Lezen is belangrijk!

Lezen is belangrijk!

Bron: ANP

Aankomende zaterdag 9 april begint de Boekenweek. Dit is een themaweek die jaarlijks terug keert sinds 1953. Tijdens de Boekenweek wordt er aandacht gevraagd voor de Nederlandse literatuur. Het doel is om het publiek te laten ontdekken wat voor rijk boekenaanbod we hebben in de bibliotheken en boekenwinkels. De thema week zal duren van 9 tot en met 18 april en zal het thema eerste liefde hebben.

De week die eerst stond gepland in maart werd verzet naar de maand erna door het vooruitzicht op versoepelende maatregelen. Door heel het land worden en lezingen en signeersessies georganiseerd om mensen naar de boekenwinkels te halen. Zo ook in de boekenwinkel de Broese, waarbij er elke dag verschillende bekende schrijvers langkomen. Daarnaast worden er ook dingen georganiseerd in bijvoorbeeld verschillende bibliotheken. Zo worden bijvoorbeeld boeken binnen het thema gepromoot.

Jongeren
Elke generatie leest minder dan de generatie daarna. Waar de vijfenzestigplusser nog meer dan een uur en tweeëntwintig per dag las. Leest de jongere generatie gemiddeld nog maar een kwartiertje per dag. “Lezen is goed voor je ontwikkeling en vorming als persoon”, vertelt Marijke Kolk, schrijver en docent in creative writing aan de HU. “Vroeger toen ik op de middelbare school zat moesten we wel twintig literatuurboeken uitkiezen van de literatuurlijst. Ik weet niet hoe dit nu op de middelbare school zit maar ik merk wel dat de jongeren waar ik mee in contact kom veel minder lezen. Dit is jammer. De Boekenweek richt zich niet specifiek op de jongeren, want je ziet dus juist dat hun publiek bij de generatie daarboven ligt. Maar het zou zeker positief zijn als ze door hun evenementjes ook het jongere publiek aanspreken.”

Geschenken
Elk jaar worden er in de Boekenweek boekgeschenken uitgebracht door geselecteerde schrijvers. Dit jaar wordt het boek geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer. We kunnen hem kennen van zijn boek ‘La Superba’ waar hij in 2014 een literatuurprijs voor won. Het jaarlijkse essay wordt geschreven door Marieke Lucas Rijneveld. Deze non-binaire schrijver kunnen we kennen van onder andere haar boek ‘De Avond Is Ongemak’. In een interview met de NOS noemt Ilja het een eervolle taak. “Ik heb mijn andere werkzaamheden opzijgezet. Dit is een hoofdzaak, geen bijzaak.”, vertelt hij. Ook Marieke Lucas is zeer enthousiast. “Ik ben direct begonnen. Het is zo’n mooi thema. Liefde heeft zoveel verschijningen, het is echt een feest om hierover te mogen schrijven.” Daarnaast is er ook een dichter aangewezen om een gedicht te schrijven binnen het thema. Een week geleden werd bekend gemaakt dat Bart Moeyeart een gedicht zal schrijven wat wordt uitgebracht in de Boekenweek.

Belang van de Boekenweek
De initiatiefnemer van de Boekenweek, de CPNB (stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) geeft de schrijvers van de geschenken de mogelijkheid om hun verhaal te delen in de verschillende bibliotheken en boekenwinkels. Hier is Puk Gerkema, medewerker Communicatie & promotie van de Utrechtse boekenwinkel Broese, enthousiast over. “Er zijn veel mensen die in de pandemie hun boeken veelal online hebben besteld. We merken dat de wat oudere mensen toch banger waren om fysiek naar de winkel te komen. Deze mensen zien we nu wel vaker voorbijkomen in de winkels. We horen dan vaak dat onze ‘nieuwe’ winkel er mooi uit is komen te zien. Terwijl we hier ondertussen ook alweer twee jaar zitten. De planning hier bij de Broese is zelfs zo vol dat we eerder zijn begonnen met de lezingen en signeersessies.

Sponsor
NS is hoofdsponsor van drie verschillende leescampagnes: de Publieksprijs, de Boekenweek en de Kinderboekenweek. Al twintig jaar is NS de hoofdsponsor van het CPNB. Deze inactiefnemer organiseert dus al vanaf 1953 de Boekenweek. Eerdere jaren was het een traditie dat er op de laatste dag van de Boekenweek gratis gerezen kon worden. Door de pandemie en daarbij het advies om niet met te veel te reizen in het OV is dit even afgevallen. Eerdere jaren kon je met de barcode van het boekengeschenk de poortjes op het station openen. Dit boekengeschenk kreeg je bij de aankoop van een Nederlandstalig boek.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.