Dramatische wachttijden voor het rijexamen

Dramatische wachttijden voor het rijexamen

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) gaat de leeftijd waarop iemand praktijkexamen mag doen mogelijk tijdelijk verhogen naar achttien jaar, van zeventien jaar. Ook overweegt het CBR tijdelijk te stoppen met het aanbieden van faalangstexamens en tussentijdse toetsen.

Door het coronavirus zijn de wachttijden enorm opgelopen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Landelijk duurde het in de week van 11 april tot en met 17 april gemiddeld 22,3 weken voordat je je eerste praktijkexamen auto kon doen. Dit cijfer stond voor  de uitbraak van het coronavirus, op 7 weken. Het CBR wil in gesprek gaan met de branchevereniging van rijinstructeurs over de noodzaak van de maatregelen. De tussentijdse toetsen en speciale examens zouden dan kunnen worden geschrapt, en de leeftijd waarop examen kan worden gedaan zou van 17 naar 18 jaar kunnen gaan. Tot de zomer zullen deze maatregelen nog niet ingezet worden.

Volgens de organisatie moeten nog 302.750 praktijkexamens worden ingehaald. Nathalie Dingeldein, woordvoerder van het CBR, meldt dat er uiteindelijk bijna 800000 examens ingehaald moesten worden. Per maart van dit jaar zijn al ruim 130.000 extra theorie-examens afgenomen. Omdat er meer theorie-examens afgenomen konden worden, ligt hierdoor juist meer druk op de praktijkexamens. Wie een theorie-examen heeft laten vastleggen mag deze tot vijf keer toe verplaatsen. Examen doen op een andere plek in het land is ook toegestaan. Veel examens gaan ook niet door en daardoor veranderen deze cijfers continu. Door corona gebeurt dit vaker dan normaal. Het gaat hierbij vooral om de praktijkexamens voor de auto, motor en bromfiets.

Dat het zo lang duurt voor een kandidaat aan de beurt is voor een rijexamen, komt voor een groot deel door een hoog ziekteverzuim onder examinatoren. Sinds de herfst is het verzuim van ongeveer 8 procent gestegen naar boven de 12 procent. Het CBR besloot vorig jaar om honderd extra examinatoren aan te nemen om achterstanden weg te werken. Dit is niet gelukt zoals ze hadden gehoopt. Er zijn alsnog zijn 68 mensen aangenomen, van wie een deel nog in opleiding is tot examinator. Veel andere examinatoren stoppen dit jaar met rijles geven i.v.m. pensioen.

Eind 2020 zijn er wel uitzonderingen gemaakt op geldigheden van certificaten en uitslagen door het coronavirus. ‘Alle uitslagen van theorie-examens voor de categorie├źn auto, motor, bromfiets, vrachtauto, bus en tractor waarvan de geldigheid vervalt in de periode van 1 januari 2021 tot en met 30 april 2021, blijven in ieder geval geldig tot en met 30 september 2021. Deze verlenging geldt ook voor een voldoende uitslag van het praktijkexamen voertuigbeheersing voor de motor’ meldt de site van het CBR.

Als je in de huidige tijd een rij examen behaald, gelden deze uitzonderingen niet meer. Het is niet bekend of hier door het CBR nog iets aan gedaan gaat worden. Het CBS streeft naar het aannemen van nieuwe examinatoren, dit gaat nog erg moeilijk maar door het voeren van campagnes proberen ze dit doel te bereiken. Wel verwacht het CBR nog veel drukte, vooral deze zomer.

Nathalie Dingeldein, woordvoerder van het CBR, geeft informatie over de aanpak van het CBR in verband met de lange wachttijden en het ziekteverzuim van de examinatoren. Luister naar haar informatie in ons radioprogramma spraakmakers van donderdag 21/04/22.

Over de auteur

Claire Daemen Daemen

Hoi! Mijn naam is Claire Daemen. Neem een kijkje in mijn publicaties, als je tips of kritiek hebt hoor ik het graag! E-mail: clairedaemen.daemen@student.nl Telefoon: 0641825907 Groetjes Claire

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.