Jos Rooijackers: “Het is in principe schadelijk”

Jos Rooijackers: “Het is in principe schadelijk”

Op Goede Vrijdag waarschuwde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voor smog, naar aanleiding van de Paasvuren in het oosten van het land en in Duitsland. Die smog heeft ook gevolgen voor het milieu en de menselijke gezondheid, concludeert het advies een maand nadat de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur een vernietigend rapport publiceert over de Nederlandse natuur.

Het RIVM kon ons niet te woord staan, maar Jos Rooijackers, longarts bij Nederlands Kenniscentrum Arbeid en longaandoeningen, allicht veel beter. “Er komt veel fijnstof vrij en dat is in principe schadelijk voor de gezondheid, maar je moet je afvragen hoe groot de bijdrage is van de Paasvuren. Ik vraag me af hoeveel dat is.” Uiteindelijk kwam de smog er niet: “Er zijn veel factoren die leiden tot wel of geen smog.”

Vooral houtrook, vuurwerk en verkeer leiden tot veel fijnstof, een type aerosol dat zorgt voor ontstekingen, benauwdheid en astma. Hiernaast is het schadelijk voor hart- en vaatziekten. Het RIVM schat het aantal mensen dat sterft aan de gevolgen van fijnstof op 7.000 tot 12.000 mensen per jaar. Longartsen zeggen dat fijnstof de levensverwachting met 13 maanden doet afnemen. Meneer Rooijackers: “We moeten fijnstof proberen te beperken.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.