Ondanks Black Lives Matter nogsteeds zwarte mannen geëxecuteerd in Amerika

Ondanks Black Lives Matter nogsteeds zwarte mannen geëxecuteerd in Amerika

Op 4 april werd de 26-jarige Patrick Lyoya in de stad Grand Rapids door een witte politieagent doodgeschoten. De politie van de Amerikaanse staat Michigan heeft woensdag 13 april beelden vrijgegeven waarop te zien is dat Patrick Lyoya wordt geëxecuteerd. Sinds de dood van George Floyd in 2020 is er in Amerika veel aandacht voor Black Lives Matter en het politiegeweld wat daarbij speelt. Hoe komt het dan dat er nog steeds donkere mannen door witte agenten worden doodgeschoten en wat is er veranderd sinds de Black Lives Matter beweging?

Aanleiding
Het tragische incident is vastgelegd door de bodycam van de agent, een dashcam van de politiewagen, de mobiele telefoon van de andere inzittende van de auto en een bewakingscamera van een woning. De beelden duren bij elkaar 2 minuten en 40 seconden. In de video is te zien dat de agent Lyoya staande houdt omdat de kentekenplaat niet bij zijn auto hoort. Lyoya stapt vervolgens uit voordat de agent bij het voertuig is. De agent geeft hem de opdracht om weer in de auto te stappen, maar hij weigert. Ook vraagt de agent de geboren Congolees of hij Engels spreekt en vraagt hij om zijn rijbewijs. Lyoya gaat er vervolgens te voet vandoor en wordt achtervolgd door de agent, wiens identiteit niet is vrijgegeven. Wat volgt is een lange worsteling op een grasveld, waarbij de agent een taser probeert te gebruiken maar daar niet in slaagt. Lyoya zou de taser in handen hebben gekregen, maar dat is op de beelden niet duidelijk te zien. Volgens politiechef Eric Winstrom duurde het gevecht ongeveer negentig seconden. Aan het einde daarvan zat de agent boven op Lyoya en probeerde hij tot twee keer toe de taser te activeren. De taser maakte geen contact en Lyoya werd in het hoofd geschoten. 

Demonstraties
Sinds de moord op de zwarte George Floyd in Minneapolis in 2020 is in de VS veel aandacht voor fataal politiegeweld. Vorige week werd er door ruim honderd mensen gedemonstreerd voor het gemeentehuis van Grand Rapids, waarbij demonstranten onder meer “Black Lives Matter” riepen. De heftige beelden zijn mede de aanleiding van deze demonstratie. Black Lives Matter is een verwijzing naar de Amerikaanse beweging tegen racisme en politiegeweld tegen zwarte mensen, die sinds 2013 actief is. Na de dood van George Floyd in Minneapolis, eind mei 2020, groeide Black Lives Matter uit tot een internationale beweging.

Vijftiende slachtoffer
Jaarlijks komen ruim duizend Amerikanen om door politiekogels. In absolute aantallen gaat het in de meeste gevallen om witte mensen, maar relatief gezien worden zwarte mensen vaker doodgeschoten door agenten (38 per 1 miljoen) dan witte mensen (vijftien per 1 miljoen). In de eerste drie maanden van dit jaar gaat het om veertien zwarte slachtoffers. Lyoya is dus het vijftiende zwarte slachtoffer. De identiteit van de agent is niet bekend gemaakt, maar bronnen vertellen dat hij in shock is. Hij is met betaald verlof gestuurd gedurende het onderzoek. Zodra het onderzoek is afgerond wordt al het bewijsmateriaal overgedragen aan justitie. Die beslist of en waarvoor de agent aangeklaagd wordt. De advocaat van de familie, wil dat de agent ontslagen en vervolgd wordt. 

Tanja Groenendijk- de Vos
Tanja Groenendijk- de Vos is in 2008 cum laude afstudeerde als Master in North American Studies, variant American Business, Politics & Society. Ze heeft zich toegelegd op het Amerikaanse politieke systeem, Amerikaanse verkiezingen, en trans-Atlantische relaties, in het bijzonder die tussen Nederland en Amerika. Ze kan vertellen waarom dingen gebeuren zoals ze gebeuren in Amerika, dus ook over de Black Lives Matter beweging. Zij laat weten dat het aantal zwarte slachtoffers sinds de Black Lives Matter beweging niet is gedaald. Of er bepaalde wetten zijn veranderd sinds de beweging, hoe de Black Lives Matter beweging door de jaren heen is veranderd, hoe het komt dat het politiegeweld tegen zwarte Amerikanen nog steeds een groot probleem is in Amerika en of we een afname zien in het aantal politiegeweld bij donkere mannen sinds de beweging kun je hieronder beluisteren. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.