Explainer WK Qatar

Explainer WK Qatar

DOHA - Arbeiders aan het bouwen in de wijk West Bay in Doha, een dag voor de loting van het WK voetbal. Het WK voetbal in Qatar begint op 21 november dit jaar. De finale is op 18 december. ANP KOEN VAN WEEL

November dit jaar begint het WK-voetbal in Qatar. In deze korte video bespreken wij de 10 jaar durende opzet van het Toernooi. Rond deze opzet zijn veel verschillende problemen ontstaan.

 

Hitte

Het eerste probleem wat zich aantoonde was bijvoorbeeld de hitte. Het is in Qatar gemiddeld 32 graden overdag, in de zomer kan dat zelfs oplopen tot 45 graden.

Veel voetbalbonden hadden hier een probleem mee. Voetballen terwijl het 35 graden is kan zeer gevaarlijk zijn. Eerst werd er gesproken over airconditioning in de stadions. Ook beloofde de FIFA dat het overgrote deel van de wedstrijden in de avond gespeeld zou worden. Uiteindelijk werd het besluit genomen om het WK te verplaatsen naar de Winter in plaats van de zomer. Dit is de eerste keer dat een WK niet in de zomer plaatsvindt.

Homoseksualiteit

Snel ontpopte er een nieuwe controversie rond het toernooi. In 2004 werd er in Qatar een nieuwe wet ingevoerd die het “uitvoeren van homoseksualiteit illegaal maakten. Er werden veel vragen gesteld over wat dit betekenden voor lghbti+ fans en spelers die voor het toernooi af zouden reizen naar het land. De wet zou namelijk beteken dat als zij de regels zouden overtreden dat ze tot 7 jaar de cel in zouden kunnen gaan. Veel mensenrecht organisaties waarschuwden homoseksuelen om niet af te reizen naar het land. Ook de reactie van de FIFA zorgde voor meer problemen. Toenmalige FIFA-president Sepp Blatter, zei dat het handiger was voor homoseksuele fans om “geen seks te hebben terwijl ze in Qatar waren”. Wel nam hij deze woorden snel terug en bood hier ook zijn excuses voor aan.

Bouw Stadions

Voor het WK werden er 8 stadions gebouwd. Hiervoor heeft de toernooiorganisatie 10 jaar gehad. Alle stadions zouden zich bevinden in de buurt van de hoofdstad van Qatar, Doha. Voor de bouw van deze stadia werden er bijna 2 miljoen arbeidsmigranten het land in gehaald. Deze immigranten kwamen vooral uit India, Pakistan, Bangladesh en Nepal. Dit betekende dat binnen een paar maanden de bevolking van Qatar bijna verdubbelde. Er woonden in 2011 namelijk maar 2,2 miljoen mensen in Qatar.

Mensenrechten

De behandeling van deze immigranten is het de volgende controversie waar we het hier over gaan hebben. De behandeling van de arbeiders was namelijk van een zeer laag niveau. Volgens onderzoek van Amnesty International moesten de werkers bij aankomst hun paspoort inleveren. Dit werd gedaan zodat ze niet het land konden verlaten als je geen zin meer zouden hebben in het werken bij de bouw van de stadions. Volgens een persvoorlichter van de FIFA werden deze paspoorten binnen 2 maanden weer teruggegeven aan hun rechtmatige eigenaar. Snel was er een nieuw probleem. The Guardian was undercover gegaan in een van de werkkampen. Om precies te zijn het werkkamp bij het Education School Stadium. Hier kwamen zij er echter in wat voor leefomstandigheden de arbeidsmigranten werkten. Ze woonplaatsen die waren geregeld waren klein, vies en slecht onderhouden. Op sommige plekken zaten er meer dan 100 mensen in een ruimte.

 

 

Werkomstandigheden

Vervolgens waren er ook problemen rond het salaris. Na een paar jaar bleek het dat de organisators zich niet aan de van tevoren gemaakte afspraken hielden. Zo bleek het salaris dat de arbeiders was beloofd veel lager te zijn. Uiteindelijk bleek dat het salaris neerkwam op $ 200 per maand, in principe was dit niet heel erg, maar ook bleek dat je elke maand $ 155 meteen moest inleveren voor eten en een slaapplek wat allemaal intern werd geregeld.  Dit betekende dat ze nog maar $ 45 overhielden per maand om uit te geven.

Ook het werk zelf zorgde voor veel problemen. De slechte leefomstandigheden en de extreme hitte had geen goede invloed op de gezondheid van de arbeiders. 6500 mensen zijn overleden bij de bouw van de stadions.

Corruptie

De laatste controversie rond het WK ging niet zo nodig over de acties van Qatar. Maar over de corruptie binnen de FIFA. Veel mensen vroegen zich af hoe Qatar het recht van organisatie heeft gekregen. Een groot Amerikaans onderzoek ontdekte dat het Oliestaatje meerdere miljoen had overgemaakt naar de bankrekeningen van verschillende FIFA-leden.

Dit is niet de eerste keer dat dit gebeurd is. Ook na het WK in Rusland bleek dat er meerdere FIFA-leden waren omgekocht.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *