de boekenweek dit jaar verzet is valt de laatste dag op maandag 18 april, tweede paasdag. Vrij reizen is dit jaar dus niet mogelijk. 

Neem ook eens een kijkje naar het artikel van mede redactielid Romy Baart. In het artikel zie je een fragment uit de talkshow van donderdag 7 april 2022 waarin Marijke Kolk onder andere vertelt over het belang van de boekenweek. (Romy’s artikel)

Over de auteur

Isis van Haren

Isis van Haren is een tweedejaars student journalistiek aan de hogeschool Utrecht. Ze is vooral geïnteresseerd in alles wat te maken heeft met performance op het podium. Denk aan musical, dans, theater. Haar ambitie is om meer diepgang te geven aan deze onderwerpen in de media door het schrijven van bijvoorbeeld achter-de-schermen verhalen, diepgaande interviews met acteurs of interviews met producenten over het maakproces van een productie. Door haar ervaring binnen het musicalvak kan je veel kennis van haar verwachten. Daarnaast is ze geïnteresseerd in vegan/ vegetarische lifestyle, diversiteit en crime. Ben je nou benieuwd geworden naar Isis? Via de social media links bovenaan de pagina kan u een betere indruk van haar krijgen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.